Polii magnetici ai Pământului s-ar putea inversa

Polii magnetici ai Pământului s-ar putea inversa în viitorul apropiat, estimează oamenii de știință. Acest lucru ar putea să se producă în timpul vieţii noastre, conform unor analize ale datelor cu privire la câmpul magnetic terestru realizate de Agenţia Spaţială Europeană.
Polii magnetici s-au inversat de mai multe ori de-a lungul istoriei planetei noastre.  Oamenii de ştiinţă au estimat că un ciclu de inversare a acestora începe prin slăbirea continuă a câmpului magnetic într-un interval de câteva mii de ani. În prezent câmpul magnetic al Pământului se află în stadiu de slăbire, iar datele adunate în cursul acestei veri indică faptul că acesta îşi pierde din intensitate de 10 ori mai rapid decât se credea iniţial.
Geologii încă nu ştiu din ce cauză se inversează polii magnetici ai Pământului, însă sunt siguri că nu reprezintă un motiv de panică. Oamenii de ştiinţă au căutat eventuale urme ale unor catastrofe ce ar fi putut să se producă în timpul unor astfel de inversări şi nu au descoperit nimic alarmant.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.