Hanul „Solacolu” oprește tramvaiele liniei 21!
Articol de Mircea Apostolescu, 27 februarie 2024, 12:22
În luna martie ar putea demara lucrările de punere în siguranță a Hanului „Solacolu”. În acest scop, circulația tramvaielor 21 pe Calea Moșilor, partea veche, ar trebui oprită, conform primarului general al Capitalei Nicușor Dan.
„În luna martie vor începe lucrările la Hanul „Solacolu”, de punere în siguranță, pentru moment. Trebuie oprit tramvaiul, pentru câteva săptămâni și ăsta-i motivul pentru care lucrările au întârziat”, a declarat Nicușor Dan.
Construit în anul Unirii Principatelor, Hanul „Solacolu”, care i-a găzduit, printre alții, pe revoluționarii bulgari ai lui Hristo Botev, se află, astăzi, încă, într-o avansată stare de degradare, după cum se poate observa din imaginile alăturate.
Cei câțiva pereți rămași în picioare amenință să se prăbușească, de fiecare dată când tramvaiele liniei 21 sau mașini mai grele trec pe zona veche a Căii Moșilor. Asta deși Consiliul General al Municipiului București (CGMB) aprobase, încă din aprilie 2019, exproprierea clădirii, iar, în iunie 2021, fostul șef al Administrației pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic (AMCCRS), Edmond Niculuşcă, promitea, în plenul CGMB, demararea reconstrucției hanului.
În urma materialului București FM de acum aproape un an de zile, 25 aprilie 2023, Primăria Capitalei, probabil prin AMCCRS, a reușit măcar să restricționeze circulația pietonală pe trotuarul de sub zidurile clădirii, investind într-un gard.
De asemenea, și consolidarea fostului sediu al Primăriei Sectorului 5 va fi finalizată!
Primarul general Nicușor Dan mai promite că, anul acesta, ar urma să fie finalizate lucrările la fostul sediu, din Bulevardul Regina Elisabeta, al Primăriei Sectorului 5 și cele la Banca de Alimente, din zona Sebastian. În această ultimă locație, ar urma să își aibă sediul Direcția Generală de Asistență Socială a Municipiului București (DGASMB).
„Vom finaliza, și avem bani și din bugetul local și dintr-un împrumut, pe care-l avem, deja contractat, clădirea din Regina Elisabeta, fostul sediu al Primăriei Sectorului 5, care va deveni o locație administrativă a Primăriei Capitalei, și în care putem să relocăm multe dintre administrațiile noastre, care plătesc chirie, în momentul ăsta.
De asemenea, sume consistente pentru reabilitarea clădirilor cu risc seismic, pentru care documentațiile sunt, deja, gata. Vom finaliza, anul acesta, lapidariul de la Palatul Mogoșoaia, Banca de Alimente și un proiect început cred că acum zece ani, în zona Sebastian, care va fi, de asemenea, sediul Direcției Generale de Asistență Socială”, a declarat Nicușor Dan.
Deși proiectul de buget propus de către edilul Nicușor Dan va fi parcurs, până atunci, faza obligatorie de dezbatere publică, el nu se află pe ordinea de zi a ședinței Consiliului General al Municipiului București (CGMB) convocate pentru joi, 29 februarie.
În schimb, pe ordinea de zi se află un proiect de hotărâre privind împărțirea între Municipalitate și primăriile de sector a competențelor privind evaluarea vizuală rapidă a clădirilor, din punctul de vedere al riscului seismic. Această procedură nu a fost, încă, demarată, deși primarul general Nicușor Dan promitea începerea ei cu aproape un an de zile în urmă, la finalul lunii mai 2023.
Conform edilului Capitalei, evaluarea vizuală rapidă ar fi urmat să vizeze circa 20 de mii de clădiri. Dintre acestea, circa 4000 de clădiri, din zonele protejate, ar fi urmat să fie evaluate de către Primăria Municipiului București, iar restul de către primăriile celor șase sectoare.
Edilul șef avansa, pe 31 mai anul trecut, și un calendar al începerii evaluării vizuale rapide.
„Așteptăm un răspuns de la primăriile de sector, până la jumătatea lui iunie. Și, în speranța că acest răspuns este pozitiv, o să avem o hotărâre de Consiliu General, la sfârșitul lunii iunie, prin care să împărțim această sarcină între primăriile din București”, spunea, atunci, Nicușor Dan.