Nevoie de locuri în creștere în grădinițele și creșele din Sectorul 4
Articol de Mircea Apostolescu, 15 ianuarie 2024, 13:18
Sâmbătă, a avut loc un protest față de intenția Primăriei Sectorului 4 de a amenaja actuala Piață Berceni ca unitate de învățământ preșcolar – creșe, grădiniță, așa cum prevede o hotărâre a Consiliului Local al Sectorului 4 de la sfârșitul anului trecut.
Contractul de asociere dintre Primăria Sectorului 4 și un operator privat pentru funcționarea Pieței Agroalimentare Berceni – Olteniței expiră la sfârșitul anului 2024.
Perioada locațiunii a fost de 25 de ani, iar contractul ar putea fi prelungit doar prin înțelegerea părților.
Conform contractului, la expirarea celor 25 de ani, dacă locațiuneaa nu se va prelungi, locatarul – agentul economic va trebui să predea locatorului – Consiliul Local al Sectorului 4 piața cu tot cu îmbunătățirile aduse și fără a fi grevată de niciun fel de sarcini – ipoteci, drepturi ale unor terți izvorâte din subînchirierea unor spații comerciale etc.
La Art. 6 contractul stipulează: “la încetarea asocierii prin expirarea termenului de valabilitate a prezentului contract, ASOCIATUL se obligă să predea PRIMĂRIEI SECTORULUI 4 Piața Agroalimentară în întregime, inclusiv îmbunătățirile aduse prin lucrări de reconstrucție și modernizare executate pe perioada asocierii, liber de orice sarcini și în stare corespunzătoare nivelului de modernizare realizat conform contribuției ASOCIATULUI”.
Până la sfârșitul acestui an când Piața Berceni ar urma să revină de drept în administrarea Primăriei Sectorului 4, destinația acesteia nu va putea fi schimbată.
Chiar și după preluarea pieței de la operatorul economic privat care a administrat-o timp de 25 de ani, Primăria Sectorului 4 va trebui să inițieze o Hotărâre a Consiliului General al Municipiului București pentru a putea schimba destinația pieței.
Decizia privind schimbarea destinației din piață agro-alimentara în unitate de învățământ preșcolar va fi luată cu consultarea cetățenilor, promite edilul Daniel Băluță.
În Sectorul 4, structura populației s-a schimbat și există o nevoie în creștere de locuri în creșe, grădinițe și școli. Iar autoritatea locală trebuie să investească în extinderea rețelei de învățământ, conform nevoilor cetățenilor, a explicat Băluță pentru București FM.
„În foarte scurt timp vom da ordinul de începere pentru proiectare și execuție a Maternității „Bucur”.
Pentru că realitatea este următoarea: am relocat împreună cu conducerea Spitalului „Sfântul Ioan”, Maternitatea „Bucur” în curtea Spitalului „Sfântul Ioan”, unde vom reuși să construim de la zero, o nouă instituție medicală.
Lucrările pentru maternitate ne așteptăm să le începem în prima jumătate a acestui an.
Dacă anul trecut am deschis Parcul „Tudor Arghezi”, având în vedere numărul uriaș de copii care îl frecventează, era firesc să decidem extinderea acestuia cu încă 5 hectare.
Am considerat oportun, împreună cu colegii din Consiliul Local că ar trebui să facem, în imediata vecinătate, inclusiv o școală, o grădiniță și o creșă.
Pentru că structura populației din Sectorul 4 a suferit niște mutații extrem de importante iar necesarul de locuri pentru creșe, grădinițe și școli este unul într-o continuă creștere”, a declarat Daniel Băluță pentru București FM.
În context, trebuie menționat faptul că numai anul trecut în Sectorul 4 au fost înregistrate 13 mii de nașteri.