VIDEO: Șerban Cornaciu, vicepreședinte Retromobil Club România – „Existau vreo 3000 de vehicule de epocă în 1989. După 1989 au fost vândute în străinătate.”
Articol de bucurestifm, 3 aprilie 2024, 13:54 / actualizat: 4 aprilie 2024, 11:27
Nu e placut să stai în trafic, dar parcă timpul trece mai ușor într-o mașină frumoasă. Retromobil Club România organizează evenimente cu un caracter cultural-sportiv și contribuie la menținerea în stare optima a unor vehicule istorice. ARO, DACIA, MOBRA, CARPAȚI, OLTCIT și multe altele pot fi văzute la evenimentele RCR, iar despre asta ne-a spus mai multe, în această dimineață Șerban Cornaciu, vicepreședintele asociației.
Când a apărut Retromobil Club România?
„Asociația s-a înființat în 1998, cu 21 de membri fondatori. Atunci nu știau unde o să ajungă, acum suntem 4500 de membri și o comunitate cu 11.000 de mașini atestate ca vehicule istorice.”
„Ne aflăm într-o perioadă de maturizare, an de an avem în jur de 180 de evenimente planificate. Sunt foarte diverse, iar fiecare membru își poate găsi locul.”
La aceste evenimente poți lua și tu parte: „Avem clasicele parade care sunt vreo 70 la număr în toată țara și care încep din acest weekend. Avem expozițiile specializate care sunt puțin mai precise în ceea ce privește selecția de automobile făcute după anumite perioade de fabricație, criterii tehnice sau pur și simplu expoziții de motociclete, tot vreo 70 pe parcursul acestui an.”
Regulile pentru raliu sunt foarte stricte: „La un raliu cu o mașină atestată drept vehicul istoric, nu alergi. Avem probe care sunt cronometrate la 40km/h. Dacă le faci mai repede ești penalizat, dacă le faci mai încet de 40km/h iar ești penalizat.”
Trecerea de la vizitator la colecționar este una plină de provocări: „În momentul în care te-a prins și ai încercat dintr-o tabără să intri în cealaltă, adică din tabăra vizitatorilor de expoziții de automobile de epocă, vehicule istorice în tabăra colecționarilor, începi să plătești și îți cumperi un proiect.”
„Nu știi ce ai cumpărat, începi să-l desfaci, vezi că are rugină, pui bani și cumva dorința de a termina proiectul acela și de a-l vedea expus, astfel încât tu să primești apreciere este din ce în ce mai puternică.”
„Câteodată devine atât de intens încât o să începi să dai bani să faci sacrificii atât de timp, cât și din viața ta.”
Cum te poate ajuta Retromobil Club România?
„Este un mare câștig faptul că au apărut mai multe resurse de cunoștințe pentru această comunitate. În momentul în care intri în club ai acces la niște cunoștințe, cum, unde, cine să-ți repari mașina, cum să refaci o banchetă din piele uzată din anii ’30, cum arăta cusătura originală și cum arăta materialul.”
„În 26 de ani au apărut aceste resurse pe care le avem în comunitățile de mărci, pentru că suntem organizați și noi pe comunități de mărci în club. Sunt mașini care au trecut de centenar și pe care ne bucurăm să le avem. Sunt multe mașini care au fost cumpărate și importate în România.”
Startul în România a fost unul dramatic: „Existau vreo 3000 de vehicule de epocă în 1989, după cunoștințele colegilor mei, seniorii clubului. După 1989 au fost vândute în străinătate. Nu erau oricum într-o condiție extraordinară, nu erai încurajat să restaurezi.”
Dacă vrei să afli mai multe despre strămoșii mașinilor de pe străzile din București, trebuie doar să dai un play videoclipului de mai sus, enjoy!