VIDEO: Vlad Costel – „Sistemul public de sănătate nu va avea niciodată personal excedentar, nici suficient.”

Spitalul Clinic de Copii „Dr.Victor Gomoiu”  a anunțat , în urmă cu câteva zile, că se află în pragul suspendării activității din cauza lipsei de personal. Valul de îmbolnăviri de gripă și rujeolă a adus cu sine o suprasolicitare a personalului existent și foarte multe ore de așteptare la camera de gardă. Am vorbit #InComunitate despre toate acestea cu dr. Vlad Costel, director medical Spitalul Clinic de Copii „Dr.Victor Gomoiu” și cu Ana Maria Davițoiu – medic primar pediatru în cadrul aceluiași spital.

„De prin mai, anul trecut, avem această problemă. Am înțeles, probabil că există niște motive bine întemeiate pentru care trebuie făcute anumite economii, motiv pentru care în sistemul public de sănătate au fost blocate posturile, nu s-au mai putut organiza concursuri pentru ocuparea posturilor disponibile la acel moment. În funcție de nevoi și în funcție de fluxurile de pacienți noi am început să compensăm lipsa de personal exploatând la maxim litera legii și codul muncii, respectiv am început să deplasăm personal, în mod special asistente, asistenți medicali și asistente medicale din alte secții către Camera de gardă, pentru că acesta era punctul cel mai fierbinte. Și am tot făcut lucruri lucrul ăsta  în a doua parte a anului trecut. Unii oameni au început să demisioneze, alții să plece în alte locuri considerate mai bune, mai avantajoase pentru ei, în așa fel încât am rămas cu din ce în ce mai multe locuri de muncă, în mod special, repet, asistente, neocupate.” – dr. Vlad Costel, director medical Spitalul Clinic de Copii „Dr.Victor Gomoiu”

Spitalul Gomoiu nu este un spital de urgență

 În ciuda acestui fapt, camera de gardă a spitalului este asaltată în fiecare zi de părinți care-și poartă copiii bolnavi pe brațe. În mod normal, primul filtru ar trebui să fie cel al medicinei de familie, dar de cele mai multe ori opțiunea camerei de gardă rămâne cea care se apropie cel mai mult de ideea de salvare.

„Spitalul Gomoiu nu este un spital de urgență, dar pacienții nu știu asta și pacienții n-au reguli, ei au nevoi. Ieri am avut 188 de prezentări la camera de gardă. Într-o zi mai grea, putem să avem 250-260. Oamenii aceștia au nevoie de ajutor, și repede. Faptul că suntem în permanență în deficit de personal, ne face să ne facem treaba bine, dar nu atât de repede. Asta depășește și nevoia lor, dar și puterea de răbdare și întotdeauna, dacă lucrezi cu un efectiv insuficient riști să apară și incidente.” – Ana Maria Davițoiu, medic primar pediatru

 „Nu este un spital de urgență, dar totuși funcționăm ca un spital de urgență, cu o cameră de gardă solicitată. Am simțit nevoia să ieșim și să spunem oameni buni riscăm să nu vă mai putem îngriji, la Camera de gardă, în primul rând, dar și în oricare altă secție, dacă ne mai pleacă oamenii. Aș adăuga faptul că această nevoie, de a expune public problema noastră, a venit și din faptul că la sfârșitul anului am fost înștiințați, că și în cursul anului 2024 deblocarea posturilor se va face tot pe bază de memorandum și am ne-am văzut imediat în într-un nou impas. Pentru că mă întorc în 2023, când mecanismul Memorandumului, în acea perioadă, pe noi nu ne-a ajutat deloc.  Cam asta este pe scurt înlănțuirea de evenimente și de fapte care ne-a făcut să ieșim cu un mesaj aproape disperat, în care să spunem în ce situație ne aflăm. Este un mesaj disperat.

(…)Părerea noastră este că sistemul public de sănătate nu va avea niciodată personal excedentar, nici măcar suficient.” – dr. Vlad Costel, director medical.

Cu copilul la Camera de gardă

În condițiile lipsei de personal, numărul de ore petrecute în sala de așteptare crește. Trierea pacienților este extrem de riguroasă, prioritate primesc cazurile grave, iar asta conduce la timpi de așteptare crescuți, pentru ceilalți pacienți.

