Ascultă Radio București FM Live

Rămâne de Văzut: „Dragoste la foc mic” – despre dragoste și mâncare, cu Juliette Binoche și Benoît Magimel, într-un festin vizual pe marile ecrane

Rămâne de Văzut: „Dragoste la foc mic” – despre dragoste și mâncare, cu Juliette Binoche și Benoît Magimel, într-un festin vizual pe marile ecrane
Foto: Foto: comunicat de prea

Articol de Marga Tudor, 21 februarie 2024, 20:13

„Dragoste la foc mic”/ „La passion de Dodin Bouffant”  (regia Tràn Anh Hùng), cu Juliette Binoche și Benoît Magimel, este o poveste încântătoare și senzuală despre dragoste și mâncare.

Producţia a fost catalogată de majoritatea publicațiilor străine drept cel mai bun food film al anului.

Eugenie (Juliette Binoche), o bucătăreasă fără egal, a lucrat pentru celebrul gurmand Dodin (Benoît Magimel) în ultimii 20 de ani. Odată cu trecerea timpului, practica gastronomiei și admirația reciprocă s-au transformat într-o relație romantică. Legătura dintre ei dă naștere unor feluri de mâncare, unul mai delicios decât altul, care îi surprind până și pe cei mai iluștri bucătari ai lumii. Însă lui Eugenie îi place libertatea și nu și-a dorit niciodată să se căsătorească cu Dodin. De aceea, el decide să facă ceva ce nu a mai făcut până acum: să gătească pentru ea.

„Dragoste la foc mic” a avut premiera la Cannes cu titlul „The Pot-au-Feu”, numit după unul dintre felurile de mâncare centrale din film, unul rustic, compus din carne și legume fierte la foc mic. În franceză, totuși, titlul lungmetrajului care i-a adus lui Tràn Anh Hùng premiul pentru cea mai bună regie pe Croazetă este „La Passion de Dodin Bouffant”, care reprezintă și titlul romanului din anii ‘20 după care a fost adaptat, ce are ca personaj principal un gurmand inspirat de scriitorul culinar francez Jean Anthelme Brillat-Savarin, născut în 1755, care a dat numele unui celebru fel de brânză.

Tràn Anh Hùng, regizor și scenarist francez de origine vietnameză, a lucrat la acest film mai bine de șapte ani și a colaborat în acest scop cu istoricul culinar Patrick Rambourg, precum și cu renumitul chef Pierre Gagnaire în calitate de consultant.

Deținător al unui restaurant în Paris de trei stele Michelin, Gagnaire oferă în fiecare iarnă clienților săi o interpretare de lux a preparatului clasic și reconfortant pot-au-feu, element central al intrigii din film.

Cu ajutorul acestora și ținând cont de perioada în care se întâmplă acțiunea filmului, în urmă cu peste 100 de ani, Tràn Anh Hùng a adus pe marele ecran feluri de mâncare clasice, perfect comestibile, care au necesitat pregătiri de anvergură pentru echipa de producție.

Pentru a reda cât mai fidel mișcările din bucătărie pe ecran, Gagnaire a gătit pentru Tràn timp de cinci zile, iar pentru prepararea celebrului pot-au-feu și filmarea acestuia în diferite stadii de pregătire au fost folosite 40 de kilograme de carne, dar și legume care să arate ca cele din secolul XIX: “Nu la fel de frumoase ca cele de azi, nu au forma aia impecabilă și sunt pline de pete”, spune Tràn Anh Hùng.

„Actorii continuau să mănânce chiar și după ce terminam cadrul, iar echipa pleca mereu acasă cu mâncare la pachet”, spune acesta. „Am fost nevoiți să filmăm câteva cadre cu aceștia descheiați la nasturi, căci nu mai încăpeau în costume”.

„Dragoste la foc mic” are premiera în cinematografe din 23 februarie și este distribuit  în România de Independența Film, cu sprijinul Programului Europa Creativă – MEDIA al Uniunii Europene.

Actualitate duminică, 13 aprilie 2025, 14:05

IGPR: 31 de şoferi depistaţi pozitiv la consumul de substanţe psihoactive, în noaptea de sâmbătă spre duminică

Poliţişti rutieri au depistat în noaptea de 12 spre 13 aprilie, între orele 22:00-08:00, 31 de şoferi care au ieşit pozitivi la Drugtest,...

IGPR: 31 de şoferi depistaţi pozitiv la consumul de substanţe psihoactive, în noaptea de sâmbătă spre duminică
Actualitate duminică, 13 aprilie 2025, 14:03

Autoturism în valoare de 1.100.000 de lei căutat de autorităţile din Italia, descoperit de poliţiştii de frontieră

Poliţiştii de frontieră  au descoperit şi indisponibilizat un autoturism ce figura ca fiind bun căutat pentru confiscare, alertă introdusă de...

Autoturism în valoare de 1.100.000 de lei căutat de autorităţile din Italia, descoperit de poliţiştii de frontieră
Actualitate duminică, 13 aprilie 2025, 13:58

Primăria Sectorului 1- Ateliere de Paşte pentru copii

Primăria Sectorului 1, în parteneriat cu Asociaţia pentru Respectarea Tradiţiilor, Iniţiativa şi Sprijinirea Tinerilor, invită copiii din...

Primăria Sectorului 1- Ateliere de Paşte pentru copii
Actualitate duminică, 13 aprilie 2025, 13:54

IGPR: 26 de sancţiuni aplicate în urma acţiunilor la unităţile de învăţământ

Poliţiştii au aplicat 26 de sancţiuni contravenţionale şi au fost adresate şase informări şi solicitări autorităţilor şi instituţiilor...

IGPR: 26 de sancţiuni aplicate în urma acţiunilor la unităţile de învăţământ
Actualitate duminică, 13 aprilie 2025, 10:43

Creștinii ortodocși și catolici sărbătoresc Floriile

Obiceiurile sunt diferite de la o regiune la alta, de la jocuri ritualice până la obiceiul agățării Mărțișorului în pomii înfloriți, ziua...

Creștinii ortodocși și catolici sărbătoresc Floriile
Actualitate duminică, 13 aprilie 2025, 08:05

Vremea se încălzește, în București!

Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura maximă va fi de 17…18 grade. Duminică, în totă țara, vremea...

Vremea se încălzește, în București!
Actualitate duminică, 13 aprilie 2025, 01:05

David Popovici a renunţat la finala probei de 100 m liber la Naţionale

Campionul olimpic David Popovici a renunţat la finala probei de 100 de metri liber, sâmbătă, la Campionatele Naţionale de înot în bazin de 50...

David Popovici a renunţat la finala probei de 100 m liber la Naţionale
Actualitate duminică, 13 aprilie 2025, 00:57

Departamentul pentru Situații de Urgență, la Ziua Porților Deschise organizată de Academia Tehnică Militară „Ferdinand I”

Departamentul pentru Situații de Urgență din cadrul MAI a participat la Ziua Porților Deschise organizată de Academia Tehnică Militară...

Departamentul pentru Situații de Urgență, la Ziua Porților Deschise organizată de Academia Tehnică Militară „Ferdinand I”