VIDEO: Află care sunt evenimentele organizate astăzi în cadrul proiectului Noaptea de Poezie
Articol de Monica Liche, 21 martie 2024, 17:59
10 spații culturale din 7 orașe devin gazdele unui program de educație culturală dedicat Zilei Mondiale a Poeziei(21 martie 2024). Noaptea de Poezie este un proiect care unește literatura, artele și muzica într-o sărbătoare a versului, a poeziei. Am aflat detalii despre acest proiect de la poetul Dan Mircea Cipariu.
„Este Ziua Mondială a Poeziei, așa cum a votat și a hotărât UNESCO. Eu am propus cu Asociația Euro CulturArt, pe care o prezidez, un proiect cu totul și cu totul inovator. Cred că la ora actuală este poate cel mai de impact proiect de promovare a poeziei din România, pentru că astăzi, cu ajutorul Rețelei Radio România putem face 10 spectacole, 10 show-uri de poezie, muzică și arte vizuale în 7 orașe din România.”
Noaptea de Poezie în București
Pentru că poezia avea nevoie de o seară în care să se simtă regină, de ziua ei, a primit în dar, mai multe serate în care să strălucească. Poeți, actori și artiști vizuali și-au dat întâlnire în patru lăcașuri culturale, din București, pentru a o serba.
„La București suntem în patru locuri, la Muzeul Național al Literaturii Române, de la ora 19, unde prietenul nostru, Mike Godoroja, va fi amfitrionul unei serate care îi aduce poate pe cei mai în vogă poeți români contemporani. De la Cluj, a venit deja de ieri, eu Ion Mureșan, Ioan S Pop alături de Ioana Iuna Șerban, Livia Roșca, Dan Pleșa și, bineînțeles, Mike Godoroja and The Blue Spirit. Eu voi modera, de la tot de la ora 19:00, la Teatrelli Creart, un show care îi are ca invitați pe Ioana Crăciunescu, pe Florin Iaru, pe Sorin Gherguț și Ligia Keșișian și doi invitați absolut excepționali.. E vorba de bunul meu prieten, Maestrul George Mihăiță, care va citi câteva poeme din doi poeți care sunt acum în raiul poeziei, e vorba de Cornelia Maria Savu și Traian T Coșovei. Al doilea invitat, pentru care am o recunoștință extraordinară, este Mircea Vintilă, cu care de altfel pun la cale ceva foarte interesant. Asta este la Teatrelli Creart, unde prietenul meu Mihai Zgondoiu, care a făcut partea vizuală pentru Noaptea de Poezie, pregătește un performance vizual format din 7 torturi, torturi poetice. Performance-ul lui se cheamă „ O felie de poezie”
Fiecare dintre cei 80 de participanți, participante, cumpărători de bilete, va primi o felie de poezie.”
O idee cât un proiect cu viitor internațional
De la idee la proiect nu a mai fost decât un pas, iar astăzi ne putem bucura de originalitatea acestuia, precum și de invitați de seamă, de artă, de cântec și de poezie. O sărbătoarea a versului care ar putea depăși granițele țării.
„Este o idee cu totul și cu totul novatoare, îmi doresc să o export de la anul și în Europa, este formatul pe care l-am gândit. Adică, neapărat să existe o stație locală care să transmită acest show, iar show-ul să aibă următoarele ingrediente: să fie câțiva poeți, nu mai mult de cinci, cu moderator cu tot. Moderatorul însuși să fie un poet, foarte important. Să nu fie mai mult de cinci poeți, să-i tratăm pe poeți pe niște vedete, să fie, bineînțeles, un artist vizual care să facă ceva pornind de la versurile celor care sunt invitați acolo și, foarte important, să fie și un actor care să citească din poezia unor mari poeți.”
Poezia, spațiul în care imaginea este desenată cu cuvinte
Dacă ne întrebăm ce este poezia, de unde apare ea, ce anume declanșează imaginea poetică, cea generatoare de versuri, răspunsurile ne vor surprinde întotdeauna altfel. Despre imagine poetică și substanța poeziei ne-a vorbit și invitatul ediției, scriitorul și jurnalistul Dan Mircea Cipariu.
„O imagine poetică este un accident metafizic al gândirii, al creierului, al limbajului și al memoriei. Și de ce spun al memoriei? Pentru că zi de zi noi formăm, deformăm, reformăm imagini interioare. Ori, atunci când ajungem la cel care i-ar fi receptorul sau care pur și simplu difuzează aceste imagini interioare, care ar putea fi numit generic poet, atunci suma de posibilități este una infinită, cum spunea un estetician și matematician, dacă o imagine poetică admite o interpretare, atunci poate să admită o infinitate de interpretări. Așa suntem și noi în cazul ăsta. Mai importantă, însă, mie mi se pare abordarea mai profundă care ține de poezie. De ce? Pentru că nu există, de fapt, act creativ, act creator, fără să pornească de la o imagine poetică declanșatoare.”
Pentru a afla în care locuri se desfășoară evenimentele organizate azi, în cadrul proiectului „Noaptea de Poezie”, vezi aici.