DSU-Stradă surpată la Slănic: Specialişti ai Institutului Geologic şi ai INCDFP sunt la faţa locului
Articol de arionmihaela, 27 aprilie 2024, 18:19 / actualizat: 27 aprilie 2024, 20:50
Specialişti din cadrul Institutului Geologic al României şi Institutului Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) se află la Slănic, unde strada 23 August s-a surpat formând un crater cu o adâncime de circa doi metri.
Prefectura Prahova anunţă că tasarea terenului nu a avansat faţă de măsurătorile anterioare.
„În urma măsurătorilor efectuate de către operatorul atestat, s-a constatat că nu există diferenţe în ceea ce priveşte tasarea terenului faţă de măsurătorile precedente. Monitorizarea şi măsurătorile vor continua. De asemenea, evenimentul este monitorizat cu atenţie la nivel central, iar echipe operative ale IGSU, Poliţiei Române şi Jandarmeriei Române sunt prezente la faţa locului pentru gestionarea optimă a situaţiei, beneficiind de sprijinul Instituţiei Prefectului – Judeţul Prahova şi al autorităţilor publice locale”, a transmis sursa citată.
O stradă din oraşul prahovean Slănic s-a prăbuşit, joi dimineaţă, pe o suprafaţă de peste 60 de metri pătraţi, adâncimea craterului având circa doi metri, astfel că autorităţile au decis evacuarea localnicilor din zonă.
Terenul în zona afectată de surpare din Slănic Prahova s-a tasat cu încă 20 de centimetri, potrivit măsurătorilor efectuate vineri dimineaţa de personalul specializat contractat de Primăria Slănic, a informat Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă.
„Menţionăm că până la acest moment, 42 de persoane au fost evacuate din imobilele aflate în proximitate, iar prin grija administraţiei publice locale, două familii au fost adăpostite la operatorii economici de pe raza localităţii”, a mai transmis vineri DSU.
Update 19.45
Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Prahova cere autorităţilor ca, în 48 de ore, să pună la dispoziţie studiile geotehnice şi geologice făcute în Slănic.
„În urma şedinţei Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Prahova din 27 aprilie 2024, prezidată de prefectul Emil Drăgănescu, referitoare la evenimentul de tasare a terenului şi apariţia fisurilor pe strada 23 August din Slănic, s-a solicitat autorităţilor publice şi operatorilor economici din zonă (Consiliului Judeţean Prahova, Primăriei Slănic, Societăţii Naţionale a Sării S.A.- Sucursala Salina Slănic şi unui operator economic), să pună la dispoziţie în termen de 48 de ore studiile geotehnice şi geologice efectuate pe raza localităţii Slănic, în vederea transmiterii acestora către instituţiile specializate şi organismelor abilitate”, se precizează într-un comunicat transmis de Prefectura Prahova.
De asemenea, CJSU Prahova a cerut Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă Slănic să ia noi măsuri pentru siguranţa populaţiei şi a bunurilor din zonă.
„Aceste măsuri sunt necesare pentru stabilirea cauzelor care au determinat acest fenomen şi pentru protecţia bunurilor şi a persoanelor”, arată documentul citat.