Capitala fără viceprimari! Nicușor Dan i-a retras atribuțiile viceprimarului Capitalei Stelian Bujduveanu!

foto: Adriana Baciu

Capitala nu mai are viceprimari. După ce, în septembrie, anul trecut, viceprimarul USR al Capitalei, Horia Tomescu, își dadea demisia, în urma unui scandal de coruptie la Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale (ASSMB) pe care o coordona, astăzi, primarul general, Nicușor Dan, i-a retras principalele atribuții executive Viceprimarului General al Capitalei, Stelian Bujduveanu (PNL).

Viceprimarul Capitalei, Stelian Bujduveanu, a coordonat până în prezent domenii precum transporturi, patrimoniu, relația cu Administrația Străzilor București și Societatea de Transport București, atribuții care au fost preluate de Primarul General.

Potrivit lui Nicușor Dan, retragerea atribuțiilor lui Stelian Bujduveanu survine în urma convocării de către consilierii generali PNL și PSD a unei ședințe de îndată a Consiliului General, în care va fi amendat proiectul de buget propus de primarul general.

Nicușor Dan nu îi poate lua funcția de viceprimar al Capitalei lui Stelian Bujduveanu și nici nu poate numi un alt viceprimar general, deoarece pentru oricare dintre cele două variante ar avea nevoie de un vot de două treimi în Consiliul General. În schimb, edilul îi poate retrage atribuțiile executive, printr-o simplă decizie de primar general, la fel cum i le-a delegat.

În context, trebuie amintit faptul că, ieri, grupurile PNL si PSD din Consiliul General al Municipiului București (CGMB) anunțau convocarea, pentru vineri, a unei ședințe extraordinare de îndată pentru amendarea proiectului de buget propus de către edilul Nicușor Dan.
Amendamentele vizează alocarea suplimentară a sumei de 200 milioane de lei pentru subvenția la termoficare, respectiv 200 de milioane de lei pentru subvenția la transportul public, precum și alocarea sumelor necesare pentru plata parțială a restanțelor la sprijinul pentru persoanele adulte cu dizabilități.
Alte 25 de milioane de lei vor fi alocate pentru proiectul Banca de
alimente, 25 de milioane de lei pentru deblocarea blocului social din Prelungirea Ghencea.
De asemenea vor fi bugetate și sumele necesare pentru deblocarea proiectului Penetrație Ciurel – Autostrada A1.

În context, mai trebuie amintit și faptului că proiectul de buget propus de către primarul Nicușor Dan a fost respins de trei ori prin votul CGMB.
Deoarece bugetul Municipiul București nu a fost adoptat în termenul legal de 45 de zile de la publicarea Legii bugetului de stat, Ministerul de Finanțe nu a mai virat cotele defalcate din impozitele pe venit către Primăria Capitalei.
În același context ar mai trebui amintit faptul că bugetul Primăriei Municipiului București se formează în proporție de peste 90% din cotele defalcate repartizate de la bugetul de stat, întrucât Municipalitatea nu încasează taxe și impozite locale, care merg către primăriile de sector.

UPDATE: PNL Bucureşti transmite, după ce primarul Capitalei, Nicuşor Dan, i-a revocat principalele atribuţii executive viceprimarului PNL Stelian Bujduveanu, că „prin gestul său, Nicuşor Dan a ieşit clar din postura de independent şi manager al Primăriei Capitalei, pe care a promovat-o atât de mult, şi a intrat în rolul politicianului cu interese de partid.”

„Stelian Bujduveanu este viceprimarul PNL, care a avut o activitate ireproșabilă timp de patru ani la Primăria Capitalei, cu rezultate consistente, dar dintr-o dată atribuțiile i-au fost revocate. Și asta după ce Stelian Bujduveanu a făcut propuneri pentru o mai judicioasă folosire a banilor din bugetul Capitalei.

Afirmația din comunicatul emis de Nicușor Dan demonstrează încă o dată, din păcate, cât de puțin înțelege acesta importanța lucrului în echipă, reproșând Partidului Național Liberal faptul că ar fi decis să formeze o altă majoritate. În fapt, e vorba de efortul de a debloca bugetul Capitalei, susținând totodată amendamente pentru îmbunătățirea lui, amendamente ce vor fi aprobate mâine, în beneficiul bucureștenilor. Vorbim despre bani pentru termoficare și transport public, așa cum a solicitat PNL de mai bine de o lună de zile, și de alte proiecte bune pentru București, cum este străpungerea Ciurel.

„Este ilogic ca viceprimarul să fie simultan și în opoziție cu primarul general și să lucreze în aparatul de specialitate al primarului”, spune acum Nicușor Dan. Ar fi fost corect ca Primarul General, Nicușor Dan, să ia decizii în funcție de realizările lui Stelian Bujduveanu și nu să compună o analiză politică a situației din Primăria Generală. Stelian Bujduveanu a prezentat periodic opiniei publice acțiunile întreprinse în realizarea atribuțiilor sale, conștient fiind că este în slujba cetățenilor din București.”

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.