VIDEO: Alex Mălureanu – „Dacă stăm și analizăm 20 de ani o unealtă nouă, o tehnologie nouă, pierdem trenul”

E-learning și lecții interactive, soluții smart bazate pe inteligența artificială, acestea sunt caracteristicile generatorului de lecții interactive în editorul LIVRESQ, lansat la BETT UK, la finalul lunii ianuarie, de cei de la Ascendia. Am discutat despre ce aduce nou în piața de e-learning generatorul de lecții interactive, cu Alex Mălureanu, cofondator și CMO Ascendia.

„Ce am făcut acolo și pentru mine reprezintă magie. În editorul ăsta, tu poți să definești în câțiva pași un conținut pentru anumite categorii, hai să zicem specializate, de beneficiari. TU poți să spui așa generatorului: vreau o lecție legată de celulă pentru copiii care nu sunt expuși la tehnologie, dar sunt pasionați de mașini. Setezi vârsta lor, setezi tonul discuției sau tonul materialului, serios sau jucăuș, pus pe glumițe legate de insecte. Poți să-i dai tu parametrii ăștia, poți să-i setezi apoi dacă să sugereze și conținut interactiv, apeși pe butonul generează și îți apare lecția. Ți-a pus lecția în registrul tău, serios, glumeț, profesionist, apoi poți tu să modifici lecția respectivă, să o particularizezi, s-o rafinezi. Acest generator și LIVRESQ nu au ca obiectiv să înlocuiască un cadru didactic sau un specialist dintr-o companie. El dorește să creeze conținut educațional pentru angajați.”

Tehnologia, pasul către viitor

Lumea nu stă în loc și nu ne așteaptă. Evoluția se întâmplă acum și ezitările sau fuga din calea ei setează, în acest moment, viitorul. Ieșirea din inerție se face atunci când îți aduni curajul de a testa și încerca noile tehnologii.

„Schimbarea se face prin profesori pasionați și unelte moderne. Așa se sintetizează totul, trebuie să fim deschiși la nou, trebuie să testăm tehnologiile, trebui să le vedem în practică, să le vedem impactul și să decidem. Mergem înainte pe această direcție sau nu, e simplu. Ce nu trebuie să facem este să nu ne mișcăm, adică trebuie să privim către viitor să testăm tot ce este de testat și să decidem.

Trebuie să decidem la nivel de societate că tehnologia ne poate ajuta sau ne poate ataca, avem și părți bune, avem și părți negative, dar noi trebuie să putem să evoluăm și ca să evoluăm trebuie să ne expunem la acele lucruri noi. Dacă dezbatem, dacă stăm și analizăm 20 de ani o anumită o anumită unealtă nouă, o anumită tehnologie nouă, pierdem, pierdem trenul. Alte țări se mișcă mult mai repede, adoptă, testează evoluează de acolo, altele dau înapoi, dar ăsta este jocul, astea sunt regulile.”

Tehnologia vine la pachet cu costuri mai mici pentru utilizator

Expunerea la noile tehnologii are, pe lângă posibilitatea unei evoluții rapide, calitatea de a reduce cheltuielile în procesul de dezvoltare a afacerii sau a procesului de învățare. Tot ceea ce înainte presupunea o investiție majoră, pentru a beneficia de o anumită resursă de învățare, acum este la un click distanță.

„Uneltele moderne vin cu un mare plus, costuri reduse, surprinzător, poate, dar ele vin cu prețuri mult mai mici față de ceva tradițional. De exemplu, inteligența artificială. Vreau să mă duc în nu știu ce cătun și vreau să predau inteligența artificială. Pe cine trebuie eu să aduc acolo ca să predea domeniul asta. Cât mă costă să aduc un specialist? Cât mă costă transportul și infrastructura? Sunt atâtea costuri angrenate pe care le poți tăia foarte ușor cu ajutorul tehnologiei, cu ajutorul internetului.”-Alex Mălureanu, cofondator și CMO Ascendia

Târgul BETT, locul unde înțelegi cum să folosești sau să te protejezi în fața AI

Inteligența artificială este un instrument extrem de util, dar care poate avea și efecte nedorite. În cadrul acestui târg cei interesați vin să ia contact cu ceea ce apare nou pe terenul tehnologiei și al inteligenței artificiale. Odată găsite soluțiile de interes, le duc în țările proprii pentru implementare. Tot aici se nasc și discuțiile pe marginea protecției în fața acestor noi tehnologii.

„Târgul BETT UK  reprezintă un fel de promisiune pentru viitor, adică ministerele astea, de peste tot din lume, se duc acolo ca să vadă ce unelte moderne pot adopta la ele în țară. Mai mult, sunt foarte mulți profesori decidenți care participă la acest eveniment tocmai pentru a aduce tehnologie în țara lor. Este o nișă extrem de puternică și există o deschidere imensă  față de partea pozitivă a lucrurilor. La BETT se discută unghiul pozitiv, cum folosim tehnologia în folosul societății, cum folosim tehnologia în contextul ministerelor educației. Vorbim acolo, inclusiv de cum ne protejăm de tehnologie. Este o dezbatere imensă acum, legată de zona de deep fake, toată  lumea știe de deep fake pentru că au văzut filmulețe pe Tik Tok  și, ok, ne-am expus la asta și, prin urmare, înțelegem cam ce e cu deep fake. Dar Inteligența artificială nu ne afectează doar la nivel de deep fake, inteligența artificială vine să influențeze orice aspect al vieții la în context de societate.”

Jocul important este la nivel de individ

Practic, jocul schimbării pleacă de la omul expus acesteia. De capacitatea fiecăruia dintre noi de a înțelege  că evoluția depinde, de fiecare dată, de acceptarea noului, de schimbarea mentalității. Această schimbare se va produce, până la urmă, dar pentru cei care se împotrivesc, poate fi mult mai greu să recupereze tipul pierdut.

„Jocul important este la nivel de individ. Poți să ai o instituție foarte interesată de a moderniza un anumit domeniu, să spunem educație. Vrem să modernizăm sistemul educațional din țară. Dar sistemul ăsta este construit pe niște piloni foarte importanți, oamenii din sistem. Dacă acei oameni sunt deschiși la nou, cu siguranță sistemul poate evolua, se poate reconstrui, se poate pregăti pentru viitor. Dacă oamenii din acest sistem rezistă cu totul la schimbare, este mult mai greu. Sunt foarte mulți, acum, după pandemie, deschiși la schimbare.

Bett, târgul ăsta internațional, este calat pe principiul ăsta de evoluție, nu neapărat de hai să schimbăm ceva, este hai cum să îmbunătățim lucrurile de la noi din țară, cu aceste noi unelte, cum reducem costurile și cum creștem performanța.”-Alex Mălureanu, cofondator și CMO Ascendia

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.