„Copilul este o structură vulnerabilă, ei vin la noi și numai după ce-i examinăm, putem să stabilim ce nevoi au și cât de grav este. Ăsta este motivul pentru care, după ce depășesc triajul care permite selectarea celor care sunt în formă severă de boală și au nevoie urgent de ajutor, ceilalți așteaptă într-o ordine care este dată de acest triaj, în funcție de severitate. Din păcate, ritmul de lucru nu ne permite să ne descurcăm mai repede de atât pentru că asta este personalul pe care îl avem și atunci timpul de așteptare, în zilele grele, poate să fie de 3-4 și până la 6 ore” – Ana Maria Davițoiu

Burn out- boala care îi afectează pe cei din sistemul medical

 Ture prelungite, fără zile libere, cazuri grele și toate astea fără posibilitatea de a apăsa pe un buton de pauză. Cam așa se desfășoară zilele personalului medical de la Spitalul Victor Gomoiu. Toate acestea au condus către demisii și reorientări profesionale. Dacă era greu înainte, cuvântul care le definește activitatea acum este „supraomenesc”.

Tot auzim vorbindu-se despre burn out  în rândul personalului sanitar și medical și ăsta este prețul pe care îl plătim deja sau îl vom plăti, burn out-ul  și epuizarea personalului. Mulți dintre ei părăsesc sistemul, alții se duc în zone mai puțin solicitante. Aș vrea să punctez, tot  la acest capitol, faptul cel mai supărător din toate punctele de vedere și din punctul nostru de vedere, ca administratori, să spunem, dar și din punctul de vedere al angajaților, se acumulează zile libere pe care nu le putem acorda. Avem oameni care în anul 2024 își iau zile de concedii neefectuate în anul 2022. E greu de acceptat ca cineva să poată să vină la muncă în acest fel, dar uite că mulți o fac și cumva reușim să ținem activitatea la aceste nivel, de pe o zi pe alta. -dr. Vlad Costel, director medical

Soluții? Există!

Sunt soluții care ar putea funcționa pe termen scurt și mediu, dar și unele care ar ajuta sistemul medical, pe termen lung. Este nevoie de ele pentru ca sistemul medical să nu intre în colaps. Sănătatea noastră și a copiilor noștri depinde de buna funcționare a acestuia.

„Ca soluție, aș face un compromis și aș cere o soluție de termen scurt și mediu și anume să se faciliteze metodologia de examen. Din momentul în care sunt deblocate posturile cred că durează 7 săptămâni  spre 8,  până primul om intră în secție. După ce intră în secție, are o nevoie de a se pregăti, de a se obișnui. Dacă am avea o metodologie mai simplă, de a asigura personalul de a-l implica, asta ne-ar ușura enorm. Adică, practic, noi în momentul de față, când am primit 20 % din posturile pe care le-am solicitat și asta este cum zice domnul doctor, o gură de oxigen, din momentul acesta ne trebuie putere și soluție să rezistăm încă două luni, deci următoarele 2 luni suntem tot așa cum eram și va trebui să găsim forța să ținem Camera de gardă funcțională în felul acesta.” – Ana Maria Davițoiu, medic primar pediatru – Spitalul Clinic de Copii „Dr.Victor Gomoiu”.

„Sistemul de sănătate să fie exceptat de la restrângerile de angajări, de personal. Cred că ar trebui să fie un punct de politică, să-i spun, adoptat la nivel național de către oricine ar veni să coordoneze sistemul sanitar și finanțele. A doua chestiune, care iarăși ține de un anumit fel de a prioritiza lucrurile. Probabil că ați mai auzit în spațiul public voci care au spus ok, s-au deblocat posturile  și la ce o să ne folosească, pentru că oamenii nu sunt motivați financiar. Da, să spunem și asta este, din păcate,  în mare parte adevărat. Nu reușim să ținem pasul cu nevoile oamenilor și cu oportunitățile pe care le găsesc, fie în alte sectoare fie în afara sistemului public de sănătate și atunci managerii de spitale ar trebui să aibă o oarecare libertate să poată să-și motiveze oamenii din punct de vedere financiar.”- – dr. Vlad Costel, director medical Spitalul Clinic de Copii „Dr.Victor Gomoiu”

 

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.