Guvern: Programul de investiţii în infrastructura spitalelor ar urma să beneficize de 13 miliarde de lei în perioada 2024 – 2030

Guvernul a analizat, în primă lectură, proiectul de ordonanţă de urgenţă pentru aprobarea Programului naţional de investiţii în infrastructura unităţilor spitaliceşti.

Programul va beneficia de o alocare financiară de 13,25 miliarde lei şi se va derula în perioada 2024 – 2030, informează un comunicat transmis de Guvern.

Valoarea maximă aferentă unui proiect finanţată din program este de 2 miliarde de lei pentru spitale judeţene/judeţene de urgenţă, spitale de urgenţa, spitale mono specialitate; 350,5 milioane de lei pentru spitale municipale/municipale de urgenţă şi 250 de milioane de lei pentru spitale orăşeneşti.

Pot beneficia de acest program unităţile administrativ-teritoriale; unităţile sanitare publice aflate în coordonarea sau în administrarea instituţiilor publice centrale; unităţile sanitare publice: spitalele publice orăşeneşti, municipale/municipale de urgenţă şi spitalele judeţene/judeţene de urgenţă, spitale de specialitate, spitale clinice şi clinice de urgenţă, institute care desfăşoară activitate medicală spitalicească şi prespitalicească aflate în coordonarea/autoritatea/subordonarea Ministerului Sănătăţii şi unităţile sanitare prevăzute la alin. (2) art. 4 din Legea nr. 95/2006; parteneriate între autorităţile/instituţiile publice locale, care administrează de drept, care vor pune la dispoziţie terenuri şi clădiri în vederea realizării proiectului, şi unităţile sanitare publice.

Categoriile de investiţii care pot fi realizate sunt realizarea de construcţii noi şi dotare; lucrări de modernizare/reabilitare şi dotare, extindere la construcţiile existente, inclusiv lucrări de conectare la clădiri existente şi dotare pentru digitalizare şi tranziţia la energie verde.

Finanţarea programului va fi asigurată din fonduri naţionale şi fonduri externe, detalii urmând să fie stabilite ulterior printr-o hotărâre de guvern.

Conform proiectului, beneficiarii vor putea depune cereri de finanţare în termen de 45 de zile de la intrarea în vigoare a normelor metodologice pentru punerea în aplicare a programului.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.