Se reface integral structura Pieței Unirii, cu un cost de peste 1 miliard de lei!
Articol de Mircea Apostolescu, 22 ianuarie 2024, 14:30
Primăria Sectorului 4 a semnat contractul pentru proiectarea și execuția lucrărilor de consolidare a Planșeului și Pasajului Unirii.
Valoarea totală a investiției este de 1,1 miliarde de lei, finanțarea acesteia fiind asigurată din Programul Anghel Saligny – 800 de milioane de lei pentru planșeu, și, respectiv, din fonduri europene nerambursabile – 300 de milioane de lei, pentru pasaj.
„Practic, astăzi, am semnat contractul pentru realizarea proiectului tehnic și pentru execuția lucrărilor efective de refacere din temelii a Planșeului Unirii.
Contract a cărui derulare a început, deja, întrucât am dat și ordinul de începere a activităților de proiectare.
Un obiectiv este Planșeul Unirii, care are finanțare obținută, de la Guvernul României, prin Programul Anghel Saligny. Valoarea este de aproximativ 800 de milioane de lei, cea licitată.
Și mai este cea de-a doua lucrare, aceea a Pasajului Unirii, o lucrare cu o valoare de aproximativ 300 de milioane de lei. Lucrare care va fi finanțată din bani europeni, pentru că este o construcție care se pretează pentru o finanțare europeană, prin Programul Operațional de Transport.
Așadar, valoarea cumulată a celor două investiții este de 800 de milioane plus 300 de milioane, înseamnă 1,1 miliarde, inclusiv TVA”, a declarat primarul Sectorului 4, Daniel Băluță.
Dar, lucrările propriu-zise vor demara abia în prima parte a anului viitor.
Până atunci se vor derula fazele de proiectare și de obținere a autorizației de construire, a anunțat, astăzi, edilul Sectorului 4, Daniel Baluță.
Lucrările de consolidare a Planșeului de la Piața Unirii se vor desfășura pe etape, fără întreruperea circulației auto și pietonale.
Pe durata lucrărilor – de doi ani de zile, se vor amenaja drumuri provizorii, pentru mașini și, de asemenea, trotuare provizorii, pentru pietoni, a dat asigurări Băluță.
„După finalizarea lucrărilor de proiectare, din acest an, lucrările efective vor începe în anul 2025, cât de curând posibil, în prima parte a anului.
Se va lucra pe porțiuni, tocmai pentru a menține circulația auto și pietonală, în zona Unirii, pentru a nu bloca centrul orașului.
Lucrările se vor desfășura în mai multe etape, cu crearea de drumuri și trotuare provizorii, care să asigure circulația.
Într-o primă fază, se va lucra pe porțiunea cuprinsă între Hanul lui Manuc și aproximativ la jumătatea parcului din zona Unirii.
În faza a doua, se va putea interveni pe porțiunea planșeului care susține, la suprafață, mare parte din Parcul din zona Unirii.
Iar, ulterior, în cea de-a treia etapă, se va putea lucra pe ultima porțiune a planșeului, pe zona rămasă.
Pe toate cele trei zone ale planșeului, refacerea structurii, a plăcii de beton, va consta în desfacerea planșeului existent, înlăturarea grinzilor existente și înlocuirea acestora cu elemente noi, stâlpi noi, grinzi noi”, a explicat Daniel Băluță.
Consolidarea Planșeului Unirii este necesară și urgentă, deoarece structura de rezistență, datând din 1936 este foarte deteriorată și nu a fost reparată niciodată, a mai explicat Daniel Baluță.
La finalizarea lucrărilor, Parcul Unirii și fântânile arteziene vor fi refăcute, aduse la starea inițială, mai spune edilul Sectorului 4.
Lucrările de consolidare a Pasajului Unirii vor consta în cămășiuirea stâlpilor și a pereților cu beton special, iar lucrările la pasaj nu se vor desfășura concomitent cu cele la planșeu, a dat asigurări Băluță.
Instalațiile de iluminat, de aerisire și toate celelalte investiții realizate în etapa de punere în siguranță a Pasajului Unirii, nu se vor pierde, ci vor fi remontate, după finalizarea consolidării.