Transportul public trebuie să fie adaptat și pentru persoanele cu dizabilități!

Sursa foto: Mircea Apostolescu

Consilierii municipali au adoptat, astăzi, cu 49 de voturi pentru, un proiect de hotărâre ce vizează accesibilizarea transportului public din București pentru persoanele cu dizabilități.

În acest moment, transportul public din Capitală este accesibil într-o măsură foarte redusă, nu doar pentru persoanele cu dizabilități motorii, ci și pentru cele cu dizabilități de auz, de vedere sau mintale.

„Șaisprezece, treizeci și treizeci și nouă, așa arată cifrele Societății de Transport București, când vine vorba de accesibilizarea mijloacelor de transport în comun pentru persoanele cu dizabilități. 

Sursa foto: Mircea Apostolescu

Concret, doar 16% din persoanele stațiilor sunt accesibilizate. Doar 30% dintre tramvaie sunt prevăzute cu rampă și accesibilizate. Doar 39% dintre troleibuze sunt prevăzute cu rampă și accesibilizate. 

Și, pentru a pune totul în context, vă mai dau o cifră: 75 de mii de bucureșteni sunt persoane cu dizabilități. Ei visează, zi de zi, să iasă din casă, iar accesul în mijloacele de transport ale STB este aproape interzis.

Persoane cu dizabilități nu sunt doar cei cu handicap locomotor.  Transportul în comun ar trebui să fie și pentru cei care au deficiențe de auz, de văz sau cei care au dizabilități  mintale. Așa că trebuie ca flota STB să fie dotată cu tehnologii de ghidaj și acces.

Concret, este nevoie de creșterea gradului de accesibilitate la transportul public, formarea personalului STB pentru o abordare intruzivă, dotarea mijloacelor de transport și a stațiilor cu tehnologii de ghidaj și acces”, a cerut consilierul general Miruna Tudor.

Viceprimarul general Stelian Bujduveanu, care coordonează activitatea STB, a dat asigurări că toate mijloacele de transport noi achiziționate au dotări destinate persoanelor cu dizabilități.

„Această inițiativă vine ca o completare la toate activitățile pe care le-am făcut, în direcția transportului public, de a moderniza și de a face un transport public mult mai accesibil și  mult mai modern pentru bucureșteni. 

Da, cu siguranță, Bucureștiul a rămas în urmă pentru că parcul este foarte învechit, marea majoritate a parcului. Dar, vă asigur că toate autovehiculele, care au venit, și  toate mijloacele de transport noi, care sosesc în București, sunt dotate cu absolut toate mecanismele moderne, pentru a permite acestei categorii defavorizate să aibă acces, la fel ca noi toți, la un transport public modern”, a declarat Stelian Bujduveanu.

Această prezentare necesită JavaScript.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.