Pasiune sau dependență? Trei gameri români dau verdictul în acest sens și își povestesc experiența cu lumea virtuală
Articol de mariosoare, 23 februarie 2024, 18:14
În ediția sportivă a emisiunii „În Comunitate”, gazda acestei ediții, Răzvan Ursuleanu, i-a avut invitați în studio pe Alexandra, Florin și Mihnea, care alcătuiesc un „trio” de adevărați gameri din țara noastră.
În timpul ediției, cei trei invitați au fost rugați să își dea cu părerea legat de importanța delimitării pasiunii de dependență în cazul jocurilor pe calculator, de orice fel ar fi acestea.
O statistică realizată de unul dintre cei mai relevanți specialiști, la nivel colectiv, în domeniul calității vieții umane, arăta că timpul alocat jocurilor pe calculator este într-un top trei. Pasiunea aceasta se situează, în ierarhia consemnată la finalul raportului făcut, pe a treia poziție, depășind activități cotidiene precum alimentația ori vremea petrecută socializând.
Alexandra, de profesie, medic rezident militar, în anul I, în calitate de invitat al emisiunii „În Comunitate”, a transmis că timpul destinat jocurilor pe calculator a fost diminuat considerabil, odată cu angajamentul profesional în care este implicată.
De asemenea, invitata lui Răzvan Ursuleanu a notat cum funcționează o zi plină de gaming, atunci când timpul liber poate fi fructificat la maximum:
„Am redus la minimum numărul de ore pe calculator ori pe telefon pe diverse aplicații și jocuri. În zilele libere, am putut sta pe calculator de dimineață până seara, cu mici pauze de masă. Din punctul meu de vedere, nu numărul de ore contează, ci felul în care ne raportăm la joc (n.r. dependența creată de gaming). Dacă privim ca pe un hobby și mai aprindem calculatorul din când în când diferă de momentul în care pur și simplu te trezești cu gândul că ai o misiune de făcut sau cu gândul că trebuie să deschizi imediat calculatorul.
Cred că aceasta este granița între pasiune și dependență, să nu uităm de noi în fața calculatoarelor. Mi s-a întâmplat de câteva ori să depășesc limita, acelea au fost și momentele în care am renunțat să mai joc. Nu sunt un gamer constant, pentru că mi se pare că la un moment dat, pierd controlul. Dezinstalez jocul, îmi revin și după aceea îl instalez din nou”, a spus Alexandra.
De partea cealaltă, un alt gamer invitat în cadrul emisiunii, Florin, care este un profesionist în calculatoare și are meseria de inginer software, s-a declarat atașat de gaming încă de la o vârstă fragedă. În plus, acesta a scos în evidență că cele mai lungi reprize de gaming au fost bifate pe vremea când avea mult timp la dispoziție:
„Cred că cea mai lungă sesiune de gaming a fost în copilărie, atunci când aveam foarte mult timp. Încercam să mai sar peste mese, mă duceam la misiunile pe care trebuia să le fac neapărat. Dar, da, stăteam de dimineață până seara în unele zile, atunci când nu era școală.
Eu sunt inginer software, iar treaba aceasta este complementară pentru mine, am trăit cu calculatorul în față încă de la opt ani, iar, pe atunci am început cu pasiunea pentru gaming. Cumva, acest lucru m-a și făcut să urmăresc o carieră în domeniul acesta”, a menționat Florin.
Despre frontiera dintre pasiune și dependență, inginerul software invitat în studioul București FM a precizat că organizarea timpului fiecăruia este crucială, iar responsabilitatea este decisivă:
„Dacă mă întrebi pe mine, cred că în momentul în care ne facem programul de după jocul pe care îl jucăm, atunci cred că ar trebui să ne gândim dacă este în regulă sau nu. Mai este valabilă și chestia cu investitul în jocul respectiv”, a conchis Florin.
Mihnea, cel de-al treilea gamer care a făcut parte din această ediție sportivă a emisiunii „În Comunitate” este un adevărat iubitor de animale de companie, iar gazda emisiunii a aflat de la el care a fost primul joc abordat de către acesta, printre altele:
„Primul joc care m-a atras a fost NFS Most Wanted (Need for Speed), varianta 2005, iar, din păcate, în perioada aceea, nu aveam calculator acasă. Primul mi-a plăcut, pentru că era conturat sub forma unei povești, al doilea nu a mai fost la fel. Ideea este că, la un moment dat, mă duceam la sala de jocuri și îmi cheltuiam banii acolo, ca să pot să mă joc”, au fost vorbele lui Mihnea, un alt gamer.
Pe lângă povestea sa cu jocurile pe calculator, marele pasionat de animale de companie a subliniat cum vede el diferența dintre hobby și viciu în privința gamingului:
„Depinde de joc, pentru mine. Dacă reușești să găsești un joc în care nu mai trebuie să cheltui bani după ce le-ai cumpărat deja, ar fi perfect. Doar că este mai greu în zilele acestea, iar aici este problema cu linia subțire dintre pasiune și dependență. Rețeta pe care o publică cei din industria jocului este de asemenea natură”, a fost perspectiva lui Mihnea.