Un centru antidrog a fost deschis într-un mall din Capitală!
Articol de Mircea Apostolescu, 18 aprilie 2024, 15:03
Secția 26 de Poliție își are sediul, de astăzi, la Mall „Grand Arena”.
Schimbarea sediului secției are rolul de a facilita accesul cetățenilor dar și de a eficientiza timpii de intervenție la solicitările acestora, conform șefului Poliției Capitalei, chestorul de Poliție Bogdan Berechet.
„Schimbarea sediului Secției 26 Poliție s-a realizat pentru a facilita accesul cetățenilor către Poliție, dar și pentru a scurta timpii de reacție, si intervenție către toate evenimentele în care suntem solicitați de către cetățeni.
Totodată, s-au creat – pe lângă aceste avantaje pentru cetățeni, în primul rând, condiții optime de lucru pentru colegii noștri polițiști”, a declarat chestorul Bogdan Berechet, cu prilejul inaugurării noului Sediu al Secției 26 Poliție.
Tot de astăzi și tot la Mall „Grand Arena”, funcționează, și un Centru Antidrog pentru copii și adolescenți de tip Safe Space al Agenției Naționale ANTIDROG (ANA).
Aici, copiii și adolescenții aflați în situații dificile – în prag consumului de droguri, care consumă ori au consumat droguri, pot beneficia de sprijin din partea specialiștilor de la Spitalul „Obregia”.
„Este o inițiativă foarte bună, mai ales că este primul centru din cadrul Programului Safe Space. După cum bine știți, anul trecut, 310 adolescenți au beneficiat de acest program, iar, începând de astăzi, vor avea un loc doar al lor, unde vor veni gratuit și confidențial. Și, de asemenea, vom avea un loc unde familiile vor putea beneficia de suport specializat, feriți de celelalte servicii adresate adulților și, să spun așa, un mediu mai prietenos, un mediu în care se vor simți în siguranță.
Ei pot veni la Agenție de trei ori, fără acordul părinților. Și, a patra oară, când vin cu părinții, deja știu și sunt convinși că au nevoie de ajutor specializat”, a explicat șeful ANA, comisar șef de Poliție Ramona Dabija.
Din ce în ce mai mulți adolescenți se prezintă la medic pentru ajutor specializat, pentru a scăpa de consumul de droguri.
Vârsta acestora coboară până la 12 ani, iar patologia asociată consumului de droguri afectează cel mai adesea adolescenții între 14 -16 ani.
Tulburările asociate consumului de droguri sunt din sfera comportamentală, dar și din cea emoțională, depresie, anxietate, irascibilitate, acte auto și hetero agresive.
După tratamentul medical, este foarte important ca ei și familiile lor să beneficieze, în continuare, de consiliere psiho-terapeutică, în cadrul unor centre de tipul celui inaugurat, astăzi, a explicat medicul Florina Rad, de la Spitalul „Obregia”.
Datele ANA arată că, la nivel național unul din zece adolescenți au consumat cel puțin odată un anumit tip de drog ilicit. Una din cinci persoane ajung să apeleze la serviciile de urgență, ca urmare a consumului abuziv de medicamente, spune Ramona Dabija.
Dar testarea apelor reziduale din Municipiul București a scos la iveală un „top” al celor mai utilizate droguri. Cocaina și extasy sunt drogurile folosite cel mai mult pentru consumul recreațional.
În ceea ce privește consumul regulat, ketamina este cea mai consumată.
Printre cele mai consumate substanțe, în rândul adolescenților, la nivel național se află Cannabis-ul, noile substanțe psiho-active, consumul abuziv de medicamente, cocaina și celelalte droguri. Însă, cele mai periculoase rămân drogurile sintetice, create în laborator, a mai explicat șefa ANA.
Atât noul sediu al Secției 26 Poliție, cât și centrul antidrog au fost deschise cu sprijinul Primăriei Sectorului 4.