VIDEO: Doru Cătănescu și Claudiu Dudu Maier – „Există o diferență foarte mare între stand-up comedy și improvizație”

Ziua de vineri, 26 ianuarie 2024, ne-a adus o altă ediție de colecție a emisiunii De10xRomânia, pe frecvențele Radio România Regional. Invitații lui Răzvan Petre au fost actorii Doru Cătănescu și Claudiu Dudu Maier, membri în trupele de improvizație Happy Impro și Little Impro.

Deși joacă în filme românești care rulează pe marile ecrane, celor doi le place să fie în fața publicului, pe scenă, să interacționeze cu cei care vin să se bucure de un astfel de show, care este diferit față de unul de stand-up comedy, după cum au spus chiar ei în emisiunea De10xRomânia.

„Există o diferență foarte mare între stand-up comedy și improvizație. Tot ceea ce este stand-up comedy este scriptat de la A până la Z. Tot ceea ce este improvizație este nescriptat de la A până la Z.

Oamenii care fac stand-up și-au învățat foarte bine rolul, scriptul și, probabil, știu rolul pe care îl au ca stand-up-ări. Ei sunt improvizatori în același timp, adică au și momente de improvizație pentru că dacă tu ai de dat un text de câteva pagini și cineva din public intervine, tu trebuie să te legi de acel ceva. Atunci este și un moment de improvizație.

În spectacolul nostru, stand-up-ul și improvizația se îmbină mai puțin, aș spune spre deloc, pentru că noi nu avem nimic scris, totul este spontan, sugestiile vin de la public. Singura parte care propune sau poate lăsa un respiro pentru stand-up este începutul în care prezentatorul spectacolului pregătește publicul pentru ce va urma să vadă și atunci acolo libertatea este mai mare”.

Show-urile de improvizație sunt inedite pentru că de cele mai multe ori publicul decide care este direcția pe care o ia spectacolul. De asemenea, publicul care vine la un astfel show ar trebui să aibă simțul umorului și să știe că tot ce se întâmplă pe scenă este 100% original, real, creat la pe loc.

„În primul rând ar trebui să fie deschiși că ceea ce se întâmplă acolo este real și s-ar putea ca și ei să fie implicați. Publicul vine și, în general, prima întrebare pe care o are este: E fake? Adică nu are cum să se întâmple pe bune.

Vin a doua oară, verifică să vadă dacă se întâmplă altceva și, cumva, după al doilea spectacol majoritatea celor care vin realizează că este pe bune. În momentul în care oamenii ne spun că este fake este de fapt cel mai mare compliment pe care noi îl putem primi. Atunci îți dai seama că nu ai muncit în van și că l-ai convins pe omul ala că tu știi ce faci”, au mai spus Doru Cătănescu și Claudiu Dudu Maier, în De10xRomânia.

Pe Claudiu Dudu Maier, Doru Cătănescu și pe colegii lui din Happy Impro și Little Impro îi puteți vedea în show-urile de la Clubul Țăranului (MȚR) o dată la două săptămâni, joia.

Urmărește emisiunea De10xRomânia și poți revedea momentele de improvizație cu Adelina și Răzvan din timpul emisiunii.

Emisiunea De10xRomânia este difuzată zilnic, de la 10:00 la 11:00, pe frecvențele Radio România Regional.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.