Institutul „Marius Nasta”: Există o legătură între poluare şi tuberculoză

Poluarea aerului poate influenţa sănătatea umană în diverse moduri, iar cercetările indică faptul că există o legătură între aceasta şi tuberculoză, care poate creşte riscul de îmbolnăvire prin mai multe mecanisme, susţin specialiştii de la Institutul „Marius Nasta”.

Potrivit unui comunicat de presă al institutului, scăderea imunităţii ca urmare a expunerii la poluanţi precum particulele fine (PM2.5), oxizii de azot şi alte substanţe toxice poate slăbi organismul, făcându-l mai vulnerabil la infecţii, inclusiv la tuberculoză.

De asemenea, agravarea bolilor preexistente cum ar fi astmul sau bronşita cronică poate face ca o persoană să fie mai susceptibilă la tuberculoză.

„Persoanele diagnosticate cu tuberculoză trebuie să urmeze un regim strict de tratament, care implică adesea utilizarea de medicamente timp îndelungat. Poluarea poate afecta eficacitatea tratamentului, interferând cu absorbţia medicamentelor în organism sau sporind riscul de complicaţii”, afirmă sursa citată.

Managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, Beatrice Mahler, a spus că este esenţial să se intensifice eforturile de prevenire şi control al tuberculozei, inclusiv prin îmbunătăţirea accesului la diagnostic şi tratament, educarea comunităţii şi promovarea igienei şi a practicilor de viaţă sănătoase.

Tuberculoza este o infecţie care poate produce leziuni în tot organismul, având însă un tropism pentru localizarea pulmonară ca urmare a modalităţii de transmitere.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.