VIDEO: „Avem în programul din acest an un film care este realizat cu un telefon, semn că dacă vrei să faci film, poți să faci fără probleme, oricât de limitate ar fi resursele tale.” – Cătălin Olaru, directorul artistic al Festivalului Filmului European

Peste 40 de filme europene, dintre care 34 în premieră națională, pe care le poți viziona în București! Festivalul Filmului European are loc între 9 și 15 mai chiar aici în capitală și te așteaptă cu o mulțime de lungmetraje de care te vei îndrăgosti. Cătălin Olaru, directorul artistic al evenimentului, a venit în matinalul BucureștiFM pentru a îți spune ce nu ai voie să ratezi anul acesta.

Cătălin Olaru: „Sunt filme care ne trec printr-o paletă întreagă de stări și care, într-un fel sau altul, au câte ceva de zis pentru fiecare dintre noi. Avem filme care au o validare internațională, dar invit ascultătorii să vină, să se asigură pe pielea lor dacă lucrurile stau așa sau nu.”

„Avem în programul din acest an un film care este realizat cu un telefon. O persoană a ținut un smartphone în mână timp de oră și douăzeci de minute, semn că până la urmă, dacă vrei să faci film, poți să faci fără probleme, oricât de limitate ar fi resursele tale.”

Atenția oamenilor scade, numărul participanților FFE este în schimb în creștere. „Am destul de mulți oameni în jurul meu, care nu fac parte din generația Z și care petrec extraordinar de mult timp cu ecranul telefonului în față. Durată limitată a atenției concentrate cred că ne caracterizează din ce în ce mai mult pe toți, indiferent de vârstă.”

„De trei ani, de când ocup eu funcția de director artistic, pot să zic că suntem în creștere, dar părerea mea este că pandemia a influențat obiceiurile sociale ale oamenilor. Oamenii merg din ce în ce mai puțin la film, iar atunci când merg, se îndreaptă mai degrabă către sălile din mall care oferă un alt tip de experiență, poate mai complexă senzorial, dar uneori mai săracă din punct de vedere artistic.”

Programul va continua astfel:

  • Botoșani: 10 – 12 mai, Cinema Unirea,
  • Târgu Mureș: 16 – 18 mai, Muzeul Județean Mureș – Secţia de Istorie (Cetate), Sala Multimedia
  • Sibiu: 17 – 19 mai, Gala – Filarmonica de Stat Sibiu, Sala Thalia | Forumul Democrat al Germanilor din Sibiu, Sala Oglinzilor,
  • Chitila: 17 – 19 mai, Parcul Valea Mangului,
  • Curtea de Argeș: 18 – 19 mai, La Conac,
  • Brașov: 24 – 26 mai, Centrul Cultural Reduta,
  • Chișinău: 6 – 8 iunie, Cinema Odeon.

În București, Festivalul se desfășoară între 9 – 15 mai, la Sala Luceafărul (Gala de deschidere, pe 9 mai), Cinema Elvire Popesco și Cinema Union (10 – 15 mai) și Cinemateca Eforie (11 – 12 mai).

La Sala Luceafărul veți putea urmări: Lecțiile Blagăi.

La Cinema Elvire Popescu vor fi difuzate: Clasa muncitoare ajunge în iad, Oamenii-sticlă, Vara ce vine, El Paraíso, Cum să faci sex, Plouă în casă, Dincolo de granițe, Vise plăcute, Program de scurtmetraje croate, În Ucraina, Program de scurtmetraje britanice, Când va fi în sfârșit din nou așa cum nu a fost niciodată, Atlantic Bar, Cornul de secară.

La Cinema Union vor fi de vizionat: Dida, Animal , Camping du lac, Sex, Iman, Lasă-mă, Cucerirea timpului, Mâine mă duc, Invalid, Alive in Mo, Transportul pierdut, Paradisul în flăcări.

La Cinemateca Eforie sunt în program: Întâlnire la Minsk, Acțiune directă, Grea Viață, Viață Grea.

Hai și tu cu un play la videoclipul de mai jos pentru a afla ce filme ți se potrivesc cel mai bine.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.