Legea educaţiei va fi schimbată din nou! În plus, din septembrie apare un nou tip de bursă şcolară!

Foto: AGERPRES/Grigore Popescu

Ligia Deca schimbă din nou Legea educației. Se modifică profilul elevilor bursieri, dar adevăratele probleme rămân în aer

În numai 8 luni de la publicarea legilor Deca-Iohannis, sub numele de ”România educată”, ministrul de resort anunță o a treia modificare.

După ce au primit burse peste o jumătate de milion de elevi, ministerul le va acorda din următorul an școlar doar celor cu medii cuprinse între 9,50 și 10.

Pe de altă parte, criteriile de evaluare pentru profesori, planurile cadru pentru liceu și îmbunătățirea rezultatelor elevilor de la examenele de final au rămas în aer.

Elevii de la clasa a cincea până la final de liceu vor fi nevoiți ca, din toamnă, să muncească mai mult pentru bursa de merit, care însemnă 450 de lei pe lună. Copiii primesc de fapt în jur de 340 de lei, pentru că zilele libere nu sunt plătite. Dacă vor banii, au nevoie de cel puțin 9,50.

Florin Lixandru, secretar de stat: ”Ca număr de beneficiari de burse de merit, în funcție de medie și de rezultate, vor fi undeva la 343.000 de beneficiari, comparativ cu 516.000, câți avem în acest moment, dar adăugăm și beneficiarii burselor de reziliență”.

În afară de cele șase tipuri de burse școlare, din septembrie apare şi bursa de reziliență, în valoare de 300 de lei pe lună. Vor fi plătite tot zilele de prezență la ore, așadar copiii vor primi cam 210 lei.

Pentru bursa de reziliență se vor califica elevii din prima treime a fiecărei clase, cu note mai mari de 7 și mai mici de 9,50, pentru că de la acest prag în sus rămâne doar bursa de merit.

Tot la “reziliență” se încadrează și copiii cu cancer și alte boli cronice, care fac cel puțin 4 săptămâni de școală în spital ori acasă și revin alături de colegi.

Ligia Deca anunță că tezele de la Evaluarea Națională și Bacalaureat din acest an vor fi corectate, ca la simulare, digitalizat.

Asta, deși profesorii de matematică au raportat că setările platformei au permis ca profesorii corectori să acorde punctajul și pentru variantele greșite ale grilei, față de baremul oficial. Aceste subiecte, împreună, valorează 70 de puncte din 100.

Între timp, ministrul Educației anunță că ordonanța de urgență care va modifica Legea educației schimbă și regulile pentru instalarea camerelor video în școli și în curte. Părinții vor avea acces la imagini, în situații punctuale, doar cu o cerere scrisă la director.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.