Ceremonie pe străzile Capitalei, de Ziua Jandarmeriei

foto: Cornel Munteanu

În București are loc o retragere cu torțe, de Ziua Jandarmeriei Române. Brigada Rutieră îi anunță pe șoferi că participanții se vor deplasa pe prima bandă de circulație.

Retragerea cu torțe are loc în centrul Capitalei, pe următorul traseu: Muzeul Național de Artă – Calea Victoriei – Cercul Militar – Pod Națiunile Unite – stânga Splaiul Independenței – dreapta Bd. Unirii – punct final Piața Constituției.

Ziua Jandarmeriei Române este marcată în fiecare an pe 3 aprilie, iar anul acesta a împlinit 174 de ani de la înființare. Această dată reprezintă momentul când a fost semnat actul de înființare a jandarmeriei „Legiuirea pentru reformarea Corpului slujitorilor în jandarmi”, în anul 1850, de către domnul Moldovei, Grigore Alexandru Ghica (1849-1853), potrivit portalului oficial www.jandarmeriaromana.ro.

Legiuirea promulgată de Ghica a stat la baza tuturor legilor care au urmat, principiile sale rămânând valabile în întreaga istorie a Jandarmeriei Române.

Necesitatea elaborării unei legi de organizare a Jandarmeriei în întreaga ţară a dus la promulgarea Legii pentru organizarea Jandarmeriei rurale, prin Decretul Regal nr. 2919 din 30 august 1893, urmată de Regulamentul de aplicare a Legii Jandarmeriei rurale din 1 septembrie 1893.

Activitatea Jandarmeriei Române este reglementată, în prezent, de Legea nr. 550 din 29 noiembrie 2004 care stabileşte statutul, atribuţiile şi competenţele instituţiei, organizarea şi conducerea, drepturile şi obligaţiile personalului instituţiei.

Potrivit legii, „Jandarmeria Română este instituţia specializată a statului, cu statut militar, componentă a Ministerului Administraţiei şi Internelor, care exercită, în condiţiile legii, atribuţiile ce îi revin cu privire la apărarea ordinii şi liniştii publice, a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor, a proprietăţii publice şi private, la prevenirea şi descoperirea infracţiunilor şi a altor încălcări ale legilor în vigoare, precum şi la protecţia instituţiilor fundamentale ale statului şi combaterea actelor de terorism”.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.