Trei miliarde de lei în plus sau în minus, la bugetul Capitalei?

Foto: Stelian Bujduveanu/ facebook

Cu doar 18 voturi pentru, 6 abțineri și 4 voturi împotrivă, proiectul de buget al Capitalei, propus de către edilul șef Nicușor Dan, a fost respins de către Consiliul General al Municipiului București (CGMB).

Este pentru prima oară, în mandatul acesta, când proiectul de buget promovat de Nicușor Dan nu reușește să întrunească numărul de voturi necesar pentru a fi adoptat deoarece nu a fost sustinut de PNL.

Consilierii generali ai PNL spun că, în proiectul de buget, nu ar fi fost incluse datorii în valoare de 3 miliarde de lei.
Este vorba despre datorii ale companiilor Primăriei, precum Termoenergetica și STB.

„Înainte să fie convocată această ședință, PNL București și-a exprimat, deja, punctul de vedere: noi nu putem susține un buget care nu include toate cheltuielile curente, nu include cele două subvenții și, mai ales, nu include 1 miliard datorii, pe care le are Primăria Generală, chiar de anul trecut, către Termoenergetica și STB.
Din păcate, primarul general a ales, oricum, ca să nu umfle veniturile, a ales, pur și simplu, să excludă din cheltuieli 3 miliarde de lei.
Din acest motiv, noi nu putem sprijini bugetul propus de primar.
Să taie din tot ce înseamnă evenimente cu ștaif pentru firme de casă, diverse activități de protocol, diverse bugete de publicitate exegerate, care, de fapt, sunt bani de campanie electorală pentru Nicușor Dan”, a declarat pentru București FM purtătorul de cuvânt al grupului PNL din CGMB, Diana Mardarovici.

La rândul său, viceprimarul liberal al Capitalei, Stelian Bujduveanu, acuză necapitalizarea Societății de Transport București (STB), care ar avea nevoie de o majorare a capitalului social, pentru reparații la mijloacele de transport vechi, la macaze, la rețeaua de contact a tramvaielor și troleibuzelor etc.

„Anul trecut, când s-a votat bugetul Municipiului București, PNL, la fel, a venit cu o serie de amendamente, printre care cel mai important amendament a fost de a majora capitalul social al STB cu suma de 300 de milioane, în baza unei liste de investiții.
Vorbim de la macaze noi, vorbim de firele pentru troleibuze, vorbim de investițiile minore, pe care le poate face STB, împreună cu Uzina de Reparații, unde se pot face reparații curente la autovehicule, pe parcul vechi.
Acea sumă a fost bugetată, a fost introdusă în buget, și proiectul de hotărâre de capitalizare a fost aprobat de Consiliul General, dar, până în prezent, niciun leu nu a fost virat către STB.
Si, atunci, cum poți repara din parcul învechit, când nu ai bani disponibili?”, a declarat Stelian Bujduveanu pentru București FM.

Primarul general al Capitalei Nicușor Dan susține, însă, că proiectul de buget propus este echilibrat și se declară convins că Bucureștiul va avea buget, până pe 5 martie.

Nicușor Dan: „Am propus un buget, în opinia mea, echilibrat. Așteptăm amendamentele, suntem oameni serioși. Vom discuta cu ele și sunt convins că o să treacă, pentru ca să nu oprim funcționarea instituțiilor”.

Reoorter: „Liberalii spun că sunt 3 miliarde datorii neincluse în buget și vă cer să le includeți în buget”.

Nicușor Dan: „Nu am văzut o… Am auzit această afirmație, de mai multe ori, dar nu am văzut o sumă detaliată pe aceste pretinse 3 milioane…”.

Reporter: „Opt sute de milioane sunt numai la ELCEN”.

Nicușor Dan: „O datorie a Municipiului București către Termoenergetica nu poate să fie inclusă în buget, înainte să fie un audit și o recunoaștere de către Consiliul General a acelei datorii.
(…) Primăria nu are datorii curente. Suntem foarte bine, din punct de vedere financiar.
Evident că există datorii. Există datorii la familia Costanda. Există datorii la autobuzele Otokar, care au fost cumpărate în administrația precedentă. Există eșalonarea unei diferențe de tarif la STB.
Toate astea sunt previzibile. Toată lumea le cunoaște și nu este vreo posibilitate să nu le plătim”.

Totuși, primarul Nicușor Dan admite că cel puțin 1 miliard de lei lipsesc din proiectul de buget propus de către domnia sa.

„Anul acesta, cele două subvenții cumulate, în acest moment, sunt 2,1 miliarde. Deci, e o diferență de 1 miliard.
Este cel puțin 1 miliard, pe care Ministerul (… de finanțe n.r.) o să ni-l dea din impozitele bucureștenilor. Pentru că nu pot să fie mai mici decât an trecut și Legea bugetului de stat spune că noi avem 47% din aceste impozite.
Anul trecut au fost 6,3 miliarde, 6,2 miliarde, anul ăsta o să fie 5,9 miliarde, față de 5, cât e trecut, în bugetul ăsta.
Plus, am explicat, sunt 800 de milioane de euro, care, în momentul de față sunt trecut…, 800 de milioane de lei, care, în momentul de față, sunt trecuți în bugetul local, dar ele vor veni din fonduri europene, în momentul în care se vor semna actele. Și e previzibil, pentru că sunt, ăăă, deja, ăăă, cele mai multe dintre ele sunt, deja, fazări ale proiectelor cu fonduri europene”, a declarat Nicușor Dan.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.