Prima campanie pentru depistarea timpurie a bolilor pulmonare se încheie

„Respiri Uşor”, prima campanie pentru depistarea timpurie a bolilor pulmonare care a fost lansată in ianuarie 2023 în România de Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) în parteneriat cu Asociaţia „Câştigă Viaţă” se încheie în 28 Februarie 2024.

„Respiri Uşor” este primul proiect din România care a avut ca scop principal depistarea şi diagnosticarea timpurie a bolilor respiratorii – în special a cancerului bronho-pulmonar, a bolii pulmonare obstructive cronice-BPOC, a tuberculozei (TBC) şi a fibrozei pulmonare idiopatice, în rândul populaţiei vulnerabile din România.

„Un număr de 500 de persoane din cele 700 selectate din categoria vulnerabilă au provenit din cele 6 judeţe incluse în proiect-respectiv Călăraşi, Dâmboviţa, Giurgiu, Prahova, Ialomiţa şi Bucureşti-Ilfov-zone rurale cu acces dificil sau deficitar la serviciile medicale. Inovaţia adusă de proiect a fost metoda de scanare prin computer tomograf (CT) low-dose cu ajutorul căruia am reuşit să scanăm un număr de aproximativ 75 de pacienţi din cei 200 de pacienţi care au beneficiat de consultaţii de specialitate oferite de medicii pneumologi care au luat parte la acest proiect. Astfel am identificat şi diagnosticat prin intermediul Proiectului  afecţiuni bronhopulmonare precum astm, BPOC, fibroza idiopatică şi cancer bronhopulmonar atât în stadii incipiente dar mai ales în stadii de boală avansate şi foarte avansate”, a declarat Manuela Viţu -managerul de proiect.

Una dintre concluziile discuţiilor echipei FABC şi Asociaţia Câştigă Viaţă cu peste 1500 de persoane a scos la iveală faptul că cetăţenii din zonele rurale au un nivel scăzut de educaţie medicală, nu sunt obişnuiţi să se testeze preventiv când nu au nici un semn de boală şi nu ştiu unde să meargă pentru investigaţii.

Proiectul a fost finanţat prin Mecanismul Financiar SEE 2014-2021 – Provocări în sănătatea publică la nivel European coordonat de Ministerul Sănătăţii. Valoarea totală a proiectului a fost de 219.730 Euro din care contribuţia Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer a fost de 10 %.

sursa foto:  fb Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.