Expoziția Jonathan Lasker: Picturi din cinci decade, la Muzeul de Artă Recentă

Sursa foto: comunicat de presa

Încă din anii ‘80, Jonathan Lasker se numără printre cei mai proeminenți artiști americani care au reinventat pictura ca mijloc artistic conceptual. Tablourile sale formulează vizual un demers integral analitic.

Intens emoționale și frecvent ludice, ca niște însorite grădini ale plăcerilor picturale, operele sale se vădesc acut autocritice: incursiuni sofisticate în probleme ale reprezentării, ale granițelor percepției și înțelegerii, ale lumii materiale.

„Lucrez din bună-credință. Nu cred că cineva operează dintr-un sentiment de dezamăgire. Cred că se operează dintr-un sentiment de speranță, chiar dacă uneori duce la frustrare. Este singura modalitate de a face ceva.” – Jonathan Lasker, 1989, interviu în Bomb Magazine.

Alături de Philip Guston și Peter Halley, Jonathan Lasker este unul dintre puținele nume esențiale care au reinventat pictura ca o formulare pur vizuală a unei practici conceptuale riguros intelectuale și integral emoțională, sensibilă și intens meditativă.

Parte a programului internațional al MARe/Muzeul de Artă Recentă, dezvoltat în ultimii 5 ani și axat pe aducerea în România a unor esențiali artiști internaționali, în expoziții personale compacte, Jonathan Lasker: Paintings from Five Decades prezintă la București 15 lucrări-cheie, de mari dimensiuni, create în ultimele 5 decenii și selectate din importante  colecții europene.

Consacrat deja la începutul anilor ‘80 ca un remarcabil artist postmodern, Jonathan Lasker este azi una dintre cele mai vizibile figuri implicate în promovarea picturii ca artă critică, cu un superior angajament cognitiv. Conceptualismul lui Lasker contopește în mod demonstrativ cele mai tradiționale mijloace artistice (pictură în ulei pe pânză, desen pe hârtie) cu o chestionare acută a modurilor contemporane de reprezentare și de creare (mentală și vizuală)  a lumii.

Aclamat ca unul dintre cei mai importanți inovatori ai limbajului pictural și un agil gânditor și actor al sfârșitului picturii ca practică artistică, Jonathan Lasker este activ atât în SUA, cât și în Europa. El este o adevărată piesă de legătură într-un efort transatlantic de remodelare și reîmprospătare a creației și a înțelegerii picturii de azi.

Jonathan Lasker va susține, de asemenea, o dezbatere revelatoare, în ziua vernisajului, moderată de Erwin Kessler, în cadrul programului multianual Voiced On, susținut de Terra Foundation for American Art.

Design & layout: Gabriel Nicula

Curator: Erwin Kessler

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.