Parlamentul European a adoptat, în premieră la nivel mondial, legea privind Inteligenţa Artificială

Biroul Parlamentului European în România/ facebook

Parlamentul European a adoptat ieri, în premieră la nivel mondial, legea privind inteligenţa artificială. Documentul urmăreşte să protejeze drepturile fundamentale, democraţia şi statul de drept în faţa sistemelor de inteligenţă artificială cu grad ridicat de risc.

Noile norme interzic anumite utilizări ale inteligenţei artificiale care ameninţă drepturile cetăţenilor, inclusiv sistemele biometrice de clasificare bazate pe caracteristicile sensibile ale persoanelor.

Extragerea fără scop precis a imaginilor faciale de pe internet ori din înregistrările camerelor video cu circuit închis pentru a crea baze de date de recunoaștere facială se numără și ea printre utilizările interzise. Nu va fi permisă nici folosirea inteligenţei artificiale pentru a manipula oamenii sau pentru a exploata vulnerabilităţile utilizatorilor.

Regulamentul este în prezent verificat de juriștii-lingviști și se preconizează că va fi adoptat înainte de sfârșitul legislaturii. Legislația mai trebuie adoptată formal și de Consiliu.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.