Sanitas şi Federaţia „Solidaritatea Sanitară” pichetează ministerele Sănătăţii şi Muncii
Articol de arionmihaela, 1 februarie 2024, 11:52
Federaţia Sanitas şi Federaţia „Solidaritatea Sanitară” pichetează Ministerul Sănătăţii, respectiv Ministerul Muncii.
„Între orele 11,00 şi 13,00 Sanitas va picheta Ministerul Sănătăţii. Tot astăzi vom notifica Guvernul despre posibilitatea declanşării inclusiv a mişcărilor de protest, inclusiv a grevei generale. Noi, în acelaşi timp, suntem în negocieri. S-a înfiinţat acum zece zile un grup de lucru din care facem parte. Ni s-a pus pe masă o anvelopă de 2,3 miliarde de lei care ar acoperi solicitările noastre pentru a creştere de încă 15% faţă de cei 5% cu cât au crescut salariile de la 1 ianuarie. Guvernul prezintă o situaţie diferită faţă de a noastră la numărul de salariaţi. Se vehiculează cifra de 240.000 de bugetari. După părerea noastră sunt 220.000 de bugetari în sistemul de sănătate în acest moment şi atunci nu ne încadrăm pe procentele alocate fiecărei categorii profesionale. Din punctul nostru de vedere ar trebuie să fie o creştere cu mai mult de 20% anul acest pentru cei cu salarii mici de exemplu”, a declarat Viorel Huşanu, preşedintele Uniunii Sindicale „Sanitas” Bucureşti.
Potrivit acestuia, Sanitas doreşte o creştere cu minimum 20% pentru toate categoriile profesionale din sănătate.
In acelasi timp, Federaţia „Solidaritatea Sanitară” pichetează Ministerului Muncii, în intervalul orar 10,00 – 12.00.
Peste 300 de membri „Solidaritatea Sanitară” sunt prezenţi la pichetarea ministerului, pentru a susţine revendicările organizaţiei.
Revendicările Federaţiei „Solidaritate Sanitară” vizează acordarea integrală a drepturilor salariale prevăzute de legea 153/2017, incluzând raportarea coeficienţilor de ierarhizare la salariul minim pe economie aflat în plată, raportarea sporurilor la salariul aflat în plată, plata gărzilor cu tariful orar al normei de bază, acordarea indemnizaţiei de hrană prin raportarea la salariul minim pe economie aflat în plată, creşterea salariilor de bază pentru toate categoriile de angajaţi din Sănătate cu cel puţin 25% pentru anul 2024, adoptarea proiectului de lege a salarizării negociat cu Ministerul Sănătăţii în forma stabilită cu partenerii sociali, finalizarea negocierii clauzelor, procedurilor şi anexelor conform obligaţiilor convenite în Contractul Colectiv de Muncă la nivel de sector Sănătate 2023-2025.
O altă revendicare se referă la adoptarea măsurilor de creştere a calităţii vieţii profesionale a angajaţilor din Sănătate şi de creştere a calităţii actului medical, acestea incluzând măsuri precum recunoaşterea îndeplinirii anticipate a stagiului de cotizare, introducerea conciliatorilor specializaţi în conflictele individuale de muncă din sectorul Sănătate, echivalarea competenţelor asistentelor medicale absolvente de postliceală.