AVERTISMENT: Creste numarul bolnavilor de cancer, in randul tinerilor!
Articol de alinadecu, 21 aprilie 2024, 11:31
Cazurile de cancer diagnosticate la persoane sub 50 de ani, au crescut, la nivel global, cu 79%.
În Statele Unite, Societatea Americană de Cancer a raportat că datele demografice ale pacienţilor cu cancer se deplasează din ce în ce mai mult de la persoanele în vârstă la persoanele de vârstă mijlocie.
Tipurile de cancer cu debut precoce care provoacă cel mai mare număr de decese şi cea mai mare povară la nivel global sunt cancerul de sân; cancerul de trahee, bronhii şi plămâni; şi cancerul de stomac şi colorectal, potrivit unui studiu 2023 publicat în revista BMJ Oncology.
Factori care duc la creşterea numărului de cazuri de cancer la persoanele sub 50 de ani
Unii cercetători indică rata tot mai mare a obezităţii din ultimele decenii, care este asociată cu riscul de apariţie timpurie a cancerului.
Schimbarea obiceiurilor alimentare, mai exact creşterea consumului de alimente ultraprocesate, şi sedentarismul sunt, de asemenea, asociate cu rate mai mari de cancer.
Alţii speculează că ar putea fi în joc factori de mediu, cum ar fi substanţele cancerigene eliberate în aer, apă şi alimente.
Este esenţial ca oamenii să îşi cunoască istoricul familial, deoarece medicul lor le-ar putea recomanda paşi suplimentari de urmat, cum ar fi testarea genetică. De asemenea, ar putea fi nevoie să înceapă mamografiile sau alte teste de screening la o vârstă mai timpurie.
Statisticile surprinzătoare privind creşterea numărului de cazuri de cancer la persoanele tinere ar trebui să fie un apel la acţiune.
Măsurile pe care le pot lua tinerii pentru a-şi reduce riscul de cancer
Multe cancere sunt asimptomatice în stadii incipiente. De aceea este nevoie de screening: pentru a detecta aceste cancere înainte ca ele să se răspândească.
Tratamentul poate fi curativ dacă cancerele sunt depistate la timp, spune dr. Wen care are şi câteva recomandări pentru persoanele tinere.
Toată lumea ar trebui să încerce să îşi afle istoricul familial de cancer. Există rude de gradul întâi care au avut cancere? Să-şi cunoască propriul istoric medical şi să-şi întrebe medicul dacă o anumită afecţiune le poate creşte riscul de cancer. De asemenea, nu uitaţi să menţionaţi toţi factorii legaţi de stilul de viaţă, inclusiv fumatul, consumul de alcool, obiceiurile alimentare şi activitatea fizică.
Renunţarea la fumat şi reducerea consumului de alcool sunt paşi importanţi. Doar unul sau două minute de exerciţii fizice viguroase pe zi pot reduce riscul de cancer, la fel ca şi reducerea alimentelor ultraprocesate.
Aceste modificări ale stilului de viaţă reduc riscul de cancer si reduc probabilitatea de boli de inimă şi de deces prematur.