Teatrul de Animație Țăndărică a câștigat titlul de „Campion al dezvoltării durabile în domeniul de producție și consum responsabile” cu proiectul „Introducing MetaPuppet”
Articol de andreiabarsanbfm, 22 ianuarie 2024, 12:24
„Introducing MetaPuppet” este un proiect al Teatrului de Animație Țăndărică apărut din dorința de a revoluționa procesul de creație și de producție al spectacolului de teatru de animație. Dacă în prezent sunt folosite materiale precum buretele, lemnul, polistirenul, care au o durată de fabricație foarte mare, implică multă resursă umană, și costuri ridicate, începând cu anul 2022, la Teatrul Țăndărică, au avut loc primele două spectacole produse cu ajutorul tehnologiei de printare 3D.
După o îndelungată cercetare în domeniu, ca și strategie managerială, ne-am raportat foarte mult la termenul de „economie creativă”, care este definit ca fiind totalitatea persoanelor și instituțiilor care produc servicii culturale artistice și inovative. Acest sistem mai include acele spații în care creatorii pot să își prezinte liber lucrările, să primească comentarii cu privire la acestea și să facă schimb de idei. Principala trăsătură a economiei creative este faptul că oamenii își utilizează imaginația pentru a spori valoarea unei idei. O economie creativă insuflă o nouă viață în producție, concepte, servicii.- se artată în comunicatul de presă al instituției.
Privită ca un procedeu modern de fabricație ce promite transformarea viitorului într-un mediu sustenabil și personalizat individual, printarea 3D sau manufacturarea cu aditivi pe baza unui model digital, are numeroase aplicații și avantaje, cum ar fi: reducerea costurilor, scăderea timpului de producție, sustenabilitatea, rezistența în timp, optimizarea designului.
În 2023, Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României a lansat cea de-a treia competiție națională adresată organizațiilor care au derulat, în ultimii trei ani, proiecte care abordează elemente de sustenabilitate.
Competiția face parte dintr-un amplu program de conștientizare și informare privind cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă înscrise în Agenda 2030. Acest program a început în 2021 și se întinde pe durata a 7 ani.
Domeniul abordat în anul 2023, „producție și consum responsabile” investighează deopotrivă modalitățile de a produce fără a crește impactul negativ asupra mediului și societății, respectarea principiilor de muncă decentă, precum și comportamentele de consum responsabil.