Ce înseamnă, cât costă și ce beneficii ar aduce bucureștenilor fuziunea dintre ELCEN și Termoenergetica?

Sursa foto: Electrocentrale Bucuresti ELCEN/facebook

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, îi cere primarului general, Nicușor Dan, să introducă, de urgență, pe ordinea de zi a ședinței Consiliului General al Municipiului București fuziunea dintre Electrocentrale București S.A. (ELCEN) și Compania Municipală Termoenergetica București S. A. (CMTEB).

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, îi solicită în mod imperativ primarului Nicușor Dan să suplimenteze ordinea de zi a ședinței Consiliului General de joi, 29 februarie, cu un punct în care să se prevadă APROBAREA DE PRINCIPIU a fuziunii ELCEN – CMTEB.

Memorandumul de Guvern privind crearea serviciului public de alimentare cu energie termică prin sistem de alimentare centralizată cu energie termică integrat

(SACET) București, prin fuziunea dintre ELCEN și CMTEB a fost adoptat de la sfârșitul lunii trecute, iar în termenul prevazut de acest document, de 15 zile de la adoptare, Ministerul Energiei i-a solicitat primarului general acordul de principiu, neangajant, pentru realizarea fuziunii dintre Societatea Electrocentrale București S.A. (ELCEN) și Compania Municipală Termoenergetica București (C.M.T.E.B.) în vederea realizării serviciului public de alimentare cu energie termică prin sistem de alimentare centralizată cu energie termică integrat (SACET) în Municipiul București.

Din punctul de vedere al Guvernului României, fuziunea este soluția care va rezolva problema încălzirii și a apei calde în București!

În principiu, beneficiile acesteia ar include planificarea și execuția integrată a investițiilor, reducerea semnificativă a costurilor și rezolvarea problemei datoriilor între cele două companii.

Așa cum demonstrează exemplele de succes din țară, doar sistemele centralizate, integrate de termoficare, pot deveni funcționale.

„Am adoptat la nivel de guvern memorandumul privind sistemul integrat de termoficare, având la bază opiniile tuturor experților care arată că este singura soluția durabilă pentru rezolvarea problemei lipsei căldurii și apei calde pentru București. 

Îi atrag atenția primarului general Nicușor Dan că memorandumul are termene imperative, care trebuie respectate. Una dintre obligațiile prevăzute de actul guvernamental este ca administrația locală să își dea acordul pentru fuziunea ELCEN-TERMOENERGETICA. 

Îi solicit public primarului general să lase campania electorală, măcar câteva minute, și să includă pe ordinea de zi a Consiliului General proiectul de hotărâre necesar pentru realizarea sistemului centralizat de termoficare. Lipsa apei calde și a căldurii este una dintre cele mai mari probleme ale bucureștenilor și este inacceptabil să fie pur și simplu ignorată de Nicușor Dan. Sau, dacă nu dorește fuziunea, dacă nu dorește rezolvarea acestei probleme, să justifice public această opțiune. 

Așadar, să nu mai tragă de timp, așa cum face de obicei, și să pună pe ordinea de zi a Consiliului General acest subiect esențial pentru viitorul bucureștenilor. Bucureștenii nu mai au timp să aștepte. Reamintesc că primăria generală are o datorie curentă de peste 800 de milioane de lei către ELCEN, un subiect despre care i-am scris lui Nicușor Dan acum 8 luni de zile și nu mi-a răspuns nici până în ziua de astăzi. Este o sumă enormă și, în mod inexplicabil, nu se regăsește în proiectul de buget propus de Nicușor Dan pentru acest an”, spune ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

La începutul anului, anterior declarațiilor actuale ale ministrului Energiei, primarul general al Capitalei Nicușor Dan a declarat, pentru București FM, că salută Memorandumul de Guvern și că este de acord cu realizarea SACET București.

Problemele vizează, însă, viziunea diferită pe care Primăria Capitalei și Guvernul o au în legătură cu datoria istorică a RADET către ELCEN. Memorandumul vorbește despre o datorie de 4 miliarde, cu care Primăria Capitalei nu poate fi de acord, spune edilul șef.

„În primul rând, salut această decizie, sunt de acord cu SACET-ul.  Pe conținutul Memorandumului sunt niște chestiuni. Adică, după cum știți, există un litigiu foarte mare legat de datoriile pe care, înainte de falimentul RADET, RADET le avea către ELCEN. Și, aici, există interpretări diferite din partea statului român, prin Ministerul Energiei, și din partea Primăriei. Ei zic 4 miliarde, noi zicem 900 de milioane. Memorandumul vorbește de 4 miliarde, cu care noi nu suntem de acord. Și asta o va tranșa instanța. 

Și asta este și principala dificultate pentru realizarea SACET-ului: cum poți să faci fie o fuziune, fie o preluare de active, fără să pui în discuție sau punând undeva, departe, această datorie istorică? Cum să faci evaluarea? Cum să faci o splitare? Deci, sunt chestiuni tehnice dificile. 

Eu sunt pentru, și e nerealist să fie altfel, eu sunt pentru o coparticipare a Primăriei și a Ministerului, în această companie, care să facă și producție și transport și distribuție. Și opinia mea este că Primăria Capitalei nu poate să aibă mai puțin de 50%, pentru că ea este principala interesată ca sistemul să funcționeze și oamenii să aibă căldură și apă caldă. 

Pentru că compania noastră nu are active, iar Compania ELCEN are active – toate CET-urile sunt active ale companiei, trebuie găsită o formă de finanțare, eventual o eșalonare a contribuției noastre. Deci, sunt chestiuni tehnice”, a răspuns Nicușor Dan la întrebările București FM.

În context, trebuie reamintit faptul că Memorandumul cu tema „Realizarea serviciului public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat (SACET) cu energie termică integrat (producerera, transportul, distribuția și furnizarea energiei termice) în municipiul București, în vederea utilizării optime a resurselor de energie și cu respectarea normelor de protecție a mediului, sănătății populației și dezvoltării durabile”, adoptat pe 31 ianuarie anul acesta, are drept scop demararea demersurilor necesare în vederea realizării serviciului public de alimentare cu energie termică prin sistem centralizat (SACET) în Municipiul Bucuresti, prin fuziunea dintre Societatea Electrocentrale București S.A. („ELCEN”) și Compania Municipală Termoenergetica București S.A. („CMTEB”).

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.