VIDEO: Află tot despre „Success Idea Challenge”, concursul care te pregătește pentru viitor

Pregătește-te pentru succes și intră în rândul tinerilor care vor să se remarce prin ideiile smart cu potențial să schimbe ceva în dinamica societății. “Success Idea Challenge” este acel concurs adresat elevilor și liceenilor(VII-XI), care mobilizează ambiția și stimulează munca în echipă. Am discutat despre această competiție cu organizatorii acesteia, Amada Bălțățeanu, de la Success Academy și Maria Chițu, de la Voluntari pentru Idei și Proiecte, invitatele lui Răzvan Ursuleanu  #InComunitate.

„ La Success am plecat de la ce aveam noi în minte, faptul că tinerii sunt în școală sau liceu și au parte de formarea asta academică, pe care ei  nu o mai agreează așa cum părinții și întreg sistemul și-ar dori și, atunci, ei întotdeauna se duc cu mintea mai departe, la ce vor face când vor fi mai mari, poate inclusiv la zona de antreprenoriat.  Și-am zis să lucrăm cu tineri pentru că, pe lângă formarea lor din școală, au nevoie de multe alte lucruri. Au nevoie să fie pregătiți pentru viața de zi cu zi, iar ca să fie pregătiți pentru viața de zi cu zi înseamnă expunere și înseamnă un mod practic în care să facă lucruri ca să poată, într-adevăr, fie să aibă încredere mai bună în forțele proprii, fie să relaționeze mai ușor sau să colaboreze mai bine. În școală știm că e mai mult insuflată partea de competitivitate și de competiție la ei. Pe de altă parte, când cresc toată lumea se așteaptă să-i vadă buni prieteni, să fie sociabili, să poată să deschidă relații, să construiască relații și să lucreze împreună pentru un obiectiv comun.”

De la idee la realitate

Fiecare pas făcut spre realizarea visului personal presupune etape lungi de pregătire, de lucru în echipă, de cultivare a competențelor care să te ajute să progresezi și de  dezvoltare a unui mindset care să susțină progresul făcut. Pe lângă toate aceste mai este nevoie și de o rețea de oameni și evenimente care să te ajute să crești.

 „În Academie, tinerii de la liceu pot să facă trei ani.  Anul întâi este bazat pe self leadership, să mă descopăr pe mine, anul doi este bazat pe partea de relaționare și team leadership  și anul trei este despre business skills. Toți tinerii care ajung în anul III vorbesc despre startup-uri, despre ce vor să facă, despre lucrurile care lipsesc pentru a putea să intre în lumea asta.  Ne-am dat seama că dacă am gândi ceva care să fie pentru tineri, nu doar pentru tinerii din academie, ci și  pentru tinerii din București să aibă șansa să pună o idee din minte în aplicare și să poată să ajungă ideea, trecând prin niște etape, la a deveni un startup.”- Amada Bălțățeanu, Success Academy

 „Cel mai important, da,  mi se pare echipa, pentru că echipa care nu e dusă și doar bătută de vânt de motivație care pleacă și nu mai vine, dar am cochetat cu mai multe proiecte, știu cum stă cu motivația și disciplina, să zic așa, îți trebuie anduranță și îți trebuie mentori,  oameni care să te ghideze în drumul ăsta îți trebuie un ecosistem, cum vorbeam mai devreme, adică oamenii cu care te înconjori să facă cam aceleași lucruri, pe care vrei tu să le faci, ca să te motiveze și să se te țină într-un ciclu din astea de creare, co-creare, ok, mai dau de un stâlp, trec peste. Unde se blochează foarte mulți cu ideile de startup-uri sau de business sunt validările.” Maria Chițu, Voluntari pentru Idei și Proiecte

 Skill-urile și momentul în care trebuie să le folosești

Pentru a putea reuși, în orice domeniu de activitate este nevoie să îți dezvolți anumite aptitudini care să îți susțină ideile și creativitatea. După ce ți-ai însușit aceste aptitudini, momentul în care le vei folosi va face diferența între tine și ceilalți.

„Ce le spunem noi, și în ce credem noi cu adevărat, este că trebuie să îți dezvolți niște skill-uri și că diferențiatorul real este că trebuie să știi când să le folosești. Pentru că dacă eu sunt competitiv, competitivitatea mi-a venit natural, după care partea de cooperare am învățat-o, mă străduiesc și acum. De ce?  Pentru că am ajuns în punctul în care să înțeleg că, în anumite situații, lozul câștigător este să știi să lucrezi în echipă și, în alte situații, lozul câștigător este să poți să ai mindset-ul ăla vizavi de unde vreau să ajung și să ajung acolo și atunci ei fiind pregătiți cu ce au ca bagaj natural, dar și cu ce se pot antrena ca dezvolte un nou comportament e ca și cum  ai o tolbă cu tine și mergi pe stradă și vezi ce e acolo. Milităm pentru asta în academie.” – Amada Bălțățeanu, de la Success Academy.

Success Idea Challenge

 Concursul care te pregătește pentru viitor, Success Idea Challenge, adresat elevilor și liceenilor(VII-XI), mobilizează ambiția și stimulează munca în echipă. Și, da, oferă și premii.

 „Suntem în stadiul de promovare, chiar azi am mai mers într-un liceu. Oamenii de la VIP ne ajută foarte mult cu promovarea nu doar pe social media și content creation, să zic așa, ci și mers fizic în licee cu flayere, cu afișe, cu vorbit cu elevii. De obicei ei reacționează la premiu, dar după ce le povestești mai multe și te văd pe tine, de vârstă apropiată cu ei, că ai entuziasm și că ai trecut prin procesele respective și te-au format, iar acum ești în punctul în care ești, atunci ei sunt mai tentați să o facă, chiar dacă e vorba de o echipă de 5 elevi, ei se mobilizează și își caută prieteni la de la alte licee care să se încadreze în grupul ăsta de vârstă, între clasa a 7-a și a 11-a.” – Maria Chițu, Voluntari pentru Idei și Proiecte(VIP)

Factorul care contează

Cum arată profilul câștigătorului? Care este acel element care îl va diferenția de ceilalți? De ce anume ai nevoie pentru a arăta lumii cine ești?

 „Inițiativa. Genul de persoană care, atunci când nu ridică nimeni mâna în clasă, el o face și face un pas înainte înaintea celorlalți. Genul ăsta de oameni e ceea ce căutăm în orice proiect antreprenorială, adică business-ul fără inițiativă nu cred că poate exista.” Maria Chițu -VIP

Eu cred că, într-adevăr, inițiativa înseamnă curaj și curajul se construiește.” Amada Bălțățeanu, de la Success Academy

 

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.