VIDEO: Află și tu care sunt noile tendințe în arta fotografică de la Alex Gâlmeanu!

Unora le place mai mult să stea în fața aparatului de fotografiat, altora mai puțin… În orice caz, cu toții apreciem o poză reușită care poate strânge mii de vizualizări. Alex Gâlmeanu este fotograf și artist vizual, specializat în fotografie editorială, publicitară, de modă și experimentală. A venit astăzi în ”Bună dimineața, București” si ne-a povestit despre profesia pe care o practică din pasiune.

Poți apărea pe coperta unei reviste chiar daca nu ai o față perfectă. „Uneori, o față de copertă nu înseamnă neapărat o față de copertă, înseamnă o carieră de copertă. Sunt oameni care ajung în lumina reflectoarelor pentru cariera pe care o au, alții ajung în lumina refectoarelor pentru felul în care arată. Eu cred că trebuie să ai ceva de spus în lumea asta și abia după aia într-o fotografie.”

Aparatele de fotografiat sunt schimbate în funcție de contextul în care le folosești. „Trebuie să adaptezi aparatul, cel pe care îl folosesc în studio mi-e destul de complicat să-l iau pentru a face fotografie de stradă sau de călătorie. Pentru asta prefer să fie mai degrabă un aparat foarte mic și portabil.”

„În studio primează foarte mult calitatea imaginii, atunci când vrei mai degrabă să călătorești ar trebui să folosești un aparat de fotografiat destul de micuț.”

Există o revenire a fotografiei pe film. „Interesul este suficient de mare încât piața de aparate de fotografiat second hand a crescut foarte mult. În perioada 2002-2004 a fost momentul în care a aparut digitalul, iar aparatele pe film s-au depreciat foarte mult. În 2010 puteai să cumperi aparatul clasic pe film cu aproape nimic, acum o să vezi niște prețuri uriașe.”

Poți face fotografii inedite doar cu ajutorul telefonului mobil. „Am avut la un moment dat un proiect în care am făcut fotografiile dintr-o revistă cu telefonul mobil. A fost un soi de experiment realizat în urmă cu 4 ani de zile. Acum cu un telefon mobil poți să faci aproape orice. Sunt niște aspecte foarte nișate care nu pot fi respectate.”

Pentru Alex Gâlmeanu, potențialul unui fotograf este observat prin componenta personală a portofoliului. „Pentru oamenii care fac această meserie ar trebui să existe o căutare personală în fotografie. Nu vreau să văd doar ce faci când ești la job, ci și ce te frământă pe tine, ce gânduri ai, ce te mulțumește sau nemulțumește în viața asta.

Inteligența artificială nu poate prelua frâile acestei industrii. „Fotografia, prin definiție, înseamnă desen cu lumină. În momentul în care introduci un AI în fotografie care generează anumite părți sau imagini în întregime, nu o mai poți numi fotografie pentru că nu este ceva ce a fost captat cu lentilă.”

„Fotografia ar trebui să însemne doar aparatul de fotografiat, adică un obiectiv, o lentilă care captează lumina, o trimite către un senzor fotosensibil și o înregistrează.”

Hai cu un play la videoclipul de mai sus pentru a învăța cum poți capta o imagine reușită în format digital!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.