Violonistul Gabriel Croitoru interpretează Saint-Saëns la Sala Radio

Sursa Foto: Constantin Barbu

Vineri, 5 aprilie (ora 19:00), alături de Orchestra Națională Radio, cunoscutul violonist Gabriel Croitoru va interpreta la Sala Radio, Concertul nr. 3 pentru vioară și orchestră, semnat de compozitorul francez Camille Saint-Saëns.

Cariera lui Gabriel Croitoru însumează peste o mie de apariţii scenice. A evoluat ca solist în compania unor orchestre importante din întreaga lume, precum Royal Philharmonic – Londra, Orchestra de Cameră Regina Sofia, orchestrele simfonice din Monte-Carlo, Salonic, Malaga, Sevilla, Cannes, Lyon ş.a. A fost aplaudat în recitaluri în Franţa, Spania, Germania, Belgia, Olanda, Italia, China, S.U.A.

Seara se va deschide cu ”Trei piese pentru orchestră de coarde”, partitură a compozitorului român Constantin Silvestri, și se va încheia cu ”Recviemul” creat de Gabriel Fauré, lucrare ce a fost interpretată pentru prima oară la Paris, în 1888, în celebra biserică La Madeleine.

”Recviemul” va fi interpretat cu participarea soliștilor vocali Veronica Anușca – soprană și Balla Sándor – bariton și a Corului Academic Radio, pregătit de dirijorul Ciprian Țuțu.

Evenimentul de la Sala Radio va fi dirijat de Cristian Oroșanu, care a fost aplaudat încă din tinerețe pe marile scene naționale și internaționale, în compania unor ansambluri celebre, precum Orchestre de Paris, Orchestre Nationale Bordeaux-Aquitaine sau Deutsche Symphonie Orchester Berlin. În prezent este dirijorul permanent al Filarmonicii din Brașov.

Drumurile sale au îmbinat armonios cariera internațională, alături de orchestre ca Tonhalle Zurich sau BBC Scottish Orchestra, cu o activitate susținută în țară, la pupitrul filarmonicilor George Enescu din București, Moldova din Iași sau Transilvania din Cluj-Napoca. Invitațiile orchestrelor filarmonice din Sibiu sau Bruxelles, Oradea sau Strasbourg, Târgu Mureș sau Porto, au îmbogățit experiența sa artistică, cu posturi fixe la Operele Naționale din București, Iași și Cluj-Napoca, la Filarmonica din Brașov sau la Deutsches Symphonie-Orchester Berlin.

Luând exemplul Orchestrei Lamoureux, ansamblu asociativ cu mare tradiție în Franța, Cristian Oroșanu s-a implicat în lansarea unei tinere orchestre în Japonia (Hyogo PAC Orchestra) și a fondat o nouă orchestră în România – Kamerata Kronstadt, cu o activitate concertistică la Brașov și la diverse festivaluri în țară. Cristian Oroșanu a obținut premiul Criticii Muzicale din România și premiul al doilea al Concursului Internațional de Dirijat Malko, în Danemarca.

Concertul va fi transmis live, pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical, dar și live online pe site-urile celor două posturi de radio și prin intermediul aplicației Radio România, disponibilă pe dispozitive Android și iOS.

Biletele se pot achiziționa de la casa de bilete a Sălii Radio (tel. 021.314.68.00). Programul casei de bilete, pe www.orchestreradio.ro – secțiunea Bilete. Biletele sunt disponibile și în sistem online – pe entertix.ro și myticket.ro, dar şi în librăriile Cărtureşti.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.