Va fi deschis Drumul Vadul Moldovei spre Greenfield până la alegeri?

Sursa foto: https://www.greenfieldresidence.ro/baneasa/

Consilierii generali au adoptat, astăzi, cu 47 de voturi pentru, un „Proiect de hotărâre privind solicitarea către Guvernul României de emitere a unei hotărâri privind transmiterea definitivă, cu titlu gratuit, a „Drumului D68-FE004 – 0,572 km, tronson cuprins între borna 38 și borna 58 Pădurea Băneasa”, identificat cu nr. cadastral 276707, și a „Drumului D68-FE004, tronson cuprins între borna 58 și borna 40, Pădurea Băneasa”, identificat cu nr. cadastral 276985, din domeniul public al statului și din administrarea Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva – Direcția Silvică Ilfov în domeniul public al Municipiului București și în administrarea Consiliului General al Municipiului București, cu scopul întreținerii și reabilitării acestora, respectiv în vederea deschiderii circulației pe drumurile forestiere și asigurării unui acces temporar, pentru o perioadă de 5 ani, la imobilele cuprinse între Aleea Teișani și Drumul Pădurea Pustnicu”.

Proiectul prevede trecerea definitivă în patrimoniul Municipiului București a primelor două tronsoane din Drumul Vadul Moldovei, cele care au destinația de drum forestier. Circulația pe aceste segmente de drum va fi permisă pentru 5 ani de zile.
Pentru deschiderea întregului drum, însă, este necesară și preluarea de la Romsilva și a celui de-al treilea segment, care are regim de fond forestier.

„Comunitatea din Greenfield a fost aici, în această sală de Consiliu, de mai multe ori, să ne povestească cum sunt nevoiți, o oră și jumătate – două ore, să petreacă în trafic, în fiecare dimineață, aducându-și copiii la grădiniță sau la școală.
Am avut un blocaj, în ceea ce privește avizele de la aparatul primarului pentru proiectele deja depuse pe tema Greenfield, care rezolvau problema, cu adevărat.
Acum, avem un proiect, un proiect care nu rezolvă problema decât parțial, pentru că vorbim doar de două parcele, din cele trei, doar partea asfaltată.
Într-adevăr, se cere pe perioadă nedeterminată, așa cum impune legea, proprietatea, circulația urmând să fie permisă pentru cinci ani.
Din acest motiv, vom sprijini acest proiect, pentru că trebuie să facem pași înainte, pentru că, în patru ani, ăsta este unicul pas pe care l-am făcut și în speranța că va apărea, cel puțin până la alegeri, și următorul proiect, care vizează a treia parcelă și Drumul va putea fi deschis”, a declarat Diana Mardarovici.

Cetățenii din Cartierul Greenfield cer deschiderea imediată a Drumului Vadul Moldovei, fără execuția unor lucrări care să necesite obținerea unei autorizații de construire.
Reprezentanții cetățenilor spun că Vadul Moldovei ar avea statut de drum public, încă din anii ’70 și că el apare ca drum in Nomenclatorul Străzilor din Municipiul București. Ba mai mult, în același Nomenclator, apar trei străzi care se intersectează cu Vadul Moldovei, mai susțin ei.

„Pentru un drum existent – a se nota: e un drum existent, încă din 1972, reglementat printr-o Hotărâre de Guvern, care, mai apoi, printr-un Decret, în anul 1979, în care s-au împărțit sectoarele, se statutează regimul acestui drum ca fiind granița Sectorului 1.
Drumul Vadul Moldovei este un drum public, încă din 1972. Drumul Vadul Moldovei este prevăzut în Nomenclatorul Stradal. Mai mult decât atât, în Nomenclatorul Stradal al Municipiului București, o să găsiți alte trei drumuri, care sunt reglementate – Strada Padina, Pădurea Pustnicul, care este exact în zonă barierei, care se învecinează cu Drumul Vadul Moldovei.
Deci, practic, toate cele trei străzi – Strada Padina, Drumul Pădurea Pustnicul, Aleea Teișani, au prevăzut, în Nomenclatorul Stradal, că se întâlnesc cu Drumul Vadul Moldovei.
În acest caz, vorbim despre un drum existent, noi ne dorim ca drumul să fie deschis așa cum e și, eventual amenajat. Pentru amenajarea unui drum existent, nu e nevoie de autorizație de construire, dacă lucrările nu sunt lucrări de execuție, care să presupună modificări majore”, a declarat în plenul Consiliului General al Municipiului București, Cătălin Diaconescu, reprezentant al locuitorilor din Greenfield.

În context, ar trebui menționat faptul că Drumul Vadul Moldovei a fost închis, în februarie, anul trecut de către Romsilva, deoarece este un drum forestier, care nu poate fi utilizat ca drum public.
De un an și două luni cetățenii din Greenfield cer preluarea drumului în patrimoniul Municipiului București și deschiderea lui circulației publice.

Ar mai trebui menționat și faptul că hotărârea de astăzi a Consiliului General al Municipiului București constituie doar un prim pas pentru redeschiderea drumului. Asta deoarece mai există un al treilea tronson, care are statut de fond forestier, adică pădure. Acesta ar trebui și el preluat de la Romsilva, cu plata unei taxe de scoatere din fondul forestier.
În acest sens, există o Hotărâre a Consiliului General al Municipiului București care mandatează primarul Sectorului 1 că, în numele și pentru Municipiul București, să preia în administrare de la Romsilva cel de-al treilea tronson și să plătească taxa de scoatere a acestuia din fondul forestier.

Această hotărâre de Consiliu General nu a fost, însă, pusă în practică de Primăria din Banu Manta nr 9, deși, în bugetul Sectorului 1, Consiliul Local a prevăzut suma necesară pentru plata taxei de scoatere din fondul forestier.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.