Fosta Școală „Ciocanul” de pe Dudești, monument istoric sau focar de infecție?! 

Captura foto Google

Bucureștiul este un oraș plin de clădiri monument istoric sau măcar situate în zone protejate, dar care sunt lăsate în paragină de către proprietarii lor.

Zidurile și acoperișurile se surpă, ferestrele se cască goale, ca niște găvane prin care, în lipsa luminii ochilor, țâșneșsc buruienile și oțetarii.

Prin golurile ușilor sau spărturile zidurilor și-ale gardurilor, pătrund în aceste clădiri părăsite oamenii străzii, care smulg orice bucată de metal care poate fi vândută la fier vechi, pun pe foc orice urmă de tâmplărie sau bucățică de lemn și lasă în urmă grămezi de gunoi și o duhoare iute, care se amestecă cu mirosul de igrasie.
Printre buruieni și gunoaie, mișună șobolanii.

Clădirea se prăbușește, încet, dar sigur, iar proprietarii speră, pe semne, că, odată cu autodemolarea monumentului istoric, vor putea construi o clădire nouă, care să le aducă bani frumoși.

Uneori, proprietarii nu mai au răbdare să aștepte prăbușirea imobilului și pun umărul, voiniceste, la distrugerea acestuia.
Am văzut asemenea distrugeri, în plin centrul Capitalei, pe Strada Visarion, vis-a-vis de Casa Lipatti, pe Kiseleff, pe Buzești etc.

Recent, ascultătorii Bucuresti FM ne-au semnalat o asemenea situație, într-o altă zonă istorică a orașului, Calea Dudești.
Este vorba despre fosta Școală „Ciocanul”.

„Trecând deseori pe langa fosta Școală Ciocanul de pe Calea Dudești, în spatele parcării Mall Vitan Bucuresti, Sector 3 (imobilele din Calea Dudesti nr.127, lot 1, sector 3 si Str. Prof. Petre Cumpǎnici nr.14A – fost Calea Dudeşti numerele 125A, 125B, 127, Str. Petre Cumpǎnici nr.14A), am putut constata nu numai starea deplorabilă în care se află aceste clădiri, ci și mirosul de putrefacție, șobolanii care mișună printre zecile de gunoaie și focarul de infecție care se află în incinta acestei foste unități de învățământ.

Am făcut sesizare de mai bine de un an la serviciul de salubritate al Sectorului 3, la PMB, la Garda de Mediu Bucuresti, însă aceste instituții nu au respectat termenul legal – nu numai că nu s-au deranjat să îmi răspundă în termenul legal, dar nici nu au făcut nimic. Astăzi, 13 ianuarie, a izbucnit un incendiu în acest loc, probabil persoanele fără adăpost și consumatorii de droguri au reușit această performanță.

Cineva ar trebui să fie responsabil cu igienizarea și paza acesteia, pentru că oamenii fără adăpost să nu mai facă un dezastru. În calitate de contribuabil, mi-aș dori să trăim într-un mediu curat si civilizat, în special în centrul unei capitale europene, dar se pare că autoritățile române nu fac nimic până nu moare cineva. Nu mai menționez că zidurile rămase stau să cadă, sunt aproape prăbușite”, ne-a scris o ascultătoare.

Am întrebat la Primăria Sectorului 3 despre situatia juridică a imobilului și despre măsurile pe care Autoritatea Locală din Calea Dudești le-a luat pentru rezolvarea problemei. Răspunsul ne-a parvenit cu celeritate, spre deosebire de solicitările adresate altor primării.

Primăria Sectorului 3 este preocupată de această situație încă din 2020 și i-a amendat de 13 ori pe proprietari, totalul amenzilor depășind 16 mii de lei.

Acum trei zile, operatorul de salubritate din Sectorul 3 a igienizat terenul, fără a interveni, însă, asupra clădirilor. Deci, iată că Primăria de sector a reușit să facă ceva în acest caz.

Dar dat fiind faptul că imobilul se află în proprietate privată, Autoritatea Locală a Sectorului 3 nu poate cheltui bani publici pentru îngrădirea, paza și conservarea acestuia.

Clădirea în sine, este clasificată ca monument istoric și, astfel, competența este a Primăriei Capitalei. De altfel Poliția Locală a Municipiului București a și sesizat, cu doi ani în urmă Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 3 pentru demolarea ilegală a unor corpuri de clădire.

Într-un asemenea caz, ar mai putea interveni și Garda de Mediu, Direcția de Sănătate Publică, deoarece imobilul prezintă riscuri pentru calitatea factorilor de mediu și pentru sănătatea bucureștenilor și de ce nu Inspectoratul de Stat în Construcții, deoarece zidurile rămase prezintă pericol de prăbușire, deci pericol public.

Vom încerca să aflăm și de la aceste instituții ce măsuri au luat sau vor lua, pentru a înlătura disconfortul și starea de pericol pentru cetățeni.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.