VIDEO: Află ce surprize te așteaptă la Festivalul Internaţional de Joc şi Joacă (FIJJ)
Articol de Monica Liche, 17 aprilie 2024, 16:55
Jocul de masă, o experiență de socializare
Începe prima ediție a Festivalului Internațional de Joc şi Joacă(FIJJ), eveniment de board games și jocuri de societate organizat de Asociația Cultură Prin Joc. Am aflat #InComunitate ce evenimente vor avea loc, în cele trei zile de festival, precum și ce surprize îi așteaptă pe vizitatori de la Bogdan Ilie-Micu, directorul FIJJ.
„La nevoia noastră de socializare, avem nevoie să stăm față în față unii cu alții, avem nevoie să vorbim, să ne distrăm, să nu facem lucrul ăsta disparați și eu nu cred că jocurile de societate vor dispărea. În istoria jocurilor s-a întâmplat ca jocurile de societate să aibă valuri, să scadă, să crească, să scadă, să crească, mai ales când au apărut jocurile video. Când au apărut jocurile video, jocurile de societate, jocurile de masă au dispărut puțin, au rămas jucătorii pasionați care s-au jucat în continuare.”
Jocurile de masă sunt importante în procesul de învățare
Atunci când jucăm un joc de masă, dincolo de elementul important al socializării, printre beneficii, regăsim și anumite procese de învățare, care stabilesc structuri comportamentale necesare în fiecare dintre etapele vieții.
„(…)Jocurile sunt foarte importante pentru că acoperă din nevoile copiilor. Copiii au nevoie de atenție. Copiii au nevoie ca părinții să le dea atenția în anumite momente și pe lângă că primesc lucrul ăsta, ei mai învață niște lucruri esențiale, spun eu, învață să aștepte tura, învață să gândească structurat, învață să facă anumite lucruri care îi vor ajuta să devină niște oameni care să se descurce în anumite situații.”
Prima ediție a Festivalului Internațional de Joc și Joacă(FIJJ)
Pentru cei interesați de board games vor fi trei zile de festival în care vor regăsi jocurile preferate, noutăți în domeniu și va fi o oportunitate foarte mare pentru a socializa și a face schimb de experiențe. Cei care ajung acolo din pură curiozitate au, de asemenea, ocazia de a se familiariza cu lume jocurilor de masă.
„Accesul va fi gratuit anul acesta. Am vrut să facem asta, nu există așa ceva în București, până acum. Am zis să încercăm să-l facem noi, să vedem ce ne iese, să vedem cum este, să vedem răspunsul comunității, să vedem răspunsul societăți. Ne zbatem, ajungem în studiouri de radio, încercăm să vedem ce putem să facem să promovăm și apoi să vedem ce se întâmplă. Eram curioși, suntem curioși să vedem cât de mult vor oamenii să se joace, să încerce metoda asta de a petrece timpul liber, pentru că până la urmă este o metodă de a-ți petrece timpul liber, este un hobby. În principiu, ne dorim ca cei care ajung și intră să nu mai aibă șansa să mai plece de acolo fără să încerce măcar un joc și fără să rămână cu ideea că poate fi ceva interesant și plăcut. O să avem trei zone de joacă. Practic, o să avem o zonă de joacă pentru cei pasionați, o să avem o zonă pentru copii și familie și vom avea și o zonă pentru prototipuri. Sunt ceva designeri români care au spus că ar vrea să-și expună prototipul. Poate sunt oameni care vor să le testeze. Atunci va exista și această zonă pentru expozanți.”, a spus Bogdan Ilie-Micu, directorul FIJJ, care a mai adăugat:
„Ceea ce ne dorim este ca oamenii care intră să se simtă bine și vor găsi aici alți oameni care se bucură foarte tare de pasiunea asta și sunt dispuși să le explice, să le vorbească. Sunt dispuși să facă tot ce pot ei să îi atragă spre zona asta și să îi facă conștienți de beneficiile pe care jocurile de societate moderne de masă le aduc.”
Pentru a afla care este programul Festivalului Internațional de Joc și Joacă(FIJJ), apasă aici.