Primul tren Coradia Stream va intra în circulaţie după luna iunie, estimează producătorul
Articol de bucurestifm, 29 ianuarie 2024, 19:22
Primul tren nou cumpărat de România în ultimii 20 de ani, o ramă electrică Alstom Coradia Stream, care se află la ora actuală în testări la Făurei, nu va circula cu călători mai devreme de jumătatea anului, a estimat, Gabriel Stanciu, directorul general al Alstom pentru România, Bulgaria şi Moldova, după ceremonia de semnare a contractului de achiziţie a 16 locomotive electrice noi pe 4 osii cu sisteme ERTMS.
Întrebat de jurnalişti în ce etapă se află testările noii rame electrice, parte dintr-un lot de 37 de trenuri care urmează să fie produse şi livrate de Alstom, Gabriel Stanciu a răspuns: ”Iar o să dau un răspuns care îmi place: vom vedea trenul după ce se termină testele, iar testele se vor termina după ce se testează tot”.
‘Nu prea e sub controlul nostru. E interesant, totuşi, să abordăm un pic chestiunea testării şi omologării. Ne-am obişnuit, în România, să se facă totul în grabă, pe ultima sută de metri şi cumva ridicând semne de întrebare în zona asta de autorizare, omologare şi punere în funcţiune. Lucrurile s-au schimbat. Autorizările de tip şi de punere pe piaţă sunt nişte proceduri foarte bine definite de legislaţia europeană şi care, pe calendar, pentru un vehicul nou durează 42 de luni, pentru o variantă 35 de luni şi pentru o modificare minoră 27 de luni. Vă citez cumva din memorie, dar vă pot pune la dispoziţie documente publice din care să vedeţi exact calendarul ăsta’, a spus şeful Alstom România.
Potrivit acestuia, pentru a scurta aceste proceduri, se folosesc mai multe unităţi de testare.
El a precizat că programul prevede ca ultimele teste să fie finalizate în luna iunie 2024.
„Este un program din acesta, pe drumul critic. Drumul critic prevede ca ultimele teste să fie finalizate undeva în luna iunie. Pachetul complet va fi predat către celelalte autorităţi relevante, de exemplu ASFR în România, astfel încât, în cele din urmă, autorizaţia de tip şi de punere pe piaţă să fie gata şi testele finalizate, să avem absolut toate hârtiile la mână. Să ştiţi că e un program foarte laborios, nu cred că l-a anticipat nimeni. După ştiinţa mea, suntem evident din nou primii care deschidem un drum şi ne lovim de toate dificultăţile. Următorii după noi vor avea procedurile deja finalizate şi facem tot ce ne stăm putinţă să mergem cât mai repede. Nu cred că se putea face mai bine, sincer vorbind, având în vedere toate celelalte elemente. Important este că e un tren modern, o platformă foarte modernă, din aluminiu, lucru interesant având în vedere dacă vă uitaţi un pic la starea vagoanelor vechi ce înseamnă coroziunea şi celelalte elemente care atacă caroseria, şi gradul de confort e unul sporit, după care, desigur, am putea să-l mai îmbunătăţim dacă facem câteva eforturi şi înţelegem că e momentul să inspectăm cum se cuvine ce există în tren, astfel încât, pentru producţia de serie, să putem face adaptările dorite. (…) Pe mine m-a şocat un pic treaba cu procedurile de testare, omologare, autorizări de punere pe piaţă şi de tip, pentru că nu ştiam că e atât de complexă. Realmente nici eu nu ştiam, am subapreciat”, a mai spus directorul general al Alstom pentru România, Bulgaria şi Republica Moldova.
Primul tren electric Alstom Coradia Stream din lotul de 37 rame electrice inter-regionale de lung parcurs contractate de Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) a sosit pe 4 decembrie în Gara de Nord, urmând să intre în teste statice şi dinamice, deoarece acest model de tren nu a mai circulat în România.
După parcurgerea acestor etape, primele trenuri vor circula pe rutele Bucureşti – Braşov şi Bucureşti – Constanţa.
Cele 37 de rame electrice inter-regionale (RE-IR) vor conecta Bucureştiul cu principalele centre urbane ale ţării. De asemenea, vor facilita şi conexiunile inter-regionale, contribuind la asigurarea mobilităţii, scăderea timpilor de călătorie şi îmbunătăţirea nivelului general al serviciilor publice prestate pentru transportul public pe calea ferată.
Rutele ce vor fi deservite de ramele electrice de lung parcurs sunt: Bucureşti Nord – Constanţa, Bucureşti Nord – Braşov – Arad – Timişoara, Bucureşti Nord – Braşov – Cluj, Bucureşti Nord – Braşov – Deda – Cluj, Bucureşti Nord – Braşov, Bucureşti Nord – Iaşi, Bucureşti Nord – Suceava, Bucureşti Nord – Galaţi, Bucureşti Nord – Craiova – Târgu Jiu – Petroşani – Simeria, Bucureşti Nord – Craiova – Timişoara – Arad, Cluj – Timişoara, Cluj – Suceava – Iaşi.