Cel mai frumos tango din lume, Nunta lui Figaro, Don Quijote și La Bohème pe scena ONB
Articol de , 12 februarie 2024, 12:14
Cea de-a treia săptămână a lunii februarie propune diverse titluri pe scena Operei Naționale București, precum „Cel mai frumos tango din lume”, „Nunta lui Figaro”, „Don Quijote” și „La Bohème”.
Miercuri, 14 februarie, ora 18:30, puteți să ascultați cele mai frumoase tangouri românești – alături de tenorul Daniel Magdal, acompaniat de pianistul Alexandru Burcă (în calitate de invitat) – și, totodată, să admirați mișcările elegante și pasionale ale dansatorilor de tango.
Conceptul regizoral poartă semnătura lui Alexandru Nagy, iar cel coregrafic a Monicăi Petrică. Un eveniment memorabil care vă va purta într-o lume a pasiunii și a eleganței. Nu ratați această oportunitate unică de a experimenta frumusețea tangoului românesc într-una dintre cele mai emblematice locații din București.
Joi, 15 februarie, ora 18:30, spectatorii pot vedea opera bufă „Nunta lui Figaro”. A fost inspirată de comedia omonimă (La Folle Journée, ou le Mariage de Figaro) a lui Pierre-Augustin Caron de Beaumarchais (1778), muzica fiind compusă de Wolfgang Amadeus Mozart, iar libretul semnat de Lorenzo da Ponte.
Regia acestui spectacol poartă semnătura lui Sir David Pountney. La pupitrul dirijoral se va afla, în calitate de invitat, maestrul Kristian Alexander. Kristian Alexander este directorul muzical fondator și dirijorul principal al Kindred Spirits Orchestra (Toronto, Ontario), directorul muzical fondator al International Music Academy (Markham, Ontario), directorul artistic fondator al Festivalului de Muzică Contemporană din Markham și directorul artistic fondator al Festivalului și Concursului Internațional de Muzică (Toronto).
Kristian Alexander a condus Internationale Bach-Collegium și Gächinger Kantorei în Stuttgart, Orchestra Simfonică din Cairo, Societatea Oratoriului din Hong Kong, Orchestra Națională Teleradio a Moldovei, Orchestra Filarmonică Lutosławski și Orchestra Filarmonică Malawski din Polonia, precum și Kindred Spirits Orchestra, Orchestra Simfonică din Windsor, Orchestra Operei din Montréal, Orchestra Simfonică a Conservatorului Regal de Muzică (Toronto), Orchestra de Cameră Oakville, Orchestra Simfonică Guelph, Orchestra Filarmonică Etobicoke, Orchestra Simfonică Vaughan, Societatea Oratoriului din Vancouver, Toronto Classical Singers, Orchestra Simfonică Mozarteum și Orchestra Filarmonică Sofia.
Vineri (16 februarie) și sâmbătă (17 februarie), ora 18:30, ONB vă propune în dublă reprezentație spectacolul de balet Don Quijote de Ludwig Minkus. Baletul Don Quijote este o producție inspirată de romanul omonim al lui Miguel de Cervantes.
Deși povestea lui Don Quijote a servit drept sursă de inspirație pentru mai multe spectacole de balet create de coregrafi renumiți, versiunea prezentată la Teatrul Bolșoi în 1869, rezultată din colaborarea dintre Marius Petipa și Ludwig Minkus, a adus nu doar un succes remarcabil, ci și titlul de compozitor oficial al Baletului Imperial de la Sankt Petersburg lui Minkus.
Muzica captivantă a compozitorului a fost perfect sincronizată cu ritmul și farmecul melodic al spectacolului, avându-i ca protagoniști pe îndrăgostiții Kitri și Basil, precum și pe Don Quijote. Inspirat de frumusețea lui Kitri, pe care o confundă cu Dulcineea din visurile sale, Don Quijote pleacă într-o călătorie pentru a-i găsi pe cei doi îndrăgostiți și pentru a-i ajuta să-și împlinească visul de a fi împreună.
Cu ingeniozitatea sa, cavalerul reușește să-l convingă pe Lorenzo, tatăl lui Kitri, să accepte căsătoria celor doi, iar astfel, obstacolele întâmpinate de tânărul cuplu sunt depășite cu succes. Povestea se încheie cu o strălucitoare petrecere de nuntă, unde Don Quijote și scutierul său Sancho Panza se alătură sărbătorii.
Duminică, 18 februarie, ora 18:30, are loc spectacolul de operă La Bohème de Giacomo Puccini. După romanul Scènes de la vie de bohème de Henri Murger, Giacomo Puccini a adus sub lumina reflectoarelor spectacolul de operă La Bohème, care surprinde, într-o autentică capodoperă muzicală, dragostea și sărăcia, consumate într-o noapte de poveste, în Ajunul Crăciunului, în cartierul Latin din Parisul primei jumătăți de secol XIX.
Biletele se găsesc pe http://tickets.operanb.ro/ și de la Casa de Bilete a Operei Naționale București.