VIDEO: Află care sunt secretele conducerii defensive
Articol de Monica Liche, 11 martie 2024, 17:26
Conform Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR), în anul 2023, 3550 de persoane au fost rănite și alte peste 1.540 au murit şi alte circa în accidente rutiere produse pe drumurile din ţară. Am discutat #InComunitate despre conducere defensivă cu Adrian Grigore, pilot de raliu, BIV Rally Team.
„Lucrurile par să se îmbunătățească un pic, dar din punctul meu de vedere, și nu doar al meu, cred că pașii sunt încă foarte mici, dar se fac pași. Concret, există școli de conducere defensivă. Oamenii au niște opțiuni, nu le accesează, dar ele sunt. Există cursuri de educație rutieră prin școli și prin licee nu cât ar trebui și nu susținute și de cei privați și de stat. Doar mare parte de stat și aici e o altă discuție.”
Conducerea defensivă
Statisticile arată că ocupăm un loc fruntaș când vine vorba despre numărul de accidente și de victime cauzate de acestea. Asta ar trebui să tragă un semnal de alarmă și o schimbare în felul în care este abordată școala de șoferi. Experți în conducere defensivă avem.
„Trebuie înțeles acest fenomen, pentru că mulți oameni nu înțeleg exact ce înseamnă. Înseamnă integrarea cunoștințelor și explicarea unor lucruri de către niște oameni profesioniști, care activează într-un alt domeniu decât cel al instructorului auto, respectiv motor sport. Suntem în țara asta câțiva oameni care putem să facem asta. Sunt câțiva colegi de-ai mei care au experiență mai mare decât o am eu. Vorbesc de colegii mei, de Titi Aur, de Bogdan Marișca, de Vali Porcișteanu, de Dan Gârtofan, cu 25 de ani de curse. Eu sunt la 15 ani de curse, dar am și eu experiență. Din punctul meu de vedere ar trebui niște lucruri luate cumva de la noi și duse și în zona școlilor de șoferi, pentru că lucrurile nu încep ok acolo.”
Prima lecție a școlii de șoferi
Nu ar trebui să aibă loc pe stradă, ne-a spus Adrian Grigore, pilot de raliuri. Strada devine un mediu ostil în care, fără experiență, îți poți pierde coordonarea. Primii pași ar trebui să aibă loc într-un mediu sigur, până la obținerea unei rutine de control a volanului corelată cu menținerea în mers a vehiculului.
„Ar trebui să înceapă foarte simplu, prima lecție să fie în poligon, nu pe stradă. Prima oară să i se explice cum folosește mâinile pe volan corect, cum pleacă și schimbă 2 viteze și oprește, pentru că prima lecție se desfășoară, în 90 % din cazuri, ai mai mers, nu, bine, hai urcă-te la volan, plecăm. Cineva care n-a mai mers niciodată cu mașina sau chiar dacă a mai mers pe un câmp, undeva, n-are cum să fie atent și la cum ține mâinile pe volan, n-are cum să integreze toate cunoștințele noi înconjurat de alte mașini și de alte lucruri care se mișcă în jurul lui. Cred că ar trebui schimbate niște lucruri. Varianta de condus defensiv este simplă, îl înveți pe om lucruri basic. Nu inventezi apa caldă, dar i le explici, din punctul meu de vedere, i le argumentezi, i le arăți și arăți și partea greșită și cum poate să iasă dintr-o situație limită în care a intrat. Trebuie să fii un bun pedagog. Tu poți fi un foarte bun șofer, dar poate nu ești un bun pedagog.”
Conducere defensivă înseamnă și conectare la realitate
Vedem adeseori în trafic șoferi care își privesc foarte des telefonul mobil. Această tranziție de la realitate la spațiul online provoacă o rupere a percepției, iar de aici și multe dintre accidente.
„Defensiv nu înseamnă neapărat încet, înseamnă să anticipezi foarte mult, să fii conștient, foarte atent și foarte conectat cu realitatea. Oamenii în ziua azi nu mai sunt conectați cu realitatea și lucrul ăsta îl vedem dacă mergem pe trotuar și ne uităm la mașinile care stau la semafor, în dreapta sau stânga noastră, toți stau pe telefon, deci nu ești conectat cu realitatea, realitatea că ești și că ești în mașină.”
Schimbarea plecă din felul în care îi educăm pe cei mai mici dintre noi
Educația rutieră are un rol important, ne-a spus pilotul de curse Adrian Grigore. Se fac și pași importanți în această direcție, dar este necesară o mai mare implicare pentru a implementa și susține aceste demersuri la nivel național.
„În principiu, indiferent că fac eu sau că fac alți colegi de ai mei, tiparul e cam același. Parteneriate semnate cu poliția rutieră și cu Inspectoratul pentru Situații de Urgență. Avem niște module, un modul al poliției rutiere în care le explică și le arată copiilor niște lucruri ce țin de legislație, de atitudine, în momentul când te întâlnești cu un polițist, pentru că și aici vrem să schimbăm această imagine, oamenii să înțeleagă că poliția este în sprijinul lor. Normal că dacă ai făcut ceva greșit, te taxează, dar trebuie să avem și o imagine normală. Noi încă nu avem. Este un modul a celor de la ISU cu tehnici de prim ajutor. Avem un modul al nostru, al piloților de raliu.”