Plan de măsuri pentru salvarea termoficării Bucureștiului!
Articol de Mircea Apostolescu, 18 februarie 2024, 16:02 / actualizat: 19 februarie 2024, 15:07
Termoficarea înseamnă pentru bucureșteni facturi mari la întreținere și lipsa, deseori, a apei calde și căldurii din apartamente, din cauza avariilor, spune ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
„Termoficarea înseamnă, pentru bucureșteni, două lucruri importante.
Pe de o parte, înseamnă facturi la întreținere mari, pentru că gigacaloria, în București, costă undeva la 1000 de lei, iar, la Oradea, de exemplu – un oraș care a făcut investiții în sistemul de termoficare, costurile sunt în jur de 350-400 de lei. Deci, cu 60% mai mici.
În același timp, înseamnă o problemă, constantă, a lipsei căldurii și a apei calde pentru sute de mii de bucureșteni. Se întâmplă în mod periodic, mult mai des decât și-ar dori oricine. Sute de mii și, recent 200 de mii de bucureșteni, avarie magistrala Berceni, nu mai departe de acum câteva zile”, a declarat Burduja.
Ministrul Energiei propune un plan de cinci măsuri pentru rezolvarea problemei termoficării din București.
Măsurile merg de la noi surse de energie regenerabilă, precum cea geotermală, retehnologizarea și branșarea directă a CET-urilor ELCEN la sistemul național de transport al gazelor naturale, până la realizarea SACET București prin fuziunea între ELCEN și Compania Municipală Termoenergetica București (CMTEB) și reabilitarea rețelei de termoficare.
Dacă în ceea ce privește branșarea directă a CET-urilor la rețeaua de gaze și retehnologizarea acestora sau energia geotermală, Ministerul Energiei și ELCEN au o agendă concretă, bine stabilită, reabilitarea rețelei de termoficare bate pasul pe loc, susține ministrul Energiei.
Primăria Capitalei a pierdut banii europeni din exercițiul financiar european trecut și nu reușește să aplice la programul de finanțare, în valoare de 590 de milioane de euro,, deschis de Ministerul Energiei, spune Sebastian Burduja.