Prima sală pentru pregătirea procurorilor specializați în investigarea violenței sexuale împotriva copiilor a fost inaugurată
Articol de bucurestifm, 19 martie 2024, 14:28
Prima facilitate de training pentru anchetatorii specializați în investigarea infracțiunilor sexuale împotriva copiilor a fost inaugurată în sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul București în scopul pregătirii continue în domeniul intervievării criminalistice bazată pe protocolul National Institute of Child Health and Human Development (NICHD-R), revizuit în 2018 de o echipă de cercetători internaționali.
Sală pentru pregătirea procurorilor specializați în investigarea violenței sexuale împotriva copiilor, inaugurată la Parchetul de pe lângă Tribunalul București
Spațiul, dotat cu cele mai noi tehnologii de comunicare, pentru ca procurorii și polițiștii specializați să poată continua singurul program de pregătire aprofundată din România în domeniul investigării violenței sexuale împotriva copiilor, a fost amenajat de către Asociația pentru Victimele Infracțiunilor Sexuale (V.I.S.) cu sprijinul UNICEF în România, în cadrul proiectului „Justiție pentru copiii victime ale abuzului sexual”.
O echipă de șase procurori a fost pregătită, în ultimul an, de cercetătorul israelian Irit Herskovitz, profesor la Universitatea Haifa, în domeniul intervievării criminalistice.
Parchetul de pe lângă Tribunalul București a înregistrat un număr record de trimiteri în judecată și procese mai scurte, ca urmare a organizării unui circuit special de raportare și investigare a suspiciunilor de violență sexuală împotriva copiilor.
Infracțiunile care implică violență sexuală și ale căror victime sunt copii sunt fapte dificil de investigat, care necesită abilități speciale din partea investigatorilor, pentru ca dezvăluirile să ajungă complete și probate în instanță.
Sute de studii internaționale au arătat că interviurile realizate pe baza protocolului NICHD-Revizuit ajută nu doar la obținerea unor informații vitale anchetei penale, ci la o mai bună protejare emoțională a copilului prin identificarea nevoilor particulare și direcționarea către servicii de suport.
Aceste abilități obținute prin pregătire de specialitate se pierd în cel mult șase luni, dacă investigatorii nu sunt implicați în programe de pregătire profesională continuă, arată cercetările internaționale.
Asociația V.I.S. și UNICEF vin în sprijinul Grupului de Lucru împotriva Abuzurilor Sexuale organizat la nivelului Parchetului de pe lângă Tribunalul București, pentru ca aceste performanțe să aibă continuitate.
Parteneriatul dintre Asociația pentru Victimele Infracțiunilor Sexuale și UNICEF în România se desfășoară în perioada octombrie 2022 – iunie 2024 și are ca scop îmbunătățirea procedurilor judiciare în cazurile de violență sexuală cu victime copii, dar și crearea unei rețele de profesioniști din sistemul judiciar, medicină legală și DGASPC-uri, centrată pe obținerea unor probe solide în dosarele de violență sexuală împotriva copiilor.
În cadrul acestei inițiative, peste 400 de profesioniști locali, printre care psihologi și medici legiști, au participat la training-uri menite să-i ajute să-și alinieze activitatea cu standardele recunoscute internațional privind intervievarea copiilor victime ale violenței sexuale și recomandărilor internaționale privind managementul acestor cazuri.