Alexandru Rafila: Lucrăm la o strategie pentru sănătatea reproductivă şi sexuală a femeii
Articol de arionmihaela, 28 martie 2024, 18:45
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că se lucrează la o strategie pentru sănătatea reproductivă şi sexuală a femeii, un proiect de care se ocupă un grup de lucru din minister.
„Noi avem destul de multe activităţi care vin în sprijinul acestei problematici a sănătăţii femeii, însă ceea ce constatăm este că ele nu sunt cumva articulate şi integrate şi atunci lucrăm la câteva lucruri pe care încercăm să le rezolvăm. Unul dintre ele este o strategie pentru sănătatea reproductivă şi sexuală a femeii, avem un grup de lucru care este destul de avansat din acest punct de vedere. Este o problematică destul de delicată, destul de puţin cunoscută, ea se corelează şi cu multe alte lucruri care se manifestă în România, pornind de la numărul mare de sarcini care apar la copii, practic, sub 16 ani. Un procent important din mamele cu această vârstă timpurie din Uniunea Europeană sunt din România. Aici avem destul de multe de făcut, lucrăm împreună şi cu organizaţii neguvernamentale”, a spus Rafila la conferinţa „Sănătatea femeii – Gender medicine. Politici şi strategii eficiente” de la Palatul Parlamentului.
El a adăugat că o altă problematică puţin discutată de autorităţi este aceea a menopauzei.
„Menopauza este o stare biologică normală, care însă duce la modificări sau pentru care există anumite tipuri de prejudecăţi în societate, care trebuie combătute prin educare şi prin informare şi prin dezvoltare unei reţele naţionale de centre care să facă consiliere. În domeniul educaţiei contraceptive şi centrelor de consiliere avem un proiect ambiţios finanţat prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, circa 120 de centre în toată ţara. Ne gândim foarte serios să reluăm un program care a fost abandonat din motive pe care nu le cunosc, care să uşureze accesul la contracepţie şi care să ducă la eliminarea acestui loc fruntaş pe car îl ocupă România în ceea ce priveşte sarcinile la fete cu vârstă mai mică de 16 ani. Strategiile care ţin de sănătatea sexuală şi reproductivă, care ţin de accesul la contracepţie, sunt o prioritate a Ministerului Sănătăţii”, a spus Rafila.