VIDEO: Află care sunt programele derulate de DGASMB pentru femei, în lunile februarie și martie

Femeile vulnerabile, cele care au trecut prin drama violențelor domestice, femeile care au trecut prin viață fără a se simți iubite sau apreciate sunt în centrul atenției echipei Direcției Generale  de Asistență Socială a Municipiului București( DGASMB). De-a lungul lunilor februarie și martie acestea vor fi răsfățate și susținute  prin programe special gândite pentru ele. Am discutat despre aceste proiecte #InComunitate cu Cosmina Simiean, director DGASMB.

Luna iubirii, fie varianta americană de Valentine’s Day, varianta românească de Dragobete, apoi luna martie, în care sărbătorim femeia, creează tot felul de contexte de care noi ne legăm ca să aducem în atenția opiniei publice și a potențialilor beneficiari, problemele cu care se confruntă fie cuplurile, dacă vorbim de iubire, respectiv victimele violenței domestice, fie problematica sistemică a femeilor din București și din țară. În luna februarie s-a tot vorbit despre iubire, despre inimioare. Tot Bucureștiul, toate vitrinele magazinelor, cafenelelor, totul era o inimioară roșie și bine că începe să se întâmple și asta. Acest lucru ne-a oferit prilejul să discutăm despre care sunt limitele sănătoase într-o relație, pentru că de foarte multe ori vedem multe victime ale violenței domestice și nu doar din categoriile extrem de vulnerabile, femei foarte sărace, femei de etnie romă, femei fără educație, ci și în așa zisa clasă de mijloc a societății în care violența domestică este extrem de prezentă, iar în ultima vreme fenomenul a devenit îngrijorător.”

Mentorat pentru femeile aflate în situații de risc

A fi pregătit să identifici un potențial pericol, de la primele semne, de la cele care încă nu rănesc, este esențial pentru siguranța oricărei femei. DGASMB oferă cadrul sigur și intim în care poți învăța cum să identifici aceste semne și cum poți să te ajuți pe tine sau pe alte femei aflate în pericol.

 „Totuși, sunt încă foarte multe femei acolo, în București, printre noi, pe scara blocului în care locuim, în metrou  sau la servici despre care nu știm că sunt victimele violenței domestice și ăsta este grupul țintă pe care noi încercăm să-l targetăm prin programele din luna februarie, încercând să invităm femeile să vină la noi, la Centrul de Informare și Sprijin pentru Femei, pentru a discuta care sunt limitele unei relații sănătoase, unde începe violența domestică, care sunt primele semne când trebuie să plecăm din relație abuzivă, care este potențialul abuziv a unei relații pentru că sunt semne și experiența noastră cu victime ne arată că violența nu izbucnește dintr-o dată, sunt niște semne premergătoare. Doar că femeile au nevoie să fie învățate care sunt lucrurile astea.

Încercăm să aducem aceste femei să discutăm cu ele într-un cadru foarte relaxat și care să nu ducă cu gândul că tu ești o victimă a violenței domestice. Ne dorim să le facem pe femei să se gândească, să fie atente, să aibă o conduită preventivă, să poată să intervină atunci când cineva din mediul apropiat se confruntă cu această problematică.” – Cosmina Simiean, director DGASMB

Ajutor gratuit pentru fiecare problemă

Acest lucru este esențial, pentru că vorbim de persoane care nu își permit consiliere sau ajutor privat. Devine cu atât mai important, cu cât scoaterea lor din situația în care se află poate juca un rol determinant în calitatea vieții pe care o au în fața lor.

„Centrul de Informare și Sprijin pentru Femei invită toate doamnele care ne ascultă sau care au în jur doamne care ar putea să beneficieze de ajutor, să vină, să sune, să programeze o consultație. Toate serviciile sunt gratuite, sunt suportate de Primăria Capitalei și sunt servicii dedicate exclusiv femeilor. Avem psihologi, avem consilier vocațional, asistent social și consilier juridic, în caz de nevoie. Oferim foarte multă consiliere juridică gratuită, pentru că este nevoie. Lucrăm cu foarte multe organizații neguvernamentale, pe diverse nișe, ca să putem acoperi și problematica doamnelor care au fost traficate și violența domestică.  Avem și un grup de suport foarte interesant pentru femeile văduve, care reprezintă o categorie aparte și care are nevoie de o susținere aparte, se face terapia de grup, cât și consiliere individuală.”

Luna februarie vine și cu surprize

 Ateliere, consiliere, ajutor specializat și haine pentru femeile care apelează la programele DGASMB. Un program care vine în sprijinul femeilor aflate în situații de viață destul de greu de dus.

„În luna februarie, în mod deosebit, ne-am axat pe ateliere, pe care le-am făcut și după ora 17:00, pentru că atunci ies foarte multe dintre femei de la serviciu, pentru a putea să vină. Următorul atelier este de Dragobete, săptămâna viitoare. Vă puteți înscrie accesând pagina de Facebook a Direcției Generală de Asistență Socială a Municipiului București. Aveți acolo toate detaliile. Avem o donație consistentă de produse noi, de îmbrăcăminte de la Amazon, care a ajuns la noi prin intermediul Organizației Internaționale pentru Migrație, pentru că și aceasta este o altă problemă în București. Avem mii de femei refugiate, provenind din diverse zone de conflict de pe întreg globul. Și atunci este important să adresăm și această categorie de beneficiari. Ce se întâmplă practic la  centrul ăsta, sub pretextul acestor ateliere în care avem 2 ore în care stăm în liniște, fără copii( puteți veni și cu copii, avem și o cameră specială pentru ei), în care poți să stai să vorbești în liniște cu alte femei, care au aceleași probleme, ca și tine. Este o discuție ghidată de  specialiștii noștri.” – Cosmina Simiean, director DGASMB

Luna martie celebrează feminitatea

Pentru asta trebuie să te înscrii la atelierele DGASMB. Surprizele acestei luni nu vor întârzia să apară. Dincolo de vindecarea traumelor, a durerii, trebuie să învățăm că viața înseamnă și multă iubire de sine și un strop de răsfăț.

„În luna martie o să punem accent mult pe feminitate și pe atributele feminității. Avem în fiecare miercuri avem ateliere, așa cum vă spuneam programul atelierelor îl regăsiți pe pagina de Facebook a Direcției Generale de Asistență Socială a Municipiului București și pe bază de programare, odată ce ai participat la una dintre sesiunile noastre, intri într-un circuit închis, dacă vrei, care să asigure o anumită confidențialitate și siguranța participantelor care sunt informate despre următoarele acțiuni ce vor avea loc și tot acolo puteți găsi și numărul de telefon unde puteți face programare pentru o sesiune de consiliere individuală.

(…)În luna martie, de joi, până duminică toate doamnele sunt așteptate la Fitoceainăria SanThe, o structură de economie socială derulată de noi cu Asociația Tinerilor cu Sindrom Down din București, unde își pot alege gratuit, în ambele locații, o rochiță cu câteva accesorii, absolut gratuit, pentru că o să vedeți că avem lucruri foarte frumoase. Oricine merită, măcar în luna martie, să își facă o mică bucurie, un mic răsfăț”. – Cosmina Simiean, director DGASMB

Detalii despre înscriere și celelalte programe derulate de DGASMB vezi aici.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.