VIDEO: Adrian Negrescu – „Suntem, din păcate, atât de săraci încât n-avem cum să suportăm creșteri de prețuri”
Articol de Monica Liche, 23 ianuarie 2024, 18:06
2024 este un an electoral cu patru runde de alegeri, iar acest lucru se reflectă în bugetul țării. Cum va arăta economia României, în acest an, sub umbrela măsurilor fiscale adoptate de Guvern, am aflat #InComunitate, de la analistul economic Adrian Negrescu.
Cea mai rea veste pentru anul 2024 rămâne creșterea inflației.
„Să vorbim despre inflație, această boală a economiei pe care o simțim cu toții de doi ani, doi ani și ceva încoace și despre care avertizam, vă mai aduceți aminte, în pandemie, la dumneavoastră, vorbeam chiar despre faptul că din această pandemie vom ieși cu un val de inflație pe care va trebui să îl acceptăm, să fim atenți la prețuri, la modul în care ne va influența viața. În pandemie s-au tipărit vreo 4,5 trilioane de dolari, 3,8 trilioane de euro. Banii ăștia erau fără acoperire. S-au dat oamenilor ca să stea acasă, inclusiv Banca Națională a tipărit o grămadă de bani în perioada respectivă, iar banii ăștia nu se puteau întoarce decât prin inflație, înapoi în buzunarele, ca să zic așa, autorităților. Ne-au taxat, ne vor taxa în continuare și cred că asta este vestea cea mai rea, cel puțin pentru noi, pentru români, faptul că avem în continuare, inclusiv în 2024, o inflație foarte, foarte mare, de 6 %, cel puțin asta arată prognoza guvernului. Asta înseamnă că avem un nivel dublu față de inflația din țările din zona euro.”
România, țara unde și sărăcia ajunge, în final, să fie o veste bună
„Fundul sacului” poate ajunge să joace rolul de protecție, în jocul economiei. Când sărăcia te împiedică să cumperi produsele de pe piață, aceeași sărăcie va putea stopa creșterea prețurilor, pentru a fi evitate falimentele. În ceea ce privește evoluția taxelor, evaziunea fiscală poate deveni răspunsul celor afectați de creșterea acestora.
„Toate aceste costuri ale vieții de zi cu zi, pe care la un moment dat, cineva trebuie să le deconteze. Ori le decontăm noi, în sensul că ajungem, din păcate, la fundul sacului, ori le decontează producătorii, băncile și toate instituțiile implicate, pentru că nici ele nu o să mai facă vânzările pe care le așteptau, chiar dacă au crescut prețurile. La fel și cu taxele, dacă crești taxele în România, asta nu înseamnă că vei aduna mai mulți bani. Dimpotrivă, s-ar putea să aduni mai puțin pentru că oamenii nu vor mai plăti, se vor duce în evaziune fiscală. Asta e oarecum o veste bună, că suntem, din păcate, atât de săraci încât n-avem cum să suportăm creșteri de prețuri.”
La hipermarket, ca la muzeu
Aceasta a fost predicția făcută de Adrian Negrescu, într-o ediție anterioară a emisiunii ” În Comunitate”. O profeție care capătă, din ce în ce mai mult, contur în realitate. Nu o realitate virtuală, ci una trăită de cei mai mulți dintre cetățenii României. Cât despre soluția plafonării adaosului comercial, oferită de autorități, analistul economic Adrian Negrescu are o părere cel puțin interesantă.
„Această plafonare, că tot se discută în ziua de astăzi de plafonarea adaosului comercial, este o frecție la un picior de lemn. Da, tu poți să plafonezi adaosul comercial, dar asta nu înseamnă că vei plafona costurile de import, costurile cu resursa umană, costurile logistice, astfel că prețurile vor continua să fie din ce în ce mai mari. Asta este realitatea. Autoritățile, dacă într-adevăr își doreau să rezolve problema prețurilor pentru populația vulnerabilă, pentru oamenii care nu își permit nici măcar produsele alimentare de bază, aveau două soluții, ori să taie TVA-ul la zero pentru aceste produse și ne permite Uniunea Europeană acest lucru și alte țări au făcut acest lucru, cum ar fi Portugalia și Polonia, ori să faci niște tichete speciale pentru oamenii foarte, foarte săraci, un fel de tichete de masă pe care să le folosească pentru a își cumpăra aceste produse susținute din fonduri europene, că avem bani la dispoziție pe zona asta socială și într-adevăr îi ajutai.
Spuneam, chiar la dumneavoastră la radio, nu demult, acum vreun an și ceva, că vom ajunge să mergem la hipermarket, ca la muzeu, să admirăm produsele și să nu ni le putem permite. Din păcate, pentru o mare parte din populație la asta s-a ajuns.”
Recesiune economică cu decontare în 2025
Inflația a crescut pe peste tot în lume și a cam atins punctul de maxim. „Dintr-o perioadă de inflație, așa cum scrie la carte de economie, nu poți ieși decât prin două variante, prin război și, din păcate, avem astfel de situații ori prin recesiune”, spune Adrian Negrescu, analist economic. Motivul pentru care am putea scăpa de recesiune, în 2024, este dat de alegerile care vor avea loc în foarte multe țări importante și nimeni nu își dorește o criză economică de amploare, într-un asemenea an.
„Cam toate marile țări din lumea asta și aici includem și România, trec prin perioade de alegeri. Deci toată problema asta economică se va muta în 2025, care din punctul meu de vedere, va fi un an dificil pentru toată lumea, pentru Germania, care deja resimte efectele unei recesiuni puternice generate în principal de scăderea vânzărilor din sectorul auto. Nu mai vorbesc de industria chimică, afectată de această revoluție eco pe care noi ne-o dorim la nivel internațional, iar dacă țările astea cu care noi avem relații comerciale, Germania, Franța, Italia, 70 % din exporturile noastre către aceste țări se duc, dacă aceste țări vor intra în recesiune din păcate, și noi s-ar putea să intrăm și cu consecințe, poate chiar mai grave decât acolo. 2025 cred că va fi un an de cotitură pentru economia românească, din prisma acestor schimbări fundamentale și din prisma modului în care statul se va raporta la economie. Ori vor crește taxele și vom avea un TVA de 21-22 %, cum văd scenariile, pentru toate produsele și serviciile, adică să nu mai avem niciun fel de produs cu taxă mică, tva mai mic. Ori să vedem un impozit progresiv cum își dorește partidul de guvernământ ori să existe alte măsuri fiscale, în sensul creșterii cotei unice sau creșterea altor taxe și impozite care ne să ne afecteze, într-un fel sau altul.”