Are sau nu Sectorul 1 datorii?

Foto: Primaria Sectorului 1 / Facebook

Primăria Sectorului 1 ar avea datorii neplătite pentru care bugetul autorității locale plătește și penalități, susțin consilierii locali.

Astfel, potrivit președintelui de ședință al Consiliului Local al Sectorului 1, Daniela Popa, penalitățile la datoriile Primăriei Sectorului 1 către Romprest se ridicau la un total de peste 71 de milioane de lei, ceea ce înseamna peste 14 milioane de euro, la cursul BNR.

„Iar, pe portalul instanțelor de judecată, apar 117 litigii între Primăria Sectorului 1 și compania de salubritate, pe care Armand, împreună cu avocații dumneaei, le-a pierdut, în proporție de 90%.
Așadar, nu numai că a pierdut procesele cu Romprest, iar valoarea totală a penalităților calculate de compania de salubritate se ridică la peste 71 de milioane de lei, care se consideră prejudiciu la bugetul local.
Mai mult decât atât, Armand a majorat tarifele Romprest cu 35%”, declara pentru București FM Daniela Popa.

„Unitatea administrativ-teritorială Sectorul 1 al Municipiului București nu a înregistrat plăți restante la data de 31.12.2023.
Totodată, în cadrul departamentului economic al instituției nu sunt înregistrate penalități pe care Primăria Sectorului 1 trebuie să le achite pentru datorii scadente și neachitate”, se spune într-un răspuns al Primăriei Sectorului 1 la o solicitare a București FM .

Am consultat site-ul oficial al operatorului delegat al serviciului public de salubritate din Sectorul 1, Compania Romprest.
Conform acestuia, datoria Primăriei Sectorului 1 care a depășit termenele de scadență și de grație se ridică la 80.734.274 lei, existând facturi neachitate din 2020.
Pentru această datorie, Primăria Sectorului 1 are penalități de 48.441 de lei pe zi. Iar totalul penalităților se ridică, astăzi, la 74.903.157 lei.

De asemenea, din înștiințări ale executorilor judecătorești care au parvenit consilierilor locali de la Sectorul 1, rezultă că ar exista sute de dosare de executare silită, multe dintre acestea finalizate cu popriri pe conturile Primăriei Sectorului 1.
Astfel, numai trei dintre aceste popriri, care au fost validate de către instanță, se ridică la suma de 7.668.378,6 lei, ceea ce, la cursul Euro valabil pentru astăzi, înseamnă peste 1,5 milioane de euro.
Aceste trei popriri vizează sume datorate operatorului delegat al serviciului public de salubritate din Sectorul 1, Compania Romprest.

Primăria Sectorului 1 mai are de plătit și rate și dobânzi la împrumuturi bancare.
Astfel, conform răspunsului Primăriei din Banu Manta nr. 9 la o solicitare a București FM:

„La data de 01.01.2024, Sectorul 1 al Municipiului București are de rambursat următoarele sume:
rambursări de credite externe = 113.233.177, 41 Euro;
rambursări de credite aferente datoriei publice interne locale = 34.959.654,49 lei.
Dobânzile lunare care se vor achita în cursul anului 2024 sunt următoarele:
dobânda pentru creditul extern = 292.547,01 Euro/lună
dobânda pentru creditul intern = 239.851,89 lei/lună”, se spune în documentul menționat.

În condițiile în care Primăria Sectorului 1 a încheiat ultimii trei ani cu excedent bugetare semnificative, aceste împrumuturi ar fi trebuit achitate, pentru a scăpa de datorii, consideră viceprimarul liberal din Banu Manta nr. 9, Ramona Porumb.

„Într-un management eficient, cu siguranță, până în acest moment, Primăria Sectorului 1 și-ar fi închis toate creditele pe care le avea.
Să ne amintim că am avut, la finalul anului 2021, un excedent de 450 de milioane, în 2022, un excedent de 760 de milioane, iar anul acesta (… 2023 n.r.), un excedent de 1 miliard.
Dacă nu ai achiziționat imobile pentru creșe, pentru grădinițe, dacă nu ai avut grijă de parcuri, dacă nu ai asigurat curățenia, în sector, puteai, măcar, să te asiguri că, din banii cetățenilor nu mai achiți dobânzi la niște credite. Închizi acele credite pe care Primăria le are.
Am cerut, în discuțiile pe care le-am avut pe buget, am cerut directorului economic o situație a acestor credite și o explicație clară: care este motivul pentru care, ținând cont de valoarea excedentului, nu s-au achitat aceste credite și ce dobânzi avem?
Din punctul meu de vedere, chiar este o dovadă de management ineficient, banii se devalorizează, pe când puteai să faci măcar o mică bucată din ce însemna administrarea Sectorului”, declara, la finele anului trecut, pentru București FM Ramona Porumb.

„Avem trei împrumuturi făcute de fostele administrații locale (2009, 2010 și 2015). Un împrumut de la Banca Europeană de Investiți – făcut pentru reabilitarea termică a blocurilor care este scadent în 2035. Mai avem unul la Banca Raiffeisen pentru reabilitarea clădirii administrației locale din Piata Mureș, în care ploua la momentul contractării împrumutului, scadent în anul 2030 și unul la BCR care se termină acum. Repet, administrația Clotilde Armand nu a contractat niciun împrumut nou, iar pe cele vechi le RAMBURSĂM ÎN AVANS!”, ar fi precizat Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, în data de 18 ianuarie 2024, pe pagina personală de Facebook, conform aceluiași răspuns al Primăriei din Banu Manta nr. 9 la solicitarea București FM .

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.