Oficial: „Casa Verde” nu a murit, dosarele ar putea fi aprobate la sfarsitul acestui an
Articol de , 22 octombrie 2014, 15:23
Dupa 3 ani de la lansare, programul „Casa Verde” ar putea sa devina, in fine, realitate.
Aproape 10.000 de dosare depuse in „Casa Verde” în anul 2011 sunt în analiză, iar până la finele acestui an cei acceptaţi ar putea primi contractele spre semnare, a declarat Adrian Gearâp, preşedintele Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM) citat de agentiile de presa.
“În ceea ce priveşte Programul privind instalarea sistemelor de încălzire care utilizează energie regenerabilă, inclusiv înlocuirea sau completarea sistemelor clasice de încălzire (Casa Verde), AFM depune eforturi pentru finalizarea dosarelor depuse de către solicitanţi în anii anteriori. Am trimis deja cele 5.835 contracte către beneficiari, persoane fizice, spre semnare. De asemenea, am început analiza celor 9.776 dosare depuse în 2011, astfel încât, până la sfârşitul anului, sperăm să le trimitem spre semnare beneficiarilor care vor fi validaţi în acest program”, a afirmat Gearâp.
Potrivit şefului AFM, o nouă editie a programului “Casa Verde”, eventual anul viitor, este condiţionată de programarea viitoare a finanţărilor şi de rata încasărilor la Fondul pentru Mediu.
“După finalizarea analizei dosarelor depuse şi în funcţie de programarea finanţărilor aflate în curs, precum şi de rata încasărilor la Fondul pentru Mediu, se va lua o decizie cu privire la lansarea unor noi sesiuni anul viitor” a spus Adrian Gearâp.
“Casa Verde” este un program de înlocuire sau completare a sistemelor clasice de încălzire cu sisteme ecologice de încălzire, care utilizează energie solară, eoliană etc.
În ultima sa variantă, programul destinat persoanelor fizice consta în acordarea unor sume fixe, din bugetul Fondului pentru Mediu, în funcţie de tipul instalaţiei de încălzire pentru care a optat beneficiarul: până la 6.000 de lei pentru instalarea panourilor solare, până la 8.000 de lei pentru instalarea pompelor de căldură şi până la 6.000 de lei pentru instalaţii de producere a energiei termice pe bază de peleţi, brichete, tocătură lemnoasă, precum şi orice fel de resturi şi deşeuri vegetale, agricole, forestiere, silvice.
Persoanele fizice şi-au putut depune dosarele de finanţare nerambursabilă la agenţiile judeţene de mediu din localităţile unde domiciliază. O persoană a avut posibilitatea să depună, în cadrul sesiunii de finanţare, un singur proiect, dar în acelaşi proiect a putut cumula două tipuri de instalaţii.