VIDEO: Alexandru Molico, scenaristul filmului „Ecce Homo Brâncoveanu” – „Dan Pița își dorea de peste 30 de ani să facă acest act de curaj creativ, cât și de slujire față de un erou de anvergura lui Brâncoveanu.”

Prin filmul „Ecce Homo Brâncoveanu”  se crează un pod între trecut și prezent. Moștenirea noastră culturală și istorică este pusă în valoare și printr-un film despre domnitorul al cărui pilon în viață a fost credința. Astăzi, în matinalul București FM, Daniela Nane și Alexandru Molico au povestit experiența de pe platourile de filmare.

Ideea filmului a pornit dintr-o dorință a directorului Dan Pița: „Dan își dorea de peste 30 de ani să facă în premieră acest act de atât curaj creativ, cât și cumva, de slujire față de un erou de anvergura lui Brâncoveanu și legat de sursele istorice. Am fost norocoși, fiindcă Brâncoveanu, trăind în a 2-a jumătate de secolul 17 și început de secol 18, este foarte prezent în multe cronici.”

Sursa foto: Cornel Munteanu

„Sursele sunt decisive, sunt esențiale, ne-au ajutat să putem alcătui acest portret al lui Brâncoveanu, al doamnei Marica Brâncoveanu, al familiei lor. Ne-am bazat pe scrieri ale unor străini culți, elevați, care au fost cât se poate de obiectivi în relatarea acestor faptele tulburătoare.”

Cum a ajuns Daniela Nane să o interpreteze pe Doamna Marica, soția lui Constantin Brâncoveanu?

Eu am debutat în film cu Dan Pița, în 1995, abia terminasem facultatea. El nu mă mai văzuse de atunci, adică de 25 de ani. Știa că sunt actriță bună, că a lucrat cu mine, dar nu mai știa cum mai arăt, dacă sunt potrivită pentru doamna Marica.

În 1714, Marica Brâncoveanu avea 55 de ani. Eu nu am încă vârsta respectivă, dar din machiaj te poți îmbătrâni. M-a invitat la casting, m-a văzut, mi-a făcut niște poze, dar n-am dat probă pentru că lucrase deja cu mine. Apoi, mi-a spus direct: ok, tu ești Marica.”

Sursa foto: Cornel Munteanu

Actrița ne mărturisește cum s-a simțit în acest rol: „Cunoșteam povestea și m-am apropiat cu foarte multă onoare și respect de Marica Brâncoveanu. Am încercat să înțeleg martirul ei sufletesc pentru că nu-i ușor să vezi familia decimată în halul acesta.”

Scenaristul Alexandru Molico ne oferă câteva informații despre filmul „Ecce Homo Brâncoveanu”: „Ne-am concentrat pe drama familiei. Este o poveste foarte intimă. Acțiunea începe în momentul mazilirii care este plasat chiar în Săptămâna Mare și se încheie evident cu data de 15 august, când știm cu toții și mai ales vom afla în film ce s-a întâmplat.”

„Personajele sunt foarte umane. Actorii fac niște roluri extraordinare. Pe lângă Daniela Nane și personajul ei fabulos, o doamnă unică în istoria Țării Românești și chiar a Principatelor Române. Doamna Marica Brâncoveanu este prima doamnă care a fost cu adevărat vizibilă în viața politică a țării. De aici a venit parte din schimbarea pe care Brâncoveanu și soția lui au adus-o în societate.”

Sursa foto: Cornel Munteanu

„Mai avem un rol fabulos făcut de Constantin Pușcașu, cel care îl interpretează pe Constantin Brâncoveanu. Îl avem pe Dorel Vișan, în rolul stolnicului Cantacuzino, care a fost mentorul lui Brâncoveanu și care, atunci când l-a ajutat pe acesta să ajungă pe tron, spera că va fi un interimat până când fiul său, Ștefan Cantacuzino, interpretat în film de Marius Stănescu, va fi capabil să preia puterea”

Alexandru ne asigură că sunetul și imaginea sunt cât se poate de calitative: „Multe dintre filmele românești au niște probleme cu sunetul, aici nu este cazul. Avem un sunet extraordinar, iar imaginea este una care poate fi proiectată inclusiv pe IMAX. Toate sunt la o calitate specifică anului 2024.”

„Sperăm ca majoritatea ascultătorilor să nu aștepte să ajungă la televizor sau pe platformele de streaming, ci să vină să-l vadă începând cu 16 februarie în cinematografe pentru că s-a investit mult și în partea tehnică, dincolo de sufletul, talentul și experiența actorilor care dau viața acelei lumi.”

Până la vizionare, dă play videoclipului și află detalii din culisele unui film memorabil!

Autor: Cornel Munteanu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.