Campania educaţională COLESTEROL ALERT, rezultatele studiului pilot observaţional
Articol de arionmihaela, 16 aprilie 2024, 22:40
Peste o treime (36,6%) dintre persoanele testate nu ştiau că suferă de dislipidemie, rezultă din studiul pilot observaţional, realizat la iniţiativa ENDO Pacienţi – Asociaţia Pacienţilor cu Boli Endocrine.
În studiu au fost înrolaţi 205 pacienţi cu vârsta de peste 18 ani (minim 18 ani, maxim 92 ani), în mare majoritate femei (61%), din Bucureşti şi din Constanţa, cu preponderenţă din mediul urban.
Patru medici au fost implicaţi în studiul „Colesterol ALERT!”: Dr. Daciana Toma, medic de familie Bucureşti, vicepreşedinte SNMF, şef lucrări dr. Daniela Baltă, medic de familie Bucureşti, dr. Cristina Cojocaru, medic primar diabet, nutriţie, boli metabolice Constanţa şi dr. Sorina Ispas, medic specialist diabet, nutriţie, boli metabolice şi medic primar medicină de laborator din Constanţa.
Ce arată datele obţinute în cadrul studiului pilot
„36,6% dintre pacienţi nu se ştiau cu dislipidemie anterior studiului. 63,4 % se ştiau cu dislipidemie, dar cu toate că ştiau că au această problemă, 11,7% dintre ei nu luau tratament. Ne îngrijorăm foarte mult, pentru că 57% dintre pacienţi au obezitate. Vorbim de un procent foarte mare de obezitate. Dincolo de asta, dacă ne uităm la tipurile de obezitate, 20% dintre ei aveau obezitate de grad trei, obezitate morbidă, şi mai mult decât atât, cel mai mare indice de masă corporală din proiect a fost de 51 de kilograme pe metru pătrat. Înseamnă o greutate foarte mare”, a spus dr Daciana Toma.
„Dislipidemia este o afecţiune, o alterare a metabolismului grăsimilor, a lipidelor, în organism.
Cum se evidenţiază? Se evidenţiază prin modificarea valorilor colesterolului total care este crescut, a LDL colesterol care este crescut, a HDL-colesterol-lui, colesterolul bun, care este scăzut, şi a trigliceridelor care au o valoare crescută”.
Dr Cristina Cojocaru, medic primar diabet, nutriţie şi boli metabolice a atras atenţia că nu trebuie să ne culcăm pe o ureche atunci când ni se pare că analizele ne-au ieşit bine. Pentru că analizele, chiar dacă se încadrează în valorile considerate normale, pot ascunde de fapt o boală.
Totodată, studiul observaţional pilot a mai arătat un lucru interesant: faptul că valorile dislipidemiei pot fi diferite în funcţie şi de etnie.
„Legat de pacienţii pe care i-am studiat, am observat că există o diferenţă între etnii, etnia de origini turco-tătară au din punct de vedere al dislipidemiei o hipertrigliceridemie, comparativ cu pacienţii români care au o hiper-colesterolemie. Deci marea majoritate care i-am studiat au găsit această diferenţă între pacienţi”, a spus Dr. Cristina Cojocaru.
Grăsimea viscerală, ucigaşul tăcut
Valoarea crescută a colesterolului „rău” este corelată şi cu grăsimea care se depozitează la nivelul abdomenului, atrage atenţia Şef lucr. la UMF „Carol Davila” Bucureşti, dr. Daniela Baltă, medic primar medicină de familie.
Dr. Sorina Ispas a subliniat şi faptul că dislipidemia trebuie controlată şi tratată atunci când este cazul, întrucât pe termen lung poate face ravagii în organism: „Există consecinţe ale dislipidemiei? Există! Pe termen scurt şi pe termen lung. Este o boală mută clinic. La început nu doare, nu se vede, nu se simte. Ea lucrează în profunzime, lucrează în timp şi duce la modificări la nivel structural, chiar la nivel celular. Toate aceste modificări duc în timp la diverse patologii, cum ar fi bolile cardiovasculare, ateroscleroza, boala vasculară periferică, hipertensiunea arterială pot duce la obezitate, steatoză hepatică, un status inflamator de care pacientul nu este conştient. Acest status inflamator este cronic. Tot timpul pacientul are o inflamaţie în corp”, a spus Dr. Sorina Ispas.
Despre „COLESTEROL ALERT!”
Asociaţia Pacienţilor cu Boli Endocrine – ENDO Pacienţi a iniţiat o campanie educaţională, intitulată COLESTEROL ALERT, prin care să conştientizeze publicul larg asupra dislipidemiei şi a consecinţelor care se răsfrâng asupra sănătăţii dacă aceasta nu este depistată şi tratată corespunzător, dar şi despre diabetul zaharat care poate merge mână în mână cu dislipidemia. Campania COLESTEROL ALERT s-a derulat în perioada decembrie 2023 -aprilie 2024
Despre ENDO PACIENŢI – Asociaţia Pacienţilor cu Boli Endocrine
Este prima organizaţie dedicată bolnavilor cu afecţiuni ale sistemului endocrin din România, care îşi propune să militeze pentru drepturile şi nevoile pacienţilor endocrini, dar şi să se implice în educarea publicului larg cu privire la conştientizarea bolilor endocrine.
ENDO Pacienţi – Asociaţia Pacienţilor cu Boli Endocrine îi invită pe românii care suferă de afecţiuni endocrine să se înscrie în asociaţie ca membri simpatizanţi. Înscrierea se va putea face începând de săptămâna viitoare pe pagina de facebook a asociaţiei. Înscrierea va fi gratuită, se va putea face online în cel mult 2 minute cât durează completarea formularului de înscriere. De asemenea, pentru îndrumare, suport pacienţii endocrini pot trimite o solicitare pe adresa de email a asociaţiei endopacienti@gmail.com.