VIDEO: Atena Boca: “ Pe mine maternitatea m-a lovit foarte tare”

Atena Boca este fondatoarea comunității La primul bebe, comunitate care numără 250.000 de membri în comunitatea online, peste 91.000 de părinți participanți la evenimentele de educație parentală și care a reușit să strângă 4.700.000 în campaniile umanitare. Ne-am întâlnit cu Atena în ediția specială Girl Power Week #ÎnComunitate, pentru a contura portretul femeii hotărâte să scoată posibilul din imposibil.

 Greul m-a făcut să se înființez o astfel de comunitate, pentru că nu a fost un plan de business sau de business social, cum este la Primul Bebe astăzi, nici vorbă, a fost pur și simplu durerea mea de a fi o mamă care a plecat dintr-un mediu profesional activ pe care îl adora. Lucram în real estate, la momentul respectiv aveam propria mea companie care mergea bine și era activă. Am ajuns acasă cu un copil în brațe, cu un bebeluși crezând, nu, nu crezând, fiind sigură că eu voi putea să controlez lucrurile așa cum o făceam la birou și  cred că nivelul așteptărilor mele a fost atât de departe de realitate încât pe mine maternitatea m-a lovit foarte, foarte tare.”

O comunitate născută din nevoia de ajutor

Maternitatea nu este la fel pentru toată lumea, nu este o secvență de film, nu înseamnă întotdeauna numai zâmbet. Uneori, maternitatea aduce cu sine angoase, frici, depresie. Important este să ceri ajutor, atunci când ai nevoie de el.

„Mi s-a părut extrem de greu începutul. Nu simțeam iubire pentru copilul meu, așa cum vedeam în filme că ar trebui să simt, nu dormeam cu nopțile. Eu știam că se mai trezesc copiii, nu știam că ei, de fapt, nu prea dorm. Nivelul de oboseală, de singurătate, de alienare socială, de alienare profesională, pe care nu-l văzusem venind pe mine, m-a copleșit. Exact din această dorință de a mă simți din nou un om normal, de a mă întoarce cât de cât la viața pe care o avusesem înainte, am creat un grup de Facebook în care am adăugat câteva prietene care aveau copii sau erau însărcinate. M-am gândit de multe ori, de ce am făcut asta? De ce am folosit scrisul? Am făcut acest grup, în care ne scriam și în care nu vorbeam live, pentru că îmi era foarte greu să admit că sunt vulnerabilă, că îmi este greu. Știam că dacă aș fi vorbit cu cineva la telefon, ar fi auzit în vocea mea cât îmi e de greu, cât sunt de slabă, cât de puțin pot să fiu o mamă bună. La acel moment nu aflasem că vulnerabilitatea și autenticitatea  în ceea ce simți sunt lucruri care îți aduc iubire, nu îndepărtează oamenii.”

Reorientarea profesională a adus cu sine și sensul mult căutat

Oamenii își doresc să afle care le este misiunea în această viața și ce anume din ceea ce ar face ar putea să le ofere acea claritate și viziunea asupra sensului. Atena Boca, o antreprenoare de succes, înainte de prima naștere, a găsit în comunitatea mică, abia formată, ceea ce căuta de o viață. De acolo și până la comunitatea care numără 250.000 de membri în online, a fost un drum greu, dar plin de împliniri.

„La Primul Bebe a câștigat detașat pentru că eu îmi căutam sensul și nu îl găseam în ceea ce făceam înainte.  Real Estate pentru mine a fost cel mai bun loc în care am învățat enorm de multe lucruri, am făcut parte din cea mai mare companie de profil la momentul respectiv, un loc în care învățarea era parte foarte importantă din tot ceea ce făceam acolo. Am avut parte de training-uri în toate colțurile lumii. Am lucrat la cel mai înalt nivel. Am învățat enorm de multe lucruri, pe care nu le-aș fi învățat, dacă nu aș fi fost acolo și pe care nu le-aș fi putut duce în La Primul Bebe, dacă nu le știam. Am făcut bani pentru că Real Estate-ul este un loc în care se fac bani și asta m-a și ajutat să am o relaxare atunci când am părăsit acest domeniu și m-am dus spre La Primul Bebe aducând bani. Asta s-a întâmplat în primii 3 ani de zile, până l-am transformat într-un business care să genereze venituri, să se poate susține și să mă pot și eu susține din asta.”

Nu toată lumea este binevoitoare

Chiar și atunci când există voci care contestă ceea ce faci, trebuie să mergi mai departe. Când munca ta îi ajută pe cei din jurul tău, înseamnă că tu chiar faci bine ceea ce faci. Este o lecție prin care a trecut și  Atena Boca.

„Vreau să mă concentrez asupra oamenilor care înțeleg ce facem, asupra oamenilor care rezonează cu noi, asupra oamenilor care apreciază ceea ce facem pentru ei.

E important pentru noi să ne simțim apreciați pentru că în fiecare zi, atunci când mamele noastre stau acasă cu copiii, de dimineața până seara, noi muncim ca ele să mai aibă parte de o mână întinsă pe care, de cele mai multe ori, nu o primesc nici în casele lor. Da, am învățat și învăț în continuare. Nu am acceptat în totalitate că nu pot fi plăcută departe lumea, însă cred că pe măsură ce învățăm, universul nu ne mai scoate în cale alte contexte în care să învățăm, odată lecția învățată, treci la următoarea.”

 Șantierul reparării noastre emoționale

 Finalul acestei ediții speciale Girl Power Week  a venit cu cel mai puternic mesaj. Unul care ne spune că evoluția copiilor noștri depinde de sănătatea noastră emoțională.

 “Am fost anul trecut la un TedX  și m-am gândit foarte mult la ceea ce vreau să transmit. Am povestit de ce nu funcționează metoda în 3 pași simpli de parenting pentru copiii mei. Concluzia la care am ajuns la sfârșitul speach-ului meu a fost următoarea: Nu există nicio rețetă din lume care să funcționeze, pe termen lung, pentru copiii noștri, dacă noi nu începem șantierul repărării noastre emoționale.”

 Vezi aici întreaga poveste a Atenei Boca și a comunității La Primul Bebe

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.