Medicii de familie şi din ambulatoriile de specialitate protestează în faţa Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate

Medici de familie şi din ambulatorii de specialitate protestează în faţa Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

Acestia sunt nemulţumiţi de scăderea valorii punctului per serviciu, modificare propusă într-un proiect pus în transparenţă decizională de CNAS.

CNAS a publicat în transparenţă decizională săptămâna trecută valoarea punctelor per capita şi pe serviciu în asistenţa medicală primară şi valoarea punctului pe serviciu în asistenţa medicală ambulatorie de specialitate.

Astfel, valoarea punctelor calculată de CNAS este: pentru punctul per capita – 7,7 lei; pentru punctul pe serviciu medical în asistenţa medicală primară – 6,2 lei; pentru punctul pe serviciu medical în asistenţa medicală ambulatorie de specialitate – 3,3 lei.

Medicii consideră că sunt scăderi foarte greu de suportat pentru medicina de familie şi pentru ambulatoriul de specialitate si că, dacă nu se prelungeşte contractul cu CNAS, consultaţiile se plătesc, nu se pot elibera bilete de trimitere – internare, reţete compensate, concedii medicale.

Publicarea în transparenţă decizională la CNAS a proiectului de norme ale contractului – cadru pentru 2024, prin care sunt propuse valori mult scăzute ale serviciilor pentru medicina de familie şi medicina din ambulatoriu, are drept consecinţă imediată scăderea drastică a veniturilor cabinetelor după 1 februarie 2024.

Împreună cu modificările fiscale suplimentare  aşteptate în anul 2024, creşterea inflaţiei şi introducerea de noi mecanisme de control şi sancţiuni, acestea vor genera scăderi de până la 50% ale valorilor facturilor cabinetelor medicale, ceea ce va duce asistenţa medicală primară şi pe cea din ambulatoriul de specialitate la un pas de colaps, susţin medicii de familie din Bucureşti şi Ilfov.

Si Colegiul Medicilor din România a solicitat retragerea proiectelor puse în dezbatere publică de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate privind valoarea punctului pe serviciu în asistenţa medicală ambulatorie de specialitate.

„Colegiul Medicilor din România îşi exprimă profunda îngrijorare cu privire la situaţia în care se află întreg sistemul medical românesc, în pragul negocierilor propuse de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate pentru data de 18 ianuarie 2024”, a transmis  CMR într-un memoriu.

Potrivit reprezentanţilor CMR, „este obligatorie consolidarea” rolului medicinei primare în sistemul de sănătate, care va determina scăderea internărilor evitabile, a risipei de resurse financiare şi creşterea satisfacţiei pacientului.

CMR propune totodată deschiderea unui canal de comunicare şi colaborare interinstituţională între Cancelaria primului ministru, Ministerul Finanţelor, Ministerul Sănătăţii, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi Colegiul Medicilor din România, în vederea discutării şi identificării unor soluţii rapid aplicabile, sustenabile la nivel de sistem medical.

Astazi,  la sedinta Consiliului Național SANITAS va fi prezent  premierul Marcel Ciolacu pentru a discuta cu membrii CN despre solicitarile angajatilor din Sanatate si Asistenta Sociala.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.