Ascultă Radio București FM Live

Ritz & Escoffier – o carte despre istoria unei ascensiuni

Ritz & Escoffier – o carte despre istoria unei ascensiuni
Foto: Sursa foto: Cristina Toma

Articol de cristina.toma, 12 ianuarie 2024, 18:16

Dacă vă place istoria dar și poveștile despre destine fabuloase, cu un început umil, atunci cartea „Ritz & Escoffier – hotelierul, maestrul bucătar și ascensiunea clasei de lux”, scrisă de Luke Barr și apărută în traducere românească la editura Corint, este lectura potrivită pentru dumneavoastră în acest weekend.

Luke Barr ne spune istoria a două personaje reale. Unul dintre ei este Cesar Ritz care, într-o noapte a anului 1889, se pregătea să ia trenul și să se îndrepte spre Londra. Era un bărbat de 35 de ani, elegant căruia îi plăcea să călătorească dar acum era puțin neliniștit.

Călătoria aceasta nu era una de plăcere ori o vacanță. Londra, la vremea aceea un oraș cu 5 milioane de locuitori, oferea multe oportunități celor care doreau să arate ce pot, să facă mai apoi faimă și avere.

Celălalt protagonist al cărții este Auguste Escoffier, care crescuse în sărăcie și era fiul unui fierar din Provence. El va deveni un maestru bucătar vestit ce își va pune serios amprenta asupra bucătăriei europene. Va deveni, de asemenea, restaurator și scriitor culinar și va populariza și actualiza metodele tradiționale de gătit franceze.

Prin perseverență și tenacitate, Ritz și Escoffier vor face din munca și pasiunea lor o adevărată artă.

În cartea scrisă de Luke Barr nu este vorba doar despre muncă și planuri de afaceri. În această carte care abundă în scandaluri și povești despre opulență, autorul îi poartă pe cititori într-o călătorie în timp, în Londra și Parisul de la cumpăna secolelor XIX–XX.

Din paginile volumului veți afla cum ilustrul hotelier César Ritz și faimosul chef Auguste Escoffier și-au unit forțele la Savoy, pentru a uimi lumea întreagă cu luxul modern al acestui faimos hotel londonez, unde melanjul dintre oamenii de afaceri americani și înalta societate britanică anunța apariția unei noi ordini sociale și ascensiunea clasei de mijloc.

Autorul recreează atmosfera palpitantă a perioadei din ajunul Primului Război Mondial, La Belle Époque, atunci când aristocrația britanică a atins apogeul, femeile au început să iasă la restaurant neînsoțite, iar cei care își îndepliniseră visul american și industriașii lipsiți uneori de tact socializau la Londra, etalându-și bunurile de lux.

Colaborând la Savoy,  hotel care primea clienți fideli și, uneori, pofticioși din cale-afară, precum Oscar Wilde și Sarah Bernhardt, Escoffier inova în domeniul bucătăriei moderne și influența decisiv gastronomia franceză, iar Ritz înființa primul hotel de lux din lume.

Cartea se poate citi ca un roman și după ce o veți termina veți avea, mai degrabă impresia ca ați văzut un film. Sunt încă multe de spus despre ea dar eu nu vă mai spun decât că nu o veți mai lăsa din mână până când nu veți întoarce și ultima pagină.

Actualitate sâmbătă, 10 mai 2025, 13:21

Ceremonie militară de Ziua Independenţei Naţionale a României

Au fost depuse coroane de flori din partea: preşedintelui interimar al României, Ilie Bolojan, Senatului României, Camerei Deputaţilor, din...

Ceremonie militară de Ziua Independenţei Naţionale a României
Actualitate sâmbătă, 10 mai 2025, 11:21

Ateliere, activităţi sportive, piese de teatru şi concerte, în Parcul Titan

Evenimentul ‘Zilele Sectorului 3 – O comunitate într-o familie’ a ajuns la a 5-a ediție și celebrează un stil de viaţă activ,...

Ateliere, activităţi sportive, piese de teatru şi concerte, în Parcul Titan
Actualitate sâmbătă, 10 mai 2025, 11:02

Adunare publică, sâmbătă, în Piața Victoriei din Capitală!

Se menține, astfel, adunarea publică doar în Piața Victoriei – alveola centrală, cu următorul program: – între orele 16:00-17:30...

Adunare publică, sâmbătă, în Piața Victoriei din Capitală!
Actualitate sâmbătă, 10 mai 2025, 10:37

Lucrările de deszăpezire pe Transfăgărășan s-au oprit temporar

Deszăpezirea va fi reluată în momentul în care condițiile meteo se vor stabiliza, au anuntat reprezentantii Direcției Regionale de Drumuri și...

Lucrările de deszăpezire pe Transfăgărășan s-au oprit temporar
Actualitate sâmbătă, 10 mai 2025, 08:20

Semimaratonul București 2025 blochează – sâmbătă și duminică – centrul Bucureștiului

Sâmbătă, până la ora 14.00, traficul este restricționat pe mai multe artere din oras, iar duminică, de la 7.30 la 14.00. Străzile și...

Semimaratonul București 2025 blochează – sâmbătă și duminică – centrul Bucureștiului
Actualitate sâmbătă, 10 mai 2025, 07:52

Vremea devine deosebit de rece, în București

Sâmbătă, în București, vremea va fi mult mai rece față de perioada normală pentru această dată din calendar. Temperatura maximă nu va mai...

Vremea devine deosebit de rece, în București
Actualitate vineri, 9 mai 2025, 22:07

Ceremonie pentru sărbătorirea Zilei Independenței Naționale a României!

Ceremonia militară organizată în București cu prilejul sărbătoririi Zilei Independenței Naționale a României, a Zilei Victoriei în Europa...

Ceremonie pentru sărbătorirea Zilei Independenței Naționale a României!
Actualitate vineri, 9 mai 2025, 22:03

Artan de la Partizan (în De10xRomânia): „Radio România e cel mai bun formator de cultură”

Artan de la Partizan, pe numele său real Adrian Pleșca, a fost invitatul lui Răzvan Petre în ediția de colecție a emisiunii De10xRomânia, de...

Artan de la Partizan (în De10xRomânia): „Radio România e cel mai bun formator de cultură”