Mihai Covaliu, înainte de startul JO de Iarnă pentru Tineret: ”Această competiție este o primă evaluare foarte serioasă pentru ei și o trambulină spre marea performanță”
Articol de mariosoare, 18 ianuarie 2024, 15:46
A patra ediție a Jocurilor Olimpice de Iarnă pentru Tineret se va desfășura în perioada 19 ianuarie – 1 februarie 2024, la Gangwon, în Coreea de Sud. România va fi reprezentată de un număr total de 33 de sportivi la această competiție, dintre care 16 la categoria feminin și 17 la categoria masculin. Președintele COSR (Comitetul Olimpic Sportiv Român), Mihai Covaliu, este încrezător în sportivii români și consideră competiția o rampă de lansare pentru tinerii participanți.
În Coreea de Sud, la Gangwon, va avea loc ediția cu numărul patru a Jocurilor Olimpice de Iarnă pentru Tineret, acolo unde țara noastră va face deplasarea cu sportivi care vor evolua la nouă discipline sportive. Lista cu sporturile de iarnă la care românii vor lua startul este următoarea: biatlon, bob, patinaj viteză, sanie, sărituri cu schiurile, schi alpin, schi fond, skeleton, snowboard.
La precedentele ediții ale acestei competiții care promovează potențialul tinerilor sportivi în ceea ce înseamnă sezonul de iarnă, țara noastră a adunat, ca un număr total, cinci medalii, trei de aur și două de bronz. Președintele COSR, Mihai Covaliu, a menționat, înainte de începerea JO de Iarnă pentru Tineret, că ținta primordială a României în cadrul competiției este șansa de afirmare și de exprimare a calităților tinerilor prezenți acolo:
” Dacă vorbim de obiective, principalul obiectiv este ca acești tineri sportivi care reprezintă România să meargă la această competiție pentru a concura cu încredere, pentru că această competiție este o primă evaluare foarte serioasă pentru ei și, în același timp, poate fi o ”trambulină” spre marea performanță în ceea ce privește sporturile de iarnă. De aceea, am lăsat obiectivele în seama desfășurării competiției și, de abia la final, să vedem cine a reușit să își depășească performanțele anterioare, cine a reușit să concureze, învingându-și emoțiile și dovedind, prin rezultatele obținute, că pot face performanță ulterior”, a precizat liderul organizației, în exclusivitate pentru București FM.
De asemenea, la ceremonia de deschidere a JO de Iarnă pentru Tineret de pe tărâm asiatic, vor asista și doi reprezentanți ai României. Kata Mandel și Sami Mihai, de la snowboard, respectiv, monobob, vor fi prezenți la momentele ce vor anunța începerea competiției de la Gangwon. Acest fapt poate fi un imbold pentru restul lotului, spune președintele COSR:
” Inclusiv cei doi purtători ai drapelului de la ceremonia de deschidere, Kata Mandel, de la snowboard și Sami Mihai, de la monobob au urcat de mai multe ori pe podium în competițiile la care ei au participat. Este o competiție foarte mare, foarte importantă, o competiție multisport, o parte dintre ei mai au experiență acumulată într-o competiție nu de acest nivel, dar tot într-o competiție multisport, anume, ”Festivalul Olimpic al Tineretului European”, care s-a desfășurat anul trecut, în Italia.”.
Pe data de 13 ianuarie 2024, la Izvorani, în interiorul Complexului ”Sydney”, a fost organizată ceremonia de prezentare a lotului complet al României care va lua parte la competiția de la Gangwon. Alături de sportivii aflați la început de drum, vor merge în Coreea de Sud mai mulți oficiali români, detaliu confirmat și de liderul COSR. Mihai Covaliu a mai făcut referire și la anul valoros, din punct de vedere sportiv, pentru țara noastră, aducând în discuție câteva celebrări de seamă:
”Astăzi plec și eu spre Coreea, voi fi prezent pentru câteva zile acolo, inclusiv la ceremonia de deschidere. Este bine că pot să fiu acolo, este un an foarte important pentru COSR, pentru sportul din România. Avem JO de la Paris, pregătirile sunt în toi, tot ceea ce ține de organizare logistică, astfel încât la ora la care sportivii români ajung la Paris, să fie foarte bine setat totul și pus la punct. Aniversăm 110 ani de la înființarea COSR, 100 de ani de la câștigarea primei medalii olimpice la JO de Vară 1928, de la Paris”, a transmis președintele COSR, despre competiția începutului de an, dar și despre evenimentele din lunile care vor veni.
În trecut, la ediția de Jocuri Olimpice de Iarnă pentru Tineret din anul 2016, din Norvegia, de la Lillehammer, România a fost pe podium. Eduard Cășuneanu a obținut medalia de aur la hochei pe gheață, secțiunea îndemânare individuală. Tot la acea ediție, la patinaj viteză, proba sprint echipe mixte internaționale, Mihaela Hogaș a câștigat o medalie de bronz.
Peste patru ani, în 2020, reprezentanții României au adus acasă, pentru a așeza în vitrină, alte trei medalii. La JO de Iarnă pentru Tineret din Elveția, de la Lausanne, două medalii de aur au fost adjudecate la monobob, de către Georgeta Popescu și Andrei Nica. Medalia de bronz i-a fost atribuită Elenei Ionel, la patinaj viteză, secțiunea sprint echipe mixte internaționale.
Mihai Covaliu spune că medaliile adjudecate la monobob și patinaj viteză nu trebuie să întrerupă atenția acordată restului disciplinelor:
”Încep să aibă tradiție (n.r. monobob și patinaj viteză), există acolo un nucleu de oameni care știu ceea ce au de făcut, au dovedit asta prin rezultatele obținute și m-aș baza, atunci, pe aceste discipline. Dar nu prin a acorda mai puțină atenție celorlalte discipline, pentru că este vorba de tineri, elevi, emoții foarte mari. Ei vor concura pe infrastructura aferentă Jocurilor Olimpice de la Pyongyang, din 2018. Este calitatea pârtiilor și infrastructurii sportive de cel mai înalt nivel, poate ei nici nu au mai concurat pe o asemenea structură. Atunci, rezultatele pot fi surprinzătoare și în bine, dar și în rău”, a afirmat președintele COSR.
După ce Austria, în 2012, Norvegia, în 2016 și Elveția, în 2020, au găzduit, pe rând, această competiție, a venit rândul Coreei de Sud. Mihai Covaliu a specificat faptul că nu este uimit de alegerea acestei țări drept organizatoare a JO de Iarnă pentru Tineret și consideră că programele de desfășurare vor fi dezvoltate:
”Această competiție vine firesc în Coreea, pentru că, în momentul în care ai o infrastructură de cea mai înaltă calitate, poți organiza competiții de nivel superior fără problemă. Ai <<know-how-ul>> care îți permite să organizezi Campionate Mondiale, Campionate Europene, JO de Tineret. Este natural să utilizezi infrastructura pe care o ai la dispoziție și pentru alt gen de competiții”, a fost explicația președintelui COSR.
În final, Mihai Covaliu a adus în discuție țintele pe care își dorește să le atingă, împreună cu sportivii consacrați, la viitoarele competiții, tocmai pentru a schimba perspectivele României în raport cu sporturile de iarnă:
”Ne dorim ca la următoarele ediții de JO de Seniori să revenim și să câștigăm acea medalie care ne poate relansa și pentru sporturile de iarnă. După cum bine știm, avem o singură medalie, la bob, două persoane, câștigată în 1968, la sporturile de iarnă”, a concluzionat liderul organizației olimpice din România.
La această competiție este permisă participarea sportivilor cu vârste cuprinse între 14 și 18 ani. Șeful Misiunii României la JOT Gangwon 2024 este Florin Mișcă, iar adjunct va fi Dragoș Tătaru